Update

Care sunt domeniile în care a explodat numărul de aplicări

Cum se explică interesul candidaților

Candidații sunt tot mai interesați să-și găsească un loc de muncă stabil și mulți dintre ei se orientează spre domenii unde există și cerere mare din partea clienților. Lună de lună pe platforma eJobs.ro s-au înregistrat recorduri în aplicări. Aproximativ 1,3 milioane de aplicări au fost înregistrate în luna februarie a acestui an, în creștere față de aceeași lună a anului trecut, când numărul total a fost de 945.000. Dar care sunt domeniile în care aplică cei mai mulți candidați?

Numărul mediu de aplicări / anunț arată că industriile cu cea mai mare creștere de la un an la altul au avut-o angajatorii din industria textilă, cu un plus de 273%, cei din training (+130%), din marketing / publicitate / PR (+84%) și retail (+70%). Concret, anunțurile postate în aceste industrii au strâns 1,1 milioane de aplicări, cele mai multe fiind însă, în cifre absolute, alocate joburilor din retail – unul dintre motive fiind că aceasta este și industria cu cele mai multe locuri noi de muncă postate în fiecare lună. 

 

Domeniile cu cel mai mare număr mediu de aplicări 

Totuși, atunci când vine vorba despre numărul mediu de aplicări / anunț aferente fiecărei industrii, angajatorii din sectorul textil conduc detașat, cu o medie de 1.082 de aplicări pentru fiecare anunț postat. Pentru retail, media este de 479 de aplicări / anunț, pentru training de 468, iar pentru marketing / publicitate / PR de 355 de aplicări. Asta în condțiile în care anul trecut industria textilă avea o medie de doar 290 de aplicări la fiecare anunț de angajare, trainingul 204 aplicări, iar marketing / publicitate / PR – 229. Chiar și retailul, campionul tradițional al angajărilor, primea 282 de aplicări, în medie / anunț, într-un context al pieței în care angajatorii cu greu găseau candidați pentru a ocupa pozițiile deschise.

Cum se explică creșterea aplicărilor în anumite domenii

Creșterea explozivă a unor domenii, cu excepția retailului, vine însă ca o consecință a ceea ce s-a întâmplat în ultimul an.

Spre exemplu, creșterea cererii pentru măști de protecție și echipamente medicale a dus la o nevoie mai mare de angajați în fabricile care au astfel de linii de producție. Aici au venit mulți candidați care au dorit să se reprofileze, mulți dintre ei după luni de zile în care au încercat, dar nu au reușit să-și găsească un job în domeniile în care aveau experiență. În ceea ce privește marketingul, aici explicația stă în faptul că a crescut semnificativ numărul tinerilor care vor să se angajeze, iar acesta a fost dintotdeauna un domeniu preferat de ei. Similară este și situația din IT / telecom, unde avem 278 de aplicări medii / anunț, în creștere cu 35% față de 2020 – un alt sector care atrage tinerii”, declară Roxana Drăghici, Head of Sales, eJobs România.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

De partea cealaltă a clasamentului se află industria lemnului, unde numărul mediu de aplicări a scăzut cu 43% față de anul trecut, industria navală / aeronautică (-35%) sau agrară (-14%). Chiar și așa, în fiecare dintre aceste sectoare există, pentru fiecare anunț publicat, cel puțin 100 de aplicări.

 

Ți-a plăcut articolul Care sunt domeniile în care a explodat numărul de aplicări? S-ar putea să-ți placă și:

Care sunt cele mai dorite beneficii

Interviuri de angajare care aduc rezultate

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*