dress code
Dezvoltare personala

Dress code și machiaj în recrutare. Dos & Don’ts #HRTrends

Codul bunelor practici la interviu

Vorbim tot mai mult despre aspectul fizic al candidaților și despre felul în care aceștia se prezintă la interviu. Și chiar acest aspect fizic este de multe ori criteriu de departajare în joburi care cer interacțiunea cu publicul. Același interes pentru dress code (de preferat, smart casual) și un machiaj (de preferat, cât mai simplu) ar trebui să-l avem și atunci când avem un interviu de coordonat. Alegerea cu grijă a vestimentației, a machiajului, dar și a parfumului poate fi unul dintre acele detalii fine care fac diferența și creează o impresie bună nu numai despre tine, cât și despre compania pe care o reprezinți. Descoperă cât de important este un dress code smart casual în creșterea productivității la birou, dar și cele mai importante linii în machiajul business!

 

dress code smart casual

 

Fashion – Cum influențează dress code-ul productivitatea

Poate nu ți-ai fi imaginat asta, însă dress code-ul de la locul de muncă poate influența într-o bună parte productivitatea celor din echipa ta. Nu o spunem noi, ci cei de la brandul vestimentar Stormline, care au făcut în 2017 un studiu pe angajații din Marea Britanie. Ce a rezultat în urma acestuia?  

  • 61% dintre persoanele care-și căutau un loc de muncă au declarat că au o percepție negativă asupra oricărei companii cu cod vestimentar prestabilit.
  • 78% dintre respondenți susțin că și fără un cod vestimentar ar face totuși eforturi să se îmbrace bine și ar face o distincție clară între „hainele office” și „cele care nu sunt de birou”.
  • 61% dintre cei care trebuie să respecte un cod vestimentar, dar au uneori și zile cu dress code relaxat (smart casual), au spus că se simt mai productivi în acele zile

 

Ce concluzii ar putea fi trase în urma acestor informații despre dress code?

Că majoritatea angajaților sunt oameni responsabili, care ar adopta oricum un look îngrijit la birou și se pot simți lezați de anumite reguli impuse. Iar dress code-ul ar putea juca un rol important în decizia lor de a accepta sau nu un job. Cât despre mediile în care codul vestimentar strict este necesar, câteva zile pe lună mai permisive pot face minuni.

 

machiaj simplu

 

Beauty – Un machiaj simplu nu este sinonim cu plictisitor

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Știm foarte bine că atunci când vine vorba de interviuri, te-ai obișnuit să tragi concluziile de care ai nevoie după aspectul unui candidat. Însă nu uita că și aspectul tău transmite multe mesaje despre tine. Și nu numai ținuta intră sub lupă, ci și machiajul, coafura și parfumul ales.  

Ideal e ca machiajul să aibă un aspect natural, îngrijit. Nuanțele neutre se dovedesc aici o variantă cu care nu poți da greș. Și-n plus, acestea flatează orice tip de fizionomie, indiferent de nuanța tenului sau a părului. Asta nu înseamnă însă că nu poți folosi un eyeliner sau un ruj într-o culoare intensă, însă, evident, nu simultan.  

Nu uita că și manichiura e un aspect de care să ții cont. Chiar dacă unghiile lungi, decorate cu pietre strălucitoare sau pictate în culori vii, sunt o adevărată declarație de stil, noi îți recomandăm pentru birou variantele monocromatice sau cele cu detalii discrete, mai ales dacă petreci mult timp în întâlniri cu parteneri externi.   

În privința parfumului, din nou, regula după care ar trebuie să te ghidezi e ca acesta să fie neutru și nu agresiv. E important să ții cont de faptul că într-un open space anumite persoane s-ar putea simți deranjate de un parfum extrem de intens sau care a fost aplicat în exces.

Un articol de Diana Mărășoiu, Steluța Năstase-Lupu, Mihaela Pascari, Iulia Văcăroiu

 

Ți-a plăcut articolul despre dress code și machiaj simplu? Citește și alte articole din topul #HRTrends:

Cum să oferi feedback și de ce să petreci mai mult timp cu echipa

Birouri pe sufletul angajaților și un coworking space atractiv

Pregătește noi beneficii pentru experiența angajaților

Mașina electrică și alte exerciții de CSR de întreprins chiar acum

 

Categorii:
Dezvoltare personala

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*