locuri de muncă în străinatate
Update

Topul țărilor alese de români pentru locuri de muncă în strainătate

Află și ce așteptări au aceștia!

Din luna martie asistăm la o paradigmă în piața muncii pe care cu greu ne-o puteam imagina. După ce ani la rândul am deplâns plecarea multor români în străinătate și am pus pe seama acestei plecări multe provocări întâmpinate în recrutare, de pe o zi pe alta, am constatat că forța de muncă s-a întors acasă. Peste 1,3 milioane de români au revenit în țară după ce au pierdut locuri de muncă în străinătate. Acum două luni aveam forță de muncă, însă oferta de locuri de muncă scădea.

A fost o perioadă de expectativă, timp în care românii întorși în țară, speriați de impactul pe care pandemia l-a avut asupra economiilor din lumea întreagă, dar și de valul uriaș de infectări, s-au orientat spre joburile disponbile din România. Însă odată cu relaxarea măsurilor de carantină din țările europene putem întâmpina din nou provocări. Iată care este comportamentul candidaților întorși din Diaspora acum și ce caută ei mai nou la viitorul angajator, aspecte de care merită să ții cont dacă faci planuri de a-i atrage în echipa ta și de a-i motiva.

 

Românii întorși din Diaspora încep să-și caute locuri de muncă în străinătate

Odată cu ridicarea măsurilor de carantină din multe țări europene, a reînceput să crească și numărul de aplicări pentru locurile de muncă din străinătate. Însă, față de anii trecuți, românii sunt mult mai prudenți și și-au schimbat așteptările de la viitorul angajator. Beneficiile care țin de sănătate sunt acum pe primul loc în așteptările lor.

 

 „Sunt mulți români care au așteptat momentul în care să se simtă cât de cât siguri să se întoarcă la muncă în afara țării, însă, față de anii trecuți, încă vedem o rezervă în dorința de a pleca. Unul dintre motive este acela că oamenii au început să ia în calcul mai multe aspecte atunci când se decid să emigreze, cum ar fi certitudinea că viitorul angajator le va oferi asigurare de sănătate sau că vor avea un salariu suficient de mare încât să își poată permite îngrijiri medicale sau spitalizare în cazul unei posibile infectări cu coronavirus. Înainte de perioada aceasta, rar era condiționată plecarea din țară de astfel de criterii”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

 

Care sunt cele mai căutate țări pentru locuri de muncă în strainătate

Astfel, în luna mai au fost înregistrate aproximativ 20.000 de aplicări pentru joburile din străinătate, țările cele mai căutate de candidați fiind Germania, Franța, Olanda, Marea Britanie și Grecia. Dacă până acum câțiva ani Spania și Italia dominau acest clasament, acum se află abia pe locurile 8 și 9 în preferințele românilor, fiind detronate de destinații precum Austria sau Belgia.

 

De unde vine oferta de angajare

Românii își schimbă așadar preferințele și aleg să muncească în țări cu sisteme de sănătate bine puse la punct, care au gestionat mai responsabil pandemia sau țări cu facilități în domeniul sănătății. Multe dintre ofertele angajatorilor vin în întâmpinarea așteptărilor candidaților: Cele mai multe locuri de muncă disponibile vin din partea angajatorilor din Germania, Olanda, Norvegia și Belgia, Italia și Spania coborând, și de această dată, în top, față de anii trecuți”, adaugă Bogdan Badea.

 

Se caută specialiști

După ce ani la rândul am deplâns lipsa muncitorilor, pandemia a adus cu ea o altă paradigmă: ne-a schimbat și profilul candidaților pe care îi căutăm. Avem nevoie de specialiști în domeniul medical în orice domeniu am lucra, pentru a ne desfășura activitatea în condiții de siguranță. Conform datelor eJobs.ro, cea mai căutată categorie de candidați este cea a specialiștilor din sectorul medical. Aproape 4.000 de joburi în acest domeniu au fost postate doar în luna mai. Următorii cei mai căutați sunt muncitorii calificați, candidații care vor să lucreze în producție și cei cu experiență în construcții și instalații. 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 „Așa cum era de așteptat, a scăzut numărul de joburi disponibile pentru cei care vor să lucreze în turism sau sau în zona de baby-sitting și menaj. Iar suprasolicitarea sistemelor medicale în acest context atipic a determinat multe țări să apeleze la import de personal medical, astfel încât să facă față volumului de muncă uriaș. Este, poate, pentru prima oară când sunt căutați mai mulți specialiști decât muncitori”, mai spune Bogdan Badea.

 

În acest moment, aproximativ 1.400 de locuri de muncă străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. 

 

Ți-a plăcut articolul Românii întorși din Diaspora încep să-și caute locuri de muncă? Citește și alte articole:

1 din 2 angajați vrea o schimbare în carieră în următorul an

Acum poți să faci interviu de angajare video

Angajatorii au triplat numărul de joburi remote. Tu cum stai?

Cum aduci cu 40% mai mulți candidați la interviu cu un anunț de angajare

 

 

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*