optimismul in echipa
Focus

Cum să (re)aduci optimismul în echipă

Află pașii pe care trebuie să-i urmeze fiecare lider

Ultimii ani au adus multe lucruri necunoscute, frică și instabilitate. Odată cu apariția pandemiei, companiile și angajații acestora au fost expuși unor riscuri foarte mari, pe de o parte din punct de vedere al siguranței și al sănătății, iar pe de altă parte din punct de vedere economic. Chiar dacă pandemia pare că se retrage, la granițele țării noastre a început un război, care afectează în continuare starea economică a întreprinderilor, dar care își pune amprenta și asupra stării mentale a angajaților

Un studiu realizat în rândul angajaților la nivel mondial a arătat o scădere a nivelului sănătății mintale la aproape 42% dintre respondenți, de la începutul pandemiei. Cei mai mulți dintre ei suferă de depresie, burnout și anxietate. 

Stresul, incertitudinea și frica sunt elementele care pun presiune în mod constant pe angajați și astfel productivitatea lor la job scade. Este important să încercăm să ne menținem angajații fericiți și să nu facem parte din motivele nefericirii lor. Gândirea pozitivă te ajută să rămâi perseverent și să găsești soluții acolo unde ceilalți nu reușesc să le găsească. Studiile arată că optimismul are un impact major asupra muncii și a sănătății unui om.

Cum (re)aducem optimismul în echipă

Una dintre soluțiile pentru a îmbunătăți starea de spirit a angajaților este comunicarea, care trebuie să vină și din partea liderului. În situațiile incerte, precum cea pe care o resimțim cu toții astăzi, managerul/liderul are cel mai important rol. El reprezintă stabilitatea și încrederea ce se formează între angajat și companie. Acesta trebuie să fie conștient de beneficiile pe care o comunicarea internă corectă și deschisă le poate avea asupra angajaților. 

Astfel, dacă te afli într-un astfel de rol, păstrează-ți ușa deschisă, atât la propriu, cât și la figurat, pentru ca angajații deschiși să vorbească despre provocările lor interioare să se simtă confortabil să o facă. Este important să apelăm și la un stil de comunicare bidirecțional și să nu ne limităm la o comunicare unidirecțională, formală. 

Sănătatea emoțională reprezintă un subiect sensibil pentru angajați și pentru a putea lua cele mai bune decizii și a aduce optimismul în echipă, este important să le afli părerea și să discuți deschis despre problemele pe care ei le întâmpină.

Subiectele sensibile sunt greu de abordat într-un cadru formal, deci este mult mai bine să îți adaptezi strategia și să construiești o relație de prietenie.

 

Un exemplu foarte bun ar fi să formezi un grup al optimismului. Participă împreună cu angajații tăi la programe care includ elemente din psihologia pozitivă sau încurajează participarea la diferite activități, formale sau informale, unde problemele să fie dezbătute, conștientizate și înțelese.

 

Rămâi deschis și transparent! Nu uita că și abordarea ta este foarte importantă și dacă aștepți deschidere din partea membrilor echipei și tu, la rândul tău, trebuie să le-o oferi.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Oferă flexibilitate! Dat fiind faptul că totul este într-o continua schimbare și nimic nu este sigur, oferă-le angajaților tăi șansa să se simtă în control. Un program flexibil le dă acestora un motiv în plus de liniște.

Păstrează o serie de obiective clare! Ultimul lucru pe care acești oameni și-l doresc într-o perioadă incertă, este să nu înțeleagă exact ceea ce trebuie să facă. Sarcinile lor trebuie să fie ușor de înțeles și să nu le ofere senzația că nu se descurcă la locul de muncă.

Oferă-le angajaților tăi un mediu de lucru plăcut! Starea de spirit poate fi influențată și de mediul de lucru. Un birou mohorât sau un laptop care nu funcționează așa cum trebuie, în timp, poate să devină un factor de stres, care într-o situație de criză poate escalada ușor.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să aduci optimismul în echipă? Citește și: 

Tehnici de asertivitate: învață să nu fii de acord cu cineva

Ce impact are sportul asupra rezultatelor de la job #RestartMișcării

De ce se tem oamenii să spună adevărul la job

Categorii:
Focus

Contributor / / Gestionează mixul de Marketing al unei companii de electro-retail cu tradiție pe piața locală și oferă insight-uri despre profilul, necesitățile și skill-urile angajaților într-o industrie extrem de dinamică.

Leave a Reply

*

*