piața muncii 2021
Update

Cum arată piața muncii din 2021

Prin ochii specialiștilor în HR

Automatizarea proceselor, eficientizarea muncii remote, dar și menținerea unui echilibru emoțional al angajaților sunt principalele aspecte pe care angajatorii vor pune accentul în 2021, potrivit specialiștilor în recrutare. 

Dacă 2020 a fost anul în care cu toții am învățat ce înseamnă capacitatea de adaptare, 2021 pentru companii va fi despre modul și ritmul în care lucrăm. Mai multe despre cum va evolua piața muncii și care sunt trendurile pentru anul acesta, am aflat de la Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR, companie de consultanță în resurse umane, și de la Raluca Pârvu, business manager în cadrul BPI Group, companie de consultanță în management și resurse umane. Urmărește continuarea articolului pentru afla ce ne-au dezvăluit cei doi specialiști în recrutare!

 

Cu tendințele din piața muncii la înaintare!

2020 ne-a demonstrat nevoia de automatizare, iar angajatorii au înțeles-o atunci când au fost nevoiți să-și mute activitățile în online. Așadar, anul acesta majoritatea companiilor vor acorda o mai mare importanță accelerării proiectelor de transformare digitală.

Vom vedea tot mai multe aplicații și tehnologii automate, soft-uri și soluții inteligente care vor înlocui sau elimina complet nevoia de oameni pe segmentele actualizate. Dacă până acum automatizarea, AI-urile erau nice to have, ne îndreptăm către momentul în care ele vor deveni must have, spune Sorin Faur. 

Pe lângă tranziția activităților în mediul online, în 2020 și angajații și-au mutat birourile în propriile bucătării, sufragerii sau balcoane. Aproape 4 din 10  (37%) angajați din UE au început să lucreze de acasă, în contextul izolării impuse de pandemie, potrivit datelor de la Eurofound. În Finlanda, de exemplu, procentul e de 60%, în Luxemburg, Belgia și Danemarca procentele au ajuns la peste 50%, mai arată raportul.

Anul acesta companiile vor hotărî cum doresc să lucreze în continuare. Unii vor alege să revină la birou, alții să continue cu munca remote, iar o parte dintre ei vor opta pentru modelul de lucru hibrid, în care angajații lucrează câteva zile de la distanță și câteva de la birou. Aceste decizii însă vor fi luate ținând cont de evoluția situației sanitare din România.

„Va fi un an de profesionalizare și eficientizare a muncii de acasă/muncii de la distanță. În 2020 munca de acasă a devenit fenomen de masă, dar tranziția de la munca la birou s-a făcut peste noapte și adesea în condiții improprii. De aici și foarte mult stres și probleme de adaptare, oamenii nu erau pregătiți și nici companiile. Munca de acasă nu este pentru oricine, are și efecte mai puțin pozitive, dar celor care li se potrivește acest tip de lucru vor deveni tot mai buni și experimentați”, spune Sorin Faur. 

Însă, oricare ar fi decizia angajatorilor în privința modului de lucru, toate companiile ar trebui să atragă mai multă atenție asupra motivației și echilibrului emoțional al angajaților, care a fost destabilizat odată cu venirea pandemiei. 

„Nivelul de anxietate a fost deosebit anul trecut, mai mare decât în criza precedentă. Mulți angajați se declară obosiți, lipsiți de energie, dornici de liniște și cu siguranță, această oboseală le influențează negativ activitatea profesională”, spune Raluca Pârvu. 

Într-adevăr, 2020 a fost un an dificil pentru angajații din întreaga lume, cât și pentru piața muncii. Circa 70% dintre oameni spun că au fost mai stresați și mai anxioși la locul de muncă în 2020 față de oricare alt an, potrivit unui studiu realizat de Oracle și Workplace Intelligence, companie de cercetare și consultanță în resurse umane. 

După aproape un an de pandemie, nivelul de stres și anxietatea salariaților au luat proporții nebănuite. Echipele care lucrează de la distanță nu mai sunt așa sudate, multe companii se confruntă cu o demotivare și o mai mică implicare pentru un scop comun, spune Raluca Pârvu. 

În opinia sa, în 2021 este esențial ca angajatorii să se preocupe atât de creșterea productivității și optimizarea costurilor, cât și de moralul salariaților, prin măsuri concrete de sprijin emoțional și măsuri active de tranziție în carieră în cazul în care apar restructurări.

