străinătate
Update

Mai doresc românii să plece în străinătate?

Cifrele vorbesc

Aproximativ 2.500 de joburi noi sunt postate în fiecare lună de angajatorii din străinătate, care continuă să se uite către pepiniera de candidați din România. Aceștia însă rămân, cel puțin pentru încă o perioadă, interesați aproape exclusiv de oferta de locuri de muncă din România, în condițiile în care numărul aplicărilor pentru pozițiile din afara țării este de aproape 15.000, adică 1,4% din totalul aplicărilor înregistrate lunar pe eJobs

.
 

Care sunt destinațiile alese de cei care decid să plece în străinătate

Cei care decid să plece, totuși, în străinătate aplică preponderent pentru joburile din Germania, Olanda, Franța, Ungaria și Belgia. Italia și Spania sunt, în continuare, destul de jos în clasament, însă surpriza vine din partea Marii Britanii, care era, până anul trecut, în top 5 destinații alese. Acum este abia pe locul al 8-lea.

„Cele mai multe aplicări vin din segmentele de vârstă 25-35 de ani și 18-24 de ani, iar domeniile spre care se orientează sunt construcții, retail, transport, producție și industria alimentară. Dacă în lunile trecute vedeam mulți IT-iști care aplicau pentru străinătate, acum cifrele sunt în scădere pentru această categorie, însă sunt în creștere pentru joburile pe care le au la dispoziție în România. De asemenea, chiar dacă vorbim despre candidați tineri, tot joburile full time sunt cele care le atrag atenția, în timp ce proiectele sezoniere atrag un număr relativ mic de aplicări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.

În ceea ce privește numărul de joburi postate în luna aprilie, din cele aproape 2.500 de poziții deschise, peste 600 aparțin angajatorilor din Spania, aproximativ 550 celor din Germania și 350 celor din Olanda. Urmează joburile din Franța, Marea Britanie, Ungaria și Elveția. Dintr-un mare angajator al ultimilor ani, Italia a ajuns acum spre finalul clasamentului, cu mai puțin de 100 de joburi pentru candidații români.

Este probabil ca în următoarea jumătate de an să vedem o ușoară creștere a dinamicii în ceea ce privește angajările și aplicările pentru străinătate. Și candidații, și angajatorii încep să prindă încredere odată cu majorarea numărului de persoane vaccinate la nivel european, dar și odată cu relaxarea restricțiilor impuse de autorități. În plus, ne apropiem de deschiderea sezonului turistic, iar acesta era un domeniu care atrăgea anual candidați, adaugă Bogdan Badea.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Domeniile pentru care este în prezent cea mai mare cerere de forță de muncă, la nivel european, sunt transport, construcții, producție, industria alimentară, medicină, părestări servicii și retail.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum îți poți ajuta oamenii să-și dezvolte reziliența 

Meseriile viitorului: realitatea virtuală câștigă teren în industria HR

Orientare profesională pentru angajați în pandemie 

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*