zile libere 2022
Codul Muncii

Zile libere 2022. Când te poți bucura de o nouă zi liberă

Calendarul zilelor libere

Cum stăm la capitolul zile libere anul acesta? Care sunt cele mai noi prevederi? Dar și care este următoarea zi liberă de care ne putem bucura? Află răspunsurile în acest articol!

 

Cu câte sarbatori legale ne-a întâmpinat 2022 și de câte ne mai bucurăm anul acesta

2022 a venit cu 16 zile libere legale, declarate prin lege. Iar dacă 2021 a fost un an mai puțin darnic cu angajații, având în vedere că multe dintre zile libere au picat în weekend, anul acesta doar șase pică în zilele de sâmbătă sau duminică. Următoarele zile libere de care se vor bucura angajații sunt 30 noiembrie și 1 decembrie. Cei care-și doresc o vacanță mai lungă, își pot lega zilele libere cu weekendul.

Iată lista cu sarbatori legale în 2022:

1 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă,

2 ianuarie (A doua zi după Anul Nou) – duminică,

24 ianuarie (Ziua Principatelor Române) – luni

22 aprilie — Vinerea Mare

24 -25 aprilie (duminică și luni) — Paște ortodox 2022

1 mai (Ziua Muncii) – duminică,

1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri,

12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii

15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni,

30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri,

1 decembrie (Ziua Națională a României) – joi,

25 decembrie (Crăciunul) – duminică,

26 decembrie (A doua zi de Crăciun) – luni.

Doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

 

Zile libere legale când activitatea nu poate fi întreruptă

După cum poți remarca sunt câteva luni în care nu avem nicio zi liberă. Printre acestea se numără: februarie, martie, iulie, septembrie și octombrie. Restul lunilor au între una și trei sărbători legale pe lună. Pentru angajații a căror muncă nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității nici în zilele precizate mai sus, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sarbatori legale, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, potrivit datelor din Codul Muncii.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare și sunt altele decât cele de weekend. În aceste zile de sărbătoare legală nu lucrează nimeni, în afară de unitățile sanitare sau de companiile în care activitatea nu poate fi întreruptă. Un exemplu de astfel de companii sunt anumite fabrici sau cele cu activități specifice.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Câte zile libere au angajații din alte țări?

România stă destul de bine în ce privește zilele libere legale față de alte țări din UE. Spre exemplu, cu un număr mai mare de zile libere sunt Germania cu 18 zile libere și Bulgaria cu 17 zile de sarbatori legale. La același nivel cu România se mai află și Cipru, Lituania, Slovacia și Slovenia. Fiecare dintre aceste cinci țări are 15 zile libere pe an, potrivit datelor centralizate de We Are HR pe baza informațiilor de la Public Holidays Global.

Surprinzător, Danemarca, aflată pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, are doar 11 zile libere legale în calendar. Norvegia are 12 zile, iar Suedia are 13 zile libere legale.

Pe următorul loc se clasează țări precum Ungaria, Malta și Grecia, unde angajații au parte de 14 zile nelucrătoare pe an. Și Spania oferă angajaților 14 zile libere pe an, însă doar opt dintre acestea sunt sărbători naționale comune, patru sunt la alegerea comunităților autonome, iar două sunt locale. Printre țările cu câte 13 sărbători legale pe an se numără: Suedia, Austria, Cehia, Finlanda, Letonia, Polonia și Portugalia. La polul opus, angajații care primesc cele mai puține zile libere pe an sunt cei din Irlanda, cu doar 9 sărbători legale. Totodată, angajații din Luxemburg numără în momentul de față 11 sărbători legale.

 

Ai angajați care aparțin altor culte religioase? De ce sarbatori legale au parte?

Cei care aparțin altor culte religioase legale beneficiază, pe lângă cele 16 sărbători legale în care nu lucrează, de două zile nelucrătoare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, potrivit informațiilor din Codul Muncii.

Mai exact, angajații care aparțin altor culte religioase decât cel creștin ortodox au dreptul la zilele libere pe care le au și ortodocșii, dar și de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

 

Trei podcasturi pe care să le asculți în zilele libere

În această perioadă, fiecare dintre noi încearcă să fructifice zilele libere. Unii citesc mai mult sau petrec mai mult timp cu familia, iar alții se conectează cu natura. Noi însă îți venim în întâmpinare cu câteva podcasturi numai bune pentru zilele libere. E absolut necesar să investești în dezvoltarea ta personală și profesională, ca apoi, să transmiți toată energia și sfaturile bune angajaților tăi. Hai să le luăm pe rând!

 

HBR IdeaCast

Este un podcast dedicat antreprenorilor și oamenilor de resurse umane. Ce poți afla? În fiecare săptămână, câte un expert din domeniu dezbate subiecte de interes pentru tine, de la strategiile de leadership, până la diverse noțiuni legale pe care trebuie să le cunoști.

 

HR Happy Hour

HR Happy Hour este unul dintre cele mai ascultate podcasturi de resurse umane. Este alcătuit dintr-o serie de emisiuni în care sunt dezbătute subiecte din domeniu, dar și din management, leadership sau tehnologie. Gazdele podcastului, Steve Boese și Trish McFarlane, vorbesc despre provocările actuale cu care se confruntă omul de HR.

 

The Vast and Curious

Gazda acestui podcast este Andreea Roșca, co-autoarea cărții „Cei care schimbă jocul”. Aceasta cuprinde interviuri cu antreprenori, inovatori, oameni cu povești frumoase de viață, despre gândirea strategică și resursele care stau în spatele performanței.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre zile libere 2022? Citește și:

Categorii:
Codul MunciiUpdate

Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*