somn
Dezvoltare personala

Cum afectează lipsa somnului performanța la job

Ce poți face pentru a-ți susține echipa

Pandemia a adus cu ea o suită de griji și temeri care își spun amprenta asupra unui aspect vital. Somnul. Lipsa somnului sau doar câteva ore de somn pe noapte afectează eficiența la job, poate amplifica anumite stări emoționale sau poate crea tensiune în echipă.

Ar putea fi un aspect pe care consideri că nu-l poți controla cu atât mai puțin acum, când mare parte dintre colegi lucrează remote. E drept că nu mai există acele pauze de cafea în timpul cărora puteai afla ce probleme au și puteai veni imediat cu un sfat. Actuala pandemie își pune însă amprenta nu numai asupra stării fizice, cât și asupra celei mentale cu efecte asupra somnului. Acum e cu atât mai important să-i întrebi cum resimt toată această situație, ce probleme au, folosind orice mediu ai la îndemână. Mai mult decât atât, gândirea unui program de well-being care să susțină un somn sănătos poate avea efecte atât de bune în echipă. 

 

Cât de important este somnul

În mod ideal, ar trebui să dormim opt ore în fiecare noapte, dar jobul, responsabilitățile familiale și sociale ne consumă adesea mai mult de 16 ore din zi și astfel echilibrul 8 ore de lucru, 8 ore de somn și 8 ore pentru activități recreative este adesea imposibil de atins. Uneori chiar dacă suntem bine intenționați și vrem să dormim opt ore, nu dormim atât. Adesea funcționăm cu patru sau cinci ore de somn pe noapte și ne dăm seama în timp de efectele acestui sacrificiu.

„Somnul este cel mai eficient lucru pe care îl putem face pentru a ne reseta sănătatea creierului și a corpului în fiecare zi. Somnul îmbogățește o diversitate de funcții, inclusiv capacitatea noastră de a învăța, de a memora și de a lua decizii și alegeri logice. Lipsa acestuia poate afecta toate sistemele fiziologice majore ale corpului uman: cardiovascular, metabolic și imun”, spune Mathew Walker, profesor de neuroștiință și psihologie la Universitatea din California și autorul cărții Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm. 

Somnul are așadar efecte asupra capacității de a învăța, dar și asupra sistemului imunitar, efecte pe care nu ni le dorim în această perioadă.

 

Efectele pandemiei și remote work-ului asupra somnului

Trăim într-o cultură a agitației, pe care pandemia a agitat-o și mai mult. Apreciem prea puțin somnul și mai mult rezultatele. Munca remote înseamnă de multe ori mai multă muncă decât la birou, lipsa unei linii bine definite între job și viața personală job și neglijarea unui program de somn fără a lua în calcul efectele. 

Un studiu realizat de cercetătoarea și neurologul cognitiv Christine Blume de la Centrul de Cronobiologie al Universității din Basel, Elveția, arată efectele lockdown-ului asupra somnului, pe parcursul a șase săptămâni. Oamenii au început să lucreze mai mult de acasă și să doarmă mai mult de la o zi la alta. În medie, cu 15 minute mai mult în fiecare noapte. Cu toate acestea, datele arată că a scăzut calitatea somnului. 

Un alt studiu realizat de Journal of Thoracic Desease, numit Impactul pandemiei de coronavirus asupra somnului, pe 843 de participanți, majoritatea  femei (67,4%), cu vârste cuprinse între 40-63 ani arată că 69,4% au raportat o modificare a tiparului de somn și doar 44,7% au avut un somn revigorant. 42,3% au raportat  un somn perturbat și 30,9% au spus că au avut dificultăți de a adormi. Respondenții care au avut covid-19 au avut mai multe coșmaruri și ritmuri de somn anormale.

 

Ce efect are somnul deficitar asupra liderilor și echipelor

Harvard Business Review prezintă un studiu de caz realizat asupra a 40 de lideri. Cei care au dormit mai puțin de 8 ore pe noapte au fost mai nerăbdători, mai iritabili și mult mai dispuși să se contrazică ceea ce a dus la relații mai proaste în echipă. Cu toate acestea, liderii nu erau complet conștienți de această dinamica negativă. Cercetările realizate de oameni de știință precum Lorenzo Lucianetti, Michael Christian și Christopher M. Barnes arată rezultate similare asupra unui grup 88 de lideri și oamenii din echipele lor care au completat sondaje zilnice timp de două săptămâni. Când șefii dormeau prost, erau mai predispuși să prezinte un comportament abuziv a doua zi, ceea ce a dus niveluri mai scăzute de implicare în rândul colegilor. Când șeful nu se simte odihnit, întreaga echipă plătește un preț.

