experiente
Focus

Idei pentru dezvoltarea flexibilității echipei

Testează-le chiar acum!

În ultimii ani, flexibilitatea a devenit o abilitate-cheie pentru echipa eJobs. Fără ea, ne-ar fi fost mult mai greu să ne avântăm în necunoscut, să ne bucurăm de rezultate pe măsura obiectivelor și să venim cu soluții și idei out-of-the-box. Ce experiente ne ajută să dezvoltăm acest skill și ce facem și astăzi pentru a-l antrena, află din „experimentele” personale testate de Ana Călugăru, Head of Communications, și Bogdan Badea, CEO la eJobs România.

 

Cum micile plăceri ale vieții te pot face mai flexibil? Despre experiente din bucătărie 

experiente

Bogdan Badea — CEO eJobs România 

Mi-au plăcut întotdeauna oamenii curioși, care nu se opresc din învățare și au o poveste interesantă de spus. Orice se poate învăța, atât timp cât ai deschiderea să o faci. Să revin la subsemnatul.

Până la 18 ani, când m-am mutat în București, nu pornisem niciodată aragazul și nu gătisem. Nu mă atrăgea bucătăria. În cei 4 ani de facultate mi-am dat seama că nu-mi place mâncarea trimisă de părinți, de aceea ușor mi-am dezvoltat abilitățile de gătit. Factorul care le-a multiplicat a fost nașterea fiicei mele. Mi-am dorit să mănânce sănătos. În ultimii 10 ani gătesc foarte des, stăpânesc multiple tehnici, iar pentru a-mi forța limitele, am făcut un curs de cofetar-patiser.

Pe lângă utilitatea acestei pasiuni e și o activitate care mă relaxează. În momentul în care gătesc îmi golesc mintea. În plus, tot ce presupune gătitul necesită și coordonare, și o planificare minuțioasă. O altă activitate care a început în perioada pandemiei, odată cu trecerea la munca remote, a fost prepararea cafelei de specialitate. Au fost zeci de ore de documentare, dar și decizia de a cumpăra o râșniță plus un espressor. După ore întregi de joacă și kilograme de cafea care nu ieșea cum trebuie, am reușit să mă apropii de ce-mi doream. Ce lucruri merită transpuse în echipe?

• Putem să ne dezvoltăm o nouă abilitate la orice vârstă,

• Suntem capabili de schimbare dacă avem un factor important care ne motivează,

• Orice abilitate nou dobândită și perfecționată ne face mai încrezători în forțele proprii,

• Autosuficiența este un obstacol în calea flexibilității,

• Rezistența la schimbare e inamicul flexibilității, testarea de lucruri noi este un remediu pentru eliminarea ei.

 

Când să vorbești și când să taci? Despre lecții de diplomație 

experiente

Ana Călugăru — Head of Communications eJobs România

Lucrez în sfera comunicării de 17 ani. 6 au fost în presă, iar 11 în comunicare corporate. În acești ani, am interacționat cu mii de oameni din postura de comunicator. Asta a însemnat că am vorbit și scris mult, dar și că a trebuit să învăț cum și când să tac. Sau cum să-mi rafinez diplomația și să înțeleg că planeta continuă să graviteze în jurul Soarelui și dacă nu am eu întotdeauna ultimul cuvânt.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Beneficiile acestei abilități sunt clare. E greu să faci meseria asta, când te proțăpești ca un spin în coastele tuturor.

Așa că trebuie să înveți cum să jonglezi cu mai multe mingi deodată – cu tine, cu ceilalți sau cu scopul pe care ți l-ai propus. Dincolo de asta, vine beneficiul indirect al abilității de a ști când să nu vorbești – flexibilitatea.

Surprinzător, cu cât mă uit mai în spate, cu atât îmi dau seama că eram mai inflexibilă. Și astăzi mai am de lucrat la acest capitol, dar pot să-mi dau seama că sunt la ani lumină față de cum eram prin 2006 – 2007, iar asta s-a datorat faptului că am fost pusă în postura de a comunica pentru și cu mii de oameni diferiți. Mai ales când poate 70% din ce presupune acest job se rezumă la networking, reputație, relații consolidate în timp.

Nici acum nu mi se pare ușor, dar am învățat să fac diferența între momentele în care trebuie să spui lucrurilor pe nume și cele în care trebuie să dai lucrurilor alt nume. Cu adevărat important e ca lecția flexibilității să fie predată celor aflați la început de carieră încă de la primii pași. E ok și când o înveți treptat, dar mai util ar fi să ai acest avantaj timpuriu.

 

Ți-a plăcut articolul despre experiente care te pot ajuta să-ți dezvolți flexibilitatea? Citește și:

Positive leadership și cum construim o cultură organizațională solidă

Există compatibilitate între flexibilitate și performanță?

Cum arată piața muncii după primul semestru

Categorii:
Focus

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*