munca la negru
Contracte

Munca la negru – cum să eviți sancțiunile de la ITM

Fii pregătit pentru controale

Indiferent de compania în care lucrezi, domeniul de activitate sau dimensiunea acesteia, trebuie să fii la curent cu practicile ce sunt considerate a fi munca la negru de către personalul de control, pentru a evita sancțiunile.

În legislația din România sunt precizate exact situațiile ce reprezintă munca la negru. Există însă câteva activități pe care s-ar putea să le desfășori, dar să nu știi că acestea se încadrează la muncă nedeclarată.

 

Munca la negru: află pentru ce activități poți fi sancționat!

  • Un angajat lucrează fără contract individual de muncă. Fiecare nou angajat  trebuie să aibă un contract de lucru, atunci când începe activitatea, nu este suficientă înțelegerea verbală. Mai mult, după ce angajatul are contractul de lucru, e important să transmiți informațiile din acest document către autorități.
  • Angajatul prestează activități în perioada de probă fără să aibă un contract de muncă. Fiecărui angajat îi este impusă o perioadă de probă de trei luni. Acest lucru însă nu este posibil fără ca să existe un contract de muncă încheiat.
  • Unele activități casnice în gospodării pot fi sancționate, dacă nu există un contract de muncă încheiat.
  • Munca zilieră. Cel mai frecvent această activitate este întâlnită în construcții și agricultură, unde angajatorii aleg să nu achite la stat impozitul pe venit și contribuția la pensii.
  • Orele suplimentare pot fi și ele sancționate, dacă nu sunt respectate anumite legi. Spre exemplu, overtime-ul poate fi prestat doar în anumite limite legale și de asemenea, trebuie să fie recompensat de către angajator.

 

Pentru mai multe informații pe acest subiect, citește articolul complet disponibil pe avocatnet.ro, iar dacă vrei să fii la curent cu noutățile legislative, înscrie-te gratuit la avocatnet.ro Premium.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Lecția de coaching

Află numele celor mai doriți angajatori din țară

Acum poți să faci interviu de angajare video

Categorii:
ContracteUpdate

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*