munca remote
Uncategorized

Transformă dezavantajele muncii remote în avantaje

Cum ne adaptăm la o nouă realitate

Acum câțiva ani, un om de afaceri american spunea așa: ,,Birourile fizice vor deveni în curând un lucru al trecutului”. Deși, atunci, mulți s-au arătat sceptici la acea afirmație, în prezent o mare parte dintre angajați lucrează remote.

Folosirea instrumentelor disponibile precum videoconferințele, feed-uri video live, aplicațiile,etc., este o modalitate fantastică de a schimba modul în care oamenii lucrează împreună.

Pentru unele companii remote work a fost ceva nou, iar alții practicau și în trecut acest tip de job. Cum este văzută această metodă de lucru și cum putem să transformăm dezavantajele muncii remote în avantaje.

 

Munca remote: ce spun studiile

Ei bine, studiile din ultimii ani, din Europa sau de peste ocean, ne arată că echipele virtuale pot avea un impact imens asupra afacerilor determinând chiar o creștere constantă a cifrei de afaceri. Spre exemplu,  un studiu american din 2009, care a inclus 80 de echipe globale de software, realizat de Otto Beisheim School of Management, a arătat că echipele virtuale bine gestionate și răspândite geografic au depășit performanțele celor care împărtășeșc același spațiu fizic. Alte avantaje, precum și ce se întâmplă în cazul în care acestea nu sunt gestionate corect  sunt următoarele:

  • Dezavantaj – Provocarea de separare între muncă și viață

Deși ne dorim libertate când vine vorba de program și spațiu, totuși, dacă nu suntem atenți cum o gestionăm acesta devine dăunătoare. Când nu avem ore specifice de muncă și niște limite clare până unde e jobul și unde e spațiul de acasă, ne e foarte dificil să fim productivi. Munca se dilată acaparând întreaga zi, iar așa ajungem să ne simțim din nou obosiți, stresați și demotivați. Studiile confirmă acestă ipoteză, demonstrând că 44% dintre cei care lucrează remote declară că au o problemă cu relaxarea și deconectarea dupa muncă.  Așadar, atenție la program și la granițele trasate!

Avantaj: muncă oricând și oriunde

Una dintre cele mai bune părți ale muncii de la distanță este că puteți începe să lucrați oricând. În loc să fiți în același spațiu, la același birou, în fiecare zi, puteți lucra de la biroul de acasă sau în curtea din spate, atâta timp cât aveți un computer cu o bună conexiune la internet.

 

  • Dezavantaj – nu ai un mediu de lucru potrivit pentru lucru

Cei mai mulți dintre noi nu avem acasă un spațiu destinat muncii. Totuși, psihologia comportamentală ne-a demonstrat în repetate rânduri importanța contextului asupra propriului comportament. Un spațiu unde eram obișnuiți să ne relaxăm, spre exemplu pe canapea, în fața televizorului, ne va comunica în continuare un mesaj de relaxare, făcând munca și productivitatea foarte greu de atins. Așadar, asigură-te că ai acasă un spațiu doar pentru asta.

Avantaj: reducerea costurilor pentru angajatori și angajați

Este vorba de economisirea banilor pentru costurile de transport, masa de prânz cu colegii sau cele de consumabile. În plus, companiile sunt în măsură să reducă cheltuielile pentru achiziționarea și întreținerea echipamentului de birou, precum și cele de chirie sau cumpărare de spațiu.

  • Dezavantaj – distrași de interferențele externe

Deși dispar întreruperile colegilor și zgomotele făcute de cei din jur, totuși munca remote, în special cea de acasă, poate fi îngreunată de alte tipuri de distractori. Un animal de companie care vrea atenție, un mediu de lucru prea relaxat care ne îmbie la odihnă, familia sau copiii, pot reprezenta obstacole importante în calea muncii de acasă dacă nu sunt gestionate corect.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Avantaj: creșterea eficienței de lucru

Timpul pe care îl petreceam înainte în metrou sau în traficul aglomerat, acum îl putem folosi pentru a realiza task-urile și pentru a ne încadra în deadline-uri.

Tocmai prin controlul asupra momentului, lucrul de la distanță poate reprezenta o modalitate semnificativă de sporire a eficienței  și de salvare a timpului. În plus, există mai multe oportunități de a vă concentra asupra a ceea ce aveți de făcut, fără întreruperi din partea colegilor sau a altor evenimente.

  • Dezavantaj – lipsa legăturii cu colegii

Chiar dacă angajații aflați la distanță pot interacționa cu colegii folosind tot felul de instrumente de comunicare, nu este același lucru ca și în mediul de birou. Întâlnirea față în față în care angajații discută despre proiecte sau iau prânzul împreună, are un impact mult mai mare asupra relaționării, dezvoltării încrederii și colaborării între aceștia.  Unul din dezavantajele muncii remote este așadar dispariția sentimentului de apartenență la grup pe care o echipă fizică îi oferă.

 

Avantaj: poți avea grijă de tine mai mult

Nu era niciodată o experiență distractivă când nu te simțeai bine, dar trebuia totuși să mergi la birou. Conform cercetăriilor, persoanele care lucrau de la birou și-au luat o medie de 3.1 zile libere in anul precedent in timp ce ce-i care lucrau remote și-au luat doar 1.8 zile.

Datorită răspânsirii conexiunilor Wi-Fi și evoluției tehnologiei, munca de la distanță a devenit o realitate. Deja existau companii care nu mai utilizau birourile tradiționale, iar cele care nu practicau munca remote înainte, astăzi se adaptează. Dezvoltarea locului de muncă la distanță depinde în mare măsură de ce fel de muncă fac oamenii și de gusturile lor personale. Așadar, este clar că această soluție e una potrivită pentru toată lumea, mai ales în contextul actual.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum putem folosi microlearning-ul la locul de muncă?

Află avantajele implementării unui program de e-learning!

Munca remote și experiența angajatului

Categorii:
Uncategorized

Contributor // îmbină interesul pentru interacțiunile umane cu cel pentru învățare și dezvoltare continuă din postura de consultant în vânzări și trainer la Azimut.

Leave a Reply

*

*