Un trend pe piața muncii care nu mai poate fi ignorat
Știri

Un trend pe piața muncii care nu mai poate fi ignorat

Ce trebuie să știi despre joburile part time

Joburile part time au revenit pe radarul candidaților, iar mulți angajatori au sesizat deja interesul acestora și s-au conformat venind și cu astfel de anunțuri. Cele mai recente date înregistrate de platforma eJobs arată că numărul locurilor de muncă part time disponibile a crescut cu 10% în comparație cu anul anterior, ajungând la peste 62.000 de poziții. Această revenire a interesului pentru joburi part time se întâmplă în ciuda faptului că ele continuă să fie impozitate la nivelul salariului minim pe economie.

Printre domeniile care au scos la bătaie cele mai multe joburi part time se află: retail, entertainment, servicii, publicitate/marketing/PR, turism, industria alimentară, asigurări și call-center/BPO. Un alt aspect interesant de punctat în cazul acestor anunțuri este că angajatorii sunt tot mai deschiși să ofere opțiuni de muncă remote pentru astfel de joburi, conștientizând necesitatea unor venituri suplimentare pentru mulți dintre candidați, dar și faptul că astfel ar scuti timpul petrecut în drumul spre birou și înapoi acasă.

Cu aproape 15% din joburile part time disponibile ca opțiuni de lucru remote, acest segment devine din ce în ce mai atractiv pentru candidați. Procentul depășește semnificativ media generală de 7,4% a joburilor remote, incluzând toate tipurile de poziții postate în 2023.

 

Interesul candidaților pentru joburi part time este unul evident 

Joburile part time au înregistrat peste 1,3 milioane de aplicări până acum, în creștere cu 10% față de anul anterior. Dar care este profilul celor care sunt atrași de ele? „Joburile part time rămân un apanaj al candidaților foarte tineri, care vor să acumuleze experiență în timpul studiilor, dar au devenit și o resursă extra la care apelează candidații cu experiență care vor să câștige mai mulți bani. Cu atât mai mult cu cât cel mai recent sondaj pe care l-am realizat ne-a arătat că una dintre principalele probleme ale românilor este faptul că nu câștigă suficient pentru a-și acoperi cheltuielile”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs. 

Candidații care aplică pentru joburile part time vin preponderent din domenii precum: retail, call-center/BPO, publicitate/marketing/PR, servicii și turism. Segmentul de vârstă cel mai activ este reprezentat de candidații entry-level și fără experiență, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Ei sunt urmați de candidații cu vârste între 25 și 35 de ani, cei între 36 și 45 de ani, și pe locul 4, cei din categoria 45+.

În ceea ce privește joburile sezoniere, numărul lor a scăzut cu aproximativ 5% față de 2022. Lipsa de opțiuni se reflectă și în numărul mai mic de aplicări pentru astfel de joburi, în special în perioada sezonului estival, când numărul de oferte temporare sau pe proiecte punctuale crește natural comparativ cu celelalte luni ale anului.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

În acest moment, pe platforma eJobs sunt peste 5.600 de locuri de muncă part time. Iar tendința în creștere a acestora reprezintă un răspuns firesc la necesitățile și preferințele candidaților, precum și o oportunitate de a-i sprijini pe cei care caută soluții de angajare mai flexibile. Având în vedere că tot mai mulți angajatori oferă și opțiuni de lucru remote pe acest segment, joburile part time pot deveni o alegere atractivă pentru mulți profesioniști.

 

Ți-a plăcut articolul Un trend pe piața muncii care nu mai poate fi ignorat? Citește și: 

Conflictele vs dezacordurile: care este diferența între ele

4 pași prin care poți asigura bunăstarea echipei

Ce haină poartă leadership-ul? 

 

Categorii:
ȘtiriUpdate

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*