remote
Coronavirus

Remote work: Descoperă avantajele şi dezavantajele!

Pro sau contra?

Acum câțiva ani, un om de afaceri american spunea așa: ,,Birourile fizice vor deveni în curând un lucru al trecutului”. Deși atunci mulți s-au arătat sceptici la acea afirmație, în prezent nu este un secret faptul că locul de muncă se va transforma într-unul remote. Folosirea instrumentelor disponibile precum videoconferințele, feed-uri video live, aplicațiile,etc., este o modalitate fantastică de a schimba modul în care oamenii lucrează împreună.

Există argumente pentru și împotriva muncii la distanță sau remote –  unele cercetări incipiente arată că aceasta poate afecta echilibrul dintre muncă și viața personală, datorită granițelor prea fin trasate sau chiar inexistente. De asemenea, sunt multe dezbateri cu privire la faptul că uneltele de colaborare virtuală sunt mai eficiente pentru a construi echipe, dar unii oameni nu consideră că echipele pot fi construite atunci când oamenii nu sunt față în față.

 

Munca remote: avantaje și dezavantaje

Ei bine, studiile din ultimii ani, din Europa sau de peste ocean, ne arată că echipele virtuale pot avea un impact imens asupra afacerilor determinând chiar o creștere constantă a cifrei de afaceri. Spre exemplu,  un studiu american din 2009, care a inclus 80 de echipe globale de software, realizat de Otto Beisheim School of Management, a arătat că echipele virtuale bine gestionate și răspândite geografic au depășit performanțele celor care împărtășeșc același spațiu fizic. Alte avantaje, precum și ce se întâmplă în cazul în care acestea nu sunt gestionate corect  sunt următoarele:

 

Avantaj: muncă oricând și oriunde

Una dintre cele mai bune părți ale muncii de la distanță este că puteți începe să lucrați oriunde și oricând. În loc să fiți în același spațiu, la același birou, în fiecare zi, puteți lucra de la biroul de acasă, în curtea din spate, la o cafenea sau oriunde doriți, atâta timp cât aveți un computer cu o bună conexiune la internet.

  • Dezavantaj Provocarea de separare între muncă și viață

Deși ne dorim libertate când vine vorba de program și spațiu, totuși, dacă nu suntem atenți cum o gestionăm acesta devine dăunătoare. Când nu avem ore specifice de muncă și niște limite clare până unde e jobul și unde e spațiul de acasă, ne e foarte dificil să fim productivi. Munca se dilată acaparând întreaga zi, iar așa ajungem să ne simțim din nou obosiți, stresați și demotivați. Studiile confirmă acestă ipoteză, demonstrând că 44% dintre cei care lucrează remote declară că au o problemă cu relaxarea și deconectarea dupa muncă.  Așadar, atenție la program și la granițele trasate!

 

Avantaj: reducerea costurilor pentru angajatori și angajați

Este vorba de economisirea banilor pentru costurile de transport, masa de prânz cu colegii sau cele de consumabile. În plus, companiile sunt în măsură să reducă cheltuielile pentru achiziționarea și întreținerea echipamentului de birou, precum și cele de chirie sau cumpărare de spațiu.

  • Dezavantaj: nu ai un mediu de lucru potrivit pentru lucru

Cei mai mulți dintre noi nu avem acasă un spațiu destinat muncii. Totuși, psihologia comportamentală ne-a demonstrat în repetate rânduri importanța contextului asupra propriului comportament. Un spațiu unde eram obișnuiți să ne relaxăm, spre exeplu pe canapea, în fața televizorului, ne va comunica în continuare un mesaj de relaxare, făcând munca și productivitatea foarte greu de atins. La fel, în cafeneaua unde, de obicei iesim să ne relaxăm și să socializăm cu prietenii, mintea ne este setată spre asta și nu spre productivitate și muncă. Așadar, înainte să începi să lucrezi de la distanță, asigură-te că ai acasă un spațiu doar pentru asta sau…alege o altă cafenea pentru muncă față de cele de socializare.

 

Avantaj: creșterea eficienței de lucru

Aveți un deadline presat în dimineața asta și v-ați propus să ajungeți devreme la birou pentru a vă ocupa de el. Însă o oră mai târziu sunteți tot în trafic, dând telefoane și cerându-vă scuze pentru întârziere, motivât că a avut loc un accident și sunteți blocat în trafic. Ei bine, dacă adăugăm și munca remote în ecuație, scenariul respectiv își pierde din caracterul apocaliptic.Tocmai prin controlul asupra momentului și locului unde muncim, lucrul de la distanță poate reprezenta o modalitate semnificativă de sporire a eficienței  și de salvare a timpului. În plus, există mai multe oportunități de a vă concentra asupra a ceea ce aveți de făcut, fără întreruperi din partea colegilor sau a altor evenimente.

 

  • Dezavantaj: distrași de interferențele externe

Deși dispar întreruperile colegilor și zgomotele făcute de cei din jur, totuși munca remote, în special cea de acasă, poate fi îngreunată de alte tipuri de distractori. Un animal de copanie care vrea atenție, un mediu de lucru prea relaxat care ne îmbie la odihnă, familia sau copiii, pot reprezenta obstacole importante în calea muncii de acasă dacă nu sunt gestionate corect.

 

Avantaj: poți avea grijă de tine mai mult

Nu este niciodată o experiență distractivă când ești răcit sau nu te simți foarte bine, dar trebuie totuși să mergi la birou. Conform cercetăriilor,persoanele care lucrau de la birou și-au luat o medie de 3.1 zile libere in anul precedent in timp ce ce-i care lucrau remote și-au luat doar 1.8 zile.

 

  • Dezavantaj: lipsa legăturii cu colegii

Chiar dacă angajații aflați la distanță pot interacționa cu colegii folosind tot felul de instrumente de comunicare, nu este același lucru ca și în mediul de birou. Întâlnirea față în față în care angajații discută despre proiecte sau iau prânzul împreună, are un impact mult mai mare asupra relaționării, dezvoltării încrederii și colaborării între aceștia.  Unul din dezavantajele muncii la distanță este așadar dispariția sentimentului de apartenență la grup pe care o echipă fizică îi oferă.

Datorită răspânsirii conexiunilor Wi-Fi și evoluției tehnologiei,  munca de la distanță devine tot mai mult o realitate.Deje există companii care au încetat să utilizeze birourile tradiționale. Dezvoltarea locului de muncă la distanță depinde în mare măsură de ce fel de muncă fac oamenii și de gusturile lor personale. Unii oameni pot lucra numai într-un mediu de birou, în timp ce alții lucrează bine acasă. Așadar, este clar că această soluție nu e potrivită pentru toată lumea, dar este cu siguranță o tendință în creștere.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum putem folosi microlearning-ul la locul de muncă?

Află avantajele implementării unui program de e-learning!

Munca remote și experiența angajatului

Categorii:
Coronavirus

Contributor // îmbină interesul pentru interacțiunile umane cu cel pentru învățare și dezvoltare continuă din postura de consultant în vânzări și trainer Azimut Happy Employees.

Leave a Reply

*

*