macaragiu
Office View

Office View: Cum arată biroul unui macaragiu?

De vorbă cu Costică Burlacu

Sunt convinsă că, dacă pentru fiecare meserie care acum nu mai e la fel de populară cum era odată ar fi câte un domn Costică să vorbească cu atâta pasiune despre ea, România nu ar mai duce, cu siguranță, lipsă de meseriași.

În cei 46 de ani de când e macaragiu, domnul Costică a trecut prin toate transformările posibile. Dacă până nu demult „biroul” său era sus, undeva între 60 și 125 de metri deasupra solului, astăzi e cu picioarele pe pământ, căci tehnologia a evoluat într-atât încât să-i permită să controleze totul dintr-o cutie cu manete pe care o poartă pe umăr. Îi place acest lucru, faptul că acum are mai multă mobilitate și poate acorda mai multă atenție fiecărui detaliu, nemaifiind dependent de stație pentru a vorbi cu colegii săi, deși, recunoaște, îi lipsește vederea de ansamblu asupra șantierului pe care o avea din cabină.

macaragiu

Costică Burlacu, Macaragiu la EPCO, foto: Alex Gâlmeanu

 

Experiența a căpătat-o lucrând foarte mult în afară, în Iran, Germania, Israel și Libia, pe utilaje cât mai diverse și în echipe extrem de eterogene, iar astăzi e conștient că munca pe șantier e direct influențată de respectul pe care și-l poartă membrii echipei, că lucrurile nu pot funcționa fără acesta.

„Trebuie să avem și oameni cu care ne înțelegem. Din 25 de oameni, câți suntem aici, unul nu mi-a zis: «Vezi că mi-ai dat cu cârligele în cap sau mi-ai prins degetul», ne înțelegem foarte bine.”

 

Cum e să lucrezi macaragiu?

A fost mereu conștient de responsabilitatea enormă pe care o presupune meseria sa, îmi zice, însă faptul că îl pasionează, că nu s-a oprit niciodată din învățat și că și-a făcut întotdeauna treaba cât de bine a știut, toate l-au făcut să evite experiențele neplăcute: „În atâția ani de muncă n-am zgâriat un om.”

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Îi place faptul că zilele pe șantier sunt diferite și nu are timp să se plictisească, chiar dacă, la bază, operațiunile sunt aceleași. Ordinea acestora diferă însă de la o zi la alta: într-o zi poate să facă pereții unui etaj, în următoarea, să toarne placa deasupra și, chiar dacă etajul superior presupune aceleași operațiuni, dinamica de pe șantier e diferită.

„Trebuie să-ți placă, să faci de drag ceea ce faci, să nu vii la serviciu ca la spânzurătoare. Trebuie să avem grijă și de oamenii cu care lucrăm, că nu lucrăm singuri, nu suntem în pădure.”

 

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum e să lucrezi într-o cofetărie?

Cum arată biroul unui tattoo artist?

Categorii:
Office View

Head of Marketing // Cu 14 ani de experiență în marketing și comunicare, dobândită lucrând în resurse umane, jurnalism și ecommerce, la eJobs e responsabilă de crearea și implementarea strategiei de marketing B2B și B2C și alinierea ei cu obiectivele de business. Expertiză în: Brand Marketing, Job boards, Strategie, Employer Branding, Comunicare Corporate și Internă, Resurse umane

Leave a Reply

*

*