zile libere 2022
Codul Muncii

Zile libere 2022. Te poți bucura de o nouă zi liberă pentru Recensământ

Calendarul zilelor libere

Cum stăm la capitolul zile libere anul acesta? Care sunt cele mai noi prevederi? Află în acest articol cum sunt distribuite zilele libere pe parcursul anului 2022, dar și care sunt drepturile tale legate de concediul de sărbătorile legale!

 

Cum poți obține o zi liberă pentru Recensământ

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 19 din 4 februarie 2020, persoanele angajate care se autorecenzează online au dreptul la o zi liberă, plătită. Ca să aibă o dovadă, aceștia trebuie să prezinte codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

Codul de confirmare este generat automat de soluţia informatică funcţională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.

Când își pot obține angajații ziua liberă? În termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, respectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023.

Cum se procedează? Salariații accesează platforma recensamantromania.ro în perioada martie-mai 2022, când se realizează colectarea on-line a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri și obțin codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, pe care îl transmit angajatorului.

 

Trei zile libere pentru vaccinare

Conform Legii nr. 221/2021 pentru modificarea Legii nr. 55/2020, se acordă câte o zi liberă plătită de la locul de muncă, pentru fiecare doză a vaccinului împotriva COVID-19. Iată care sunt prevederile Legii nr. 221/2021. Se acordă:

a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat;

b) câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor;

c) câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.

Zilele libere legale se acordă și pentru unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi.

Angajatorul are obligația de a acorda zile libere legale pentru vaccinare în baza adeverinţei de vaccinare eliberate, potrivit legii. În situaţia în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, beneficiarii zilei libere au obligaţia depunerii adeverinţei de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare. În cazul însoțirii copiilor, se adaugă și o declarație pe propria răspundere de la celălalt părinte că doar unul dintre părinți a cerut ziua liberă.

 

Cu câte sarbatori legale ne întâmpină 2022

2022 a venit cu 16 zile libere legale, declarate prin lege, fără cele trei zile oferite pentru cei care se vaccinează. Iar dacă 2021 a fost un an mai puțin darnic cu angajații, având în vedere că multe dintre zile libere au picat în weekend, în anul care vine doar șase vor pica în zilele de sâmbătă sau duminică.

Iată lista cu sarbatori legale în 2022:

1 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă,

2 ianuarie (A doua zi după Anul Nou) – duminică,

24 ianuarie (Ziua Principatelor Române) – luni

22 aprilie — Vinerea Mare

24 -25 aprilie (duminică și luni) — Paște ortodox 2022

1 mai (Ziua Muncii) – duminică,

1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri,

12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii

15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni,

30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri,

1 decembrie (Ziua Națională a României) – joi,

25 decembrie (Crăciunul) – duminică,

26 decembrie (A doua zi de Crăciun) – luni.

doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

 

Zile libere legale când activitatea nu poate fi întreruptă

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

După cum poți remarca sunt câteva luni în care nu avem nicio zi liberă. Printre acestea se numără: februarie, martie, iulie, septembrie și octombrie. Restul lunilor au între una și trei sărbători legale pe lună. Pentru angajații a căror muncă nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității nici în zilele precizate mai sus, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sarbatori legale, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, potrivit datelor din Codul Muncii.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare și sunt altele decât cele de weekend. În aceste zile de sărbătoare legală nu lucrează nimeni, în afară de unitățile sanitare sau de companiile în care activitatea nu poate fi întreruptă. Un exemplu de astfel de companii sunt anumite fabrici sau cele cu activități specifice.

 

Câte zile libere au angajații din alte țări?

România stă destul de bine în ce privește zilele libere legale față de alte țări din UE. Spre exemplu, cu un număr mai mare de zile libere sunt Germania cu 18 zile libere și Bulgaria cu 17 zile de sarbatori legale. La același nivel cu România se mai află și Cipru, Lituania, Slovacia și Slovenia. Fiecare dintre aceste cinci țări are 15 zile libere pe an, potrivit datelor centralizate de We Are HR pe baza informațiilor de la Public Holidays Global.

Surprinzător, Danemarca, aflată pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, are doar 11 zile libere legale în calendar. Norvegia are 12 zile, iar Suedia are 13 zile libere legale.

Pe următorul loc se clasează țări precum Ungaria, Malta și Grecia, unde angajații au parte de 14 zile nelucrătoare pe an. Și Spania oferă angajaților 14 zile libere pe an, însă doar opt dintre acestea sunt sărbători naționale comune, patru sunt la alegerea comunităților autonome, iar două sunt locale. Printre țările cu câte 13 sărbători legale pe an se numără: Suedia, Austria, Cehia, Finlanda, Letonia, Polonia și Portugalia. La polul opus, angajații care primesc cele mai puține zile libere pe an sunt cei din Irlanda, cu doar 9 sărbători legale. Totodată, angajații din Luxemburg numără în momentul de față 11 sărbători legale.

 

Ai angajați care aparțin altor culte religioase? De ce sarbatori legale au parte?

Cei care aparțin altor culte religioase legale beneficiază, pe lângă cele 15 sărbători legale în care nu lucrează, de două zile nelucrătoare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, potrivit informațiilor din Codul Muncii.

Mai exact, angajații care aparțin altor culte religioase decât cel creștin ortodox au dreptul la zilele libere pe care le au și ortodocșii, dar și de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Trei podcasturi pe care să le asculți în zilele libere

În această perioadă, fiecare dintre noi încearcă să fructifice zilele libere. Unii citesc mai mult sau petrec mai mult timp cu familia, iar alții se conectează cu natura. Noi însă îți venim în întâmpinare cu câteva podcasturi numai bune pentru zilele libere. E absolut necesar să investești în dezvoltarea ta personală și profesională, ca apoi, să transmiți toată energia și sfaturile bune angajaților tăi. Hai să le luăm pe rând!

 

Mind Architect

Este un podcast despre neuroștiință și psihologie aplicate în viața de zi cu zi. Acesta explorează subiecte legate de neuroștiință și de domenii conexe, folosind limbajul de zi cu zi și exemple care să ușureze înțelegerea conceptelor. Mind Architect este găzduit de Paul Olteanu, specializat în training, coaching, comunicare și neuroștiință.

 

HR Happy Hour

HR Happy Hour este unul dintre cele mai ascultate podcasturi de resurse umane. Este alcătuit dintr-o serie de emisiuni în care sunt dezbătute subiecte din domeniu, dar și din management, leadership sau tehnologie. Gazdele podcastului, Steve Boese și Trish McFarlane, vorbesc despre provocările actuale cu care se confruntă omul de HR.

 

The Vast and Curious

Gazda acestui podcast este Andreea Roșca, co-autoarea cărții „Cei care schimbă jocul”. Aceasta cuprinde interviuri cu antreprenori, inovatori, oameni cu povești frumoase de viață, despre gândirea strategică și resursele care stau în spatele performanței.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre zile libere 2022? Citește și:

Ce trebuie să știi din Codul Muncii dacă ești angajator

Cultura organizațională – de unde vine și cum să o construiești?

Cum dezvolți mindset-ul antreprenorial în ani de pandemie

Categorii:
Codul MunciiUpdate

Editor // Absolventă de Relații Economice Internaționale (ASE Bucureşti), scrie de peste patru ani despre provocările cu care se confruntă piața muncii. Pasiunea pentru nevoile angajaților și ale companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu HR-ul. Ulterior, a ocupat poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*