 

Cum putem susține angajații să aibă un somn bun

Un somn deficitar este încurajat de cele mai multe ori de programul de lucru. Oamenii răspund la mesaje, telefoane, e-mail-uri și în afara orelor de program, fiind de multe ori motivați și de impulsurile interioare sau exterioare: un sentiment de datorie, de ambiție, de mândrie, de vinovăție sau colegii care fac lucrează după program. Munca înseamnă pentru mulți auto-valoare, control și realizare. De aici și punerea jobului mai presus de orice și sacrificarea somnului. Totul e la un click distanță, 24/7  și tentația de a ne sacrifica odihna e tot mai mare.

John Pencavel, profesor la Stanford Institute for Economic Policy Research subliniază faptul că productivitatea angajaților scade atunci când lucrează mai mult de 50 de ore pe săptămână și se reduce semnificativ atunci când ajunge la 55 de ore pe săptămână. Angajații care lucrează de o lungă perioadă de timp, pot experimenta oboseală, stres care nu numai că le reduce productivitatea, dar crește și probabilitatea unor erori, accidente și boli care impun costuri angajatorilor, menționează Pencavel. 

Cum putem echilibra acest ritm de lucru de care mulți oameni au devenit dependenți și în timpul liber, cu efecte asupra somnului?

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Oferă educație despre somn

Creează o campanie de conștientizare a somnului pentru a arăta cât de important este acesta în primul rând pentru sănătate și în al doilea rând pentru eficiență și rezultatele profesionale pe care fiecare și le dorește. Implică psihologi și medici care pot susține webinarii despre importanța somnului, despre importanța păstrării unei igiene a somnului, prin renunțarea la gadget-uri cu cel puțin o oră înainte de somn, evitarea cofeinei, respectarea unui program de somn.

  • Informarea ar trebui să pună accent și pe faptul că mai multă muncă nu înseamnă întotdeauna ca aceasta este mai bună. O cultură organizațională care pune accentul mai mult impactul pe care oamenii îl au va fi mult mai apreciată decât cea care susține munca la program. 
  • Mizează mult pe discuțiile cu managerii de echipe care își pot încuraja oamenii să ia o pauză sau să încheie programul când sunt obosiți sau când nu mai sunt eficienți.
  • Creează un canal de comunicare internă despre somn unde poți distribui articole, sfaturi care să arate că sfaturile au la bază cercetări științifice.

Încurajează modelele

Poate cel mai bun exemplu sunt colegii care au avut probleme de somn și care au reușit să le rezolve pentru că în primul rând le-au conștientizat. Încurajează-i să vorbească în echipă și să arate pașii pe care i-au urmat. 

Liderii joacă un rol important în promovarea somnului. Dar ce obiceiuri au liderii din compania ta? Dacă aceștia se trezesc la 4 dimineața și dau e-mail-uri sau fac asta la ore târzii din noapte este clar că încurajează obiceiuri nesănătoase.  Ajută-i să înțeleagă valoarea somnului în primul rând pentru ei înșiși și apoi să-și încurajeze oamenii din echipă să aprecieze somnul și efectele benefice ale acestuia. 

 

Oferă programe de lucru flexibile

Atunci când este posibil și practic, ia în considerare oferirea unui program flexibil care permite angajaților să lucreze atunci când simt că sunt eficienți, evident fără decalarea programului prea de dimineață sau prea târziu. Unii lucrează mai bine la primele ore ale dimineții, alții poate după ora 10.

 

Analizează programul și adaptează-l

În timpul întâlnirilor one to one, liderii pot afla cum lucrează fiecare coleg, cât de mult depășește programul și cât de mult doarme. Aceste informații sunt foarte importante pentru a regândi programul acestuia, volumul de task-uri, pauzele, pentru a include anumite programe/webinarii prin care să învețe tehnici de detașare de lucru după program.

 

Creează un timp plăcut de tranziție între job și viața personală

Timpul pe care îl petreceam în trafic de la job acasă punea cumva limită între viața profesională și cea personală. În remote work această limită este destul de fină și, în general, oamenii preferă să mai lucreze o oră în plus. O alternativă mult mai sănătoasă este să le propui colegilor anumite programe de detașare fix în ora pe care o petreceau în trafic. Poate fi sport, yoga, mindfulness. În special activitatea fizică contribuie semnificativ la un somn sănătos.

 

Oferă cel mai odihnitor beneficiu

Lasă echipele să aleagă o săptămână sau anumite zile în fiecare lună în care pot opri munca pentru a dormi sau măcar pentru a se relaxa și a se pregăti pentru un somn bun.

Somnul de calitate ar trebui să fie anul acesta pe lista de KPI-uri a fiecărui coleg din echipa ta. Pentru că el are un impact pozitiv asupra imunității și contribuie la atingerea acelor KPI-uri pe care ni le dorim la job. În plus, de un somn bun depind zâmbetele pe care vrem să le vedem în meeting-uri. 🙂


Ți-a plăcut articolul despre cât de important este somnul pentru sănătate și performanță la job? S-ar putea să-ți placă și: 

Cu ce beneficii să vii în 2021 pentru echipa ta

Tendințe pentru 2021 și ce lăsăm în 2020

Categorii:
Dezvoltare personala

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*