Ce se (mai) întâmplă cu joburile remote
HR Trends

Ce se (mai) întâmplă cu joburile remote

Află care este sectorul care oferă în continuare această posibilitate!

Cu toate că aplicările pentru joburile remote se află în acest moment la cel mai ridicat nivel din 2020 și până în prezent, numărul acestora scade abrupt pentru prima oară în ultimii 3 ani. Iar aceste cifre, nu fac decât să ne dea de înțeles că 2023 pare să fie primul an în care angajatorii fac pași concreți în direcția readucerii angajaților înapoi la programul de lucru de la birou.

„Despre reîntoarcerea masivă a angajaților la birou se discută deja de mai bine de un an, însă până acum acest lucru s-a făcut în pași mici, etapizat și fără să se vadă un impact major asupra numărului de poziții remote scoase în piață. Explicația stă în faptul că angajatorii știau că această opțiune a devenit, în timp, o condiție importantă pentru cei care căutau să se angajeze, condiție pe care nu o puteau ignora într-un climat caracterizat de un deficit de candidați”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.

 

2023 vs. 2022: Cum se prezintă cifrele legate de joburile remote

Dacă în perioada februarie – martie 2022, fuseseră postate aproape 3.000 de locuri de muncă remote pe ejobs.ro, în aceeași perioadă din 2023 numărul a scăzut la aproximativ 1.500. Pentru acestea au fost înregistrate peste 116.000 de aplicări în ultima lună din acest an, în timp ce în perioada februarie – martie 2022 numărul aplicărilor pentru joburile remote a fost de aproximativ 104.000. Cele 116.000 de aplicări înregistrate în ultima lună pentru aceste joburi reprezintă 13,5% din totalul de aplicări, de peste 10 ori mai mult decât pentru joburile din străinătate, de exemplu.

„Deși tendința este de a readuce oamenii înapoi la birou, pentru angajatorii care au dificultăți în a găsi candidații potriviți, poate deveni un avantaj competitiv major acest tip de flexibilitate prin care oferă angajaților libertatea de a alege cum doresc să lucreze – la sediu, de acasă sau hibrid.” Roxana Drăghici

Sectorul call – center / BPO continuă să scoată în piață cele mai multe joburi remote, însă și în cazul acestuia ele se situează la jumătate, din punct de vedere numeric, față de februarie – martie 2022. Tot într-un ritm substanțial redus față de anul trecut, dar cu prezență pe zona oportunităților remote se mai află angajatorii din advertising / marketing / PR, IT / telecom, training și servicii. Cele mai multe dintre pozițiile postate în ultima lună sunt pentru candidații entry level, cu cel mult 2 ani de experiență.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Ce candidați poți atrage dând dovadă de flexibilitate

Cel mai interesați de joburile remote sunt candidații din categoria de vârstă 25 – 35 de ani, urmați de cei aflați la primul job sau care au intrat recent pe piața muncii, respectiv tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Segmentul 36 – 45 de ani generează de trei ori mai puține aplicări pentru această categorie de locuri de muncă, în timp ce pentru candidații care au peste 45 de ani reprezintă o opțiune pe care aproape nu o iau în calcul, fiind înregistrate mai puțin de 5.000 de aplicări în ultima lună.

 

Ți-a plăcut articolul Ce se (mai) întâmplă cu joburile remote? Citește și:

O strategie completă pentru sănătatea echipei tale

Cât entuziasm transmiți candidaților?

Succesul nu este întotdeauna egal cu împlinire

Categorii:
HR TrendsUpdate

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*