 

Cum rămâne cu bugetele, recrutările și salariile?

Chiar dacă specialiștii în HR spun că 2021 va fi anul revenirii, acesta va fi nelipsit de provocări în privința bugetelor, recrutărilor, dar și salariilor. 

„Va fi un an dificil având în vedere accesul la resurse de finanțare, multe rezerve care erau disponibile în 2020 după un 2019 foarte bun, sunt acum epuizate, iar unii încă funcționează pe datorie, ca urmare a amânării plăților către bănci. Cu mici excepții, 2021 nu va fi anul creșterilor salariale, este un an al consolidării mai degrabă. Sigur, acolo unde venitul este direct legat de performanță și angajații aduc valoare adăugată, creșterile vor fi pe măsură”, explică Sorin Faur. 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Cât despre recrutări, Raluca Pârvu, spune că acestea vor fi reduse față de anii anteriori pandemiei, totuși volumul acestora va fi mai mare față de anul trecut. „Multe companii pe care le cunoaștem au înghețat recrutările anul trecut și nu am auzit ca lucrurile să se schimbe în cazul lor. Se va recruta selectiv, pentru poziții cu valoare adăugată mare sau pentru proiecte bine definite”, menționează Raluca Pârvu. 

 

Cum se va schimba anul acesta relația angajator-angajat?

Anul 2020 a mutat balanța în favoarea angajatorilor sau mai degrabă a echilibrat-o. Dacă până la începutul pandemiei candidații erau cei care făceau regulile în piața muncii, specialiștii spun că acum e un echilibru, având în vedere că ambele părți au nevoie una de cealaltă. „Până la urmă, restricțiile impuse au rolul de protecție a vieții și sănătății oamenilor, iar o companie în care apare un focar de COVID-19, spre exemplu, poate fi puternic afectată: nu poți să-ți faci treaba fără angajați”, spune Sorin Faur. 

Specialiștii sunt optimiști în privința evoluției pentru anul acesta și spun că vom vedea o revenire parțială la un ritm cunoscut, însă misiunea echipelor de HR sau a angajatorilor, va rămâne să asigure sprijinul operațional și emoțional angajaților, să comunice mai mult decât de obicei în interiorul organizației despre măsurile luate și rezultatele obținute, astfel încât să crească încrederea salariaților în stabilitatea companiei. 

 

Piața muncii pentru candidați: vor avea curaj să facă schimbări în 2021? 

Chiar dacă în anumite domenii afectate mai mult de pandemie se resimte o criză în privința locurilor de muncă, iar o parte dintre angajați au rămas fără joburi, candidații cu potențial, proactivi și implicați vor fi la mare căutare și anul acesta. 

„Deși vom înregistra cote mai scăzute de fluctuație voluntară în 2021, pentru că unele sectoare sunt afectate și nu mai generează același volum de cerere, ea totuși va exista în cazul celor care vor primi oferte (mai) bune și nu vor ezita să plece în lipsa unor politici viabile de retenție”, spune Sorin Faur.  

Astfel că, angajatorii vor fi determinați să investească în continuare resurse în oamenii alături de care lucrează, atât pentru a-i loializa, cât și pentru a crește eficiența în rândul acestora.

Cât despre dorința și deschiderea candidaților de a-și schimba jobul pe care îl au, se va resimți o ușoară reticență, în special în sectoarele în care criza a lovit mai intens.” În aceste domenii oamenii sunt mai reticenți la schimbare, prudenți în a accepta noi joburi, dar există și teama să nu facă alegeri greșite. Observăm această reticență atât la personalul de execuție, cât și la tinerii absolvenți ori la manageri”, precizează Raluca Pârvu. 

Oricât de multe sunt schimbările din piața muncii cu care ne întâmpină noul an, e important să nu uităm de lecțiile pe care ni le-am însușit în 2020 și care, cu siguranță, ne vor ajuta și în luarea deciziilor viitoare.  

Despre toate schimbările anului trecut, precum și principalele trenduri pentru 2021, află mai multe în ediția din acest an a raportului Review & Trends, realizat de eJobs, disponibil aici.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre piața muncii? Citește și:

Record de aplicări și candidați pe eJobs în 2020

Joburi în HR la care poți să aplici la început de an

Cum să recrutezi talente când nu dispui de un buget generos

Categorii:
Update

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*