Lebăda neagră sau când ceea ce nu știi te poate răni
Analiză

Lebăda neagră sau când ceea ce nu știi te poate răni

Cum te pregătești pentru neprevăzut?

Fără a avea nicio legătură cu celebrul film cu Natalie Portman ori cu baletul lui Tchaikovsky, în economie evenimentele de tip lebăda neagră se referă la situațiile imposibil de prezis, dar al căror efect este intens resimțit de business-uri. Cum a ajuns cunoscut acest termen la scară globală datorită unui profesor de ingineria riscului de la Institutul Politehnic al Universității din New York, dar și ce strategii poți aborda în fața imprevizibilului, detaliem în cele ce urmează!

Evenimentul de tip lebăda neagră, termen popularizat de Nassim Nicholas Taleb, prin intermediul bestseller-ului său The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable, este o situație cu trei caracteristici principale: este imprevizibilă; are un impact masiv (dar nu obligatoriu negativ); și, după apariția sa, inventăm explicații care o fac să pară mai puțin întâmplătoare decât era. Succesul uluitor al lui Google a fost, spre exemplu, un eveniment de tip lebăda neagră; așa cum a fost și atacul de la 11 septembrie 2001. Pentru Nassim Nicholas Taleb, lebedele negre stau la baza multora dintre aspectele care ne definesc lumea.

Ce nu este, totuși, un eveniment de acest tip? Pandemia cu care ne confruntăm de la începutul lui 2020. Pe 31 martie 2020, Nassim Nicholas Taleb a explicat pentru Bloomberg Television că pandemia era un eveniment previzibil – Bill Gates și Laurie Garrett fiind doar 2 dintre cei care au vorbit despre ea înainte să se întâmple. Însă faptul că nu s-a acționat din fașă asupra ei, din momentele în care au apărut primele semnale, a condus la amplificarea fenomenului.

 

De ce nu anticipăm totuși evenimentele de tip lebăda neagră?

O parte a răspunsului, potrivit lui Taleb, este că oamenii sunt axați de obicei pe detalii atunci când ar trebui să se concentreze pe imaginea de ansamblu. Disecăm lucrurile pe care le știm deja și nu reușim să luăm în considerare ceea ce nu știm. Prin urmare, suntem incapabili să estimăm cu adevărat oportunitățile, din dorința de a simplifica, povesti și clasifica și nu suntem suficient de deschiși pentru a-i recompensa pe cei puțini care își pot imagina „imposibilul”.

De mulți ani, Taleb a studiat modul în care ne păcălim să credem că știm mai multe decât cunoaștem de fapt. Ne restrângem gândirea la ceea ce este de multe ori irelevant și lipsit de importanță, în timp ce evenimentele mari continuă să ne surprindă și să ne modeleze lumea. Din fericire, te poți pregăti într-o anumită măsură și pentru astfel de situații.

 

Ce iei în calcul pentru neprevăzut

Când conturezi un plan pentru o situație neașteptată, trebuie trasată o linie clară între posibilități prea îndepărtate pentru a putea să justifici cheltuiala de timp, bani și resurse umane și cele care se pot materializa la o adică. În cazul particular al evenimentelor de tip lebăda neagră, nu poți prezice cu exactitate care ar putea fi acestea, dar, în schimb, ar trebui să te concentrezi pe rezistența sistemelor și proceselor cheie la șocuri majore, indiferent de cauza lor. Să ai eventual pe lângă un plan A și un plan B, și un plan C. Tehnici precum planificarea scenariilor, testarea la stres și analiza lanțului de aprovizionare pot fi utile aici, împreună cu o înțelegere detaliată a naturii interconectate a organizației și a familiei sale extinse de furnizori, parteneri și clienți. Pentru a proteja eficient împotriva evenimentelor majore, managementul riscului trebuie să devină parte a structurii companiei. Organizațiile de top folosesc managementul riscului ca o disciplină strategică de afaceri legată îndeaproape de obiectivele lor, nu doar ca un proces realizat periodic sau o evaluare anuală.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Cum rămâne cu echipa?

La nivel de echipă, în timpul unui eveniment de tip lebăda neagră, funcțiile business-ului pot rămâne aceleași, dar modul în care funcționează și echilibrul resurselor s-ar putea transforma ca urmare a schimbărilor de strategie și modurilor de lucru.

Liderii ar trebui să analizeze impactul pe care aceste schimbări îl vor avea asupra structurii organizației. Într-un astfel de context, liderii vor fi nevoiți să joace dublu rol de antrenor și suporter al echipei, oferind sfaturi, susținere și ajutor pentru adaptare. Mai presus de toate, încrederea în oameni va continua să fie vitală în astfel de momente. Construirea și dezvoltarea echipelor eficiente ca răspuns la evenimentele de tip lebăda neagră a fost și continuă să fie o provocare pentru multe organizații. Ceea ce este cu adevărat necesar este concentrarea pe rezultate și pe munca în echipă, mai degrabă decât pe sarcinile individuale. Acest lucru va oferi angajaților și echipelor mai multă autonomie și va ajuta la construirea încrederii veritabile.

 

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi

Deși evenimentele de tip lebăda neagră sunt considerate ca fiind rare, dacă arunci un ochi în spate, poți remarca faptul că ele apar cu o oarecare frecvență. În primii ani ai secolului al XXI-lea, de exemplu, aceste evenimente au fost mai regulate decât ne-am fi dorit. Atacurile teroriste din 2001 din SUA, cutremurul din Asia de Sud-Est din 2004, criza financiară din 2008 și tsunami-ul din Japonia din 2011 ori Brexitul în 2016 sunt doar câteva dintre evenimentele care s-au declanșat aparent din neant pentru a face ravagii.

Și deși ai fi tentat să crezi că evenimentele din zone îndepărtate ale lumii nu-și fac simțită prezența și în Europa, datorită globalizării rapide și nevoii de produse din diverse colțuri ale lumii, această teorie nu mai stă în picioare. Întărirea soluțiilor existente de atenuare a pericolelor și integrarea strategiilor de management al riscului în cultura companiei pot ajuta la reducerea amplorii acestora și își vor arăta valoarea într-un scenariu nu tocmai roz. Cu toate că evenimentele de tip lebăda neagră sunt periculoase și imprevizibile, ele pot și trebuie să fie îmblânzite.

 

Ți-a plăcut articolul dedicat evenimentelor de tip lebăda neagră? Citește și:

Cum să readuci optimismul în echipă

Aici găsești toate soluțiile de care ai nevoie ca antreprenor

De ce ai nevoie de influenceri în HR?

Categorii:
AnalizăFocus

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.

Leave a Reply

*

*