sinceritatea
HR Challenge

Cum testezi sinceritatea candidaților

Adevăr sau provocare?

Într-o piață a muncii destul de competitivă, candidații pot alege să vorbească doar despre o parte din experiența profesională, să omită anumite aspecte sau chiar să exagereze în mod deliberat. Unele lucruri pot fi trecute cu vederea, însă altele sunt foarte importante pentru viitorul job. Cum măsori sinceritatea unui candidat, având o abordare profesionistă? Alege câteva tehnici care te vor ajuta să cunoști mai bine candidatul, ghidat și de un psiholog cu experiență în identificarea comportamentelor umane.

Poate nu poți controla sinceritatea oamenilor, însă în recrutare ai la îndemână o serie de tehnici prin care poți evita să fii înșelat, conducând discuția către adevăruri. Iată cum:

 

Parcurge cu atenție CV-ul și ascultă-ți intuiția

Unele elemente din CV pot ridica semne de întrebare. Spre exemplu, datele din CV nu se potrivesc cu datele de pe platformele profesionale? Uneori, candidații schimbă data începerii și terminării unui job pentru a acoperi eventualele decalaje dintre o experiență și alta. Este important ca după parcurgerea CV-ului, să-ți asculți intuiția. Dacă simți că în povestea candidatului există exagerări, ceva „în neregulă” sau „ceva care nu se leagă”, poate ar fi cazul să aprofundezi anumite aspecte prin întrebări pe care să le pui chiar la telefon.

 

Creează un set de întrebări adaptate profilului candidatului

Intuiția poate fi un bun aliat, dar pentru a fi obiectiv în evaluarea candidatului este important să ai și un set de întrebări. Însă aceste întrebări ar trebui să fie standard pentru toți candidații sau adaptate?

 

Georgeta Savu Clinica Oana Nicolau

Georgeta Savu este psiholog și mentor de peste 9 ani în cadrul Clinicii Oana Nicolau.

 

„Nu există un set de întrebări predefinite, menite să testeze sinceritatea candidatului, tocmai pentru că există o multitudine de caractere, personalități și situații de interviu. Este important ca recrutorul să fie atent la candidat, să fi citit cu atenție CV-ul, astfel încât să fie capabil să sesizeze unele detalii care se bat cap în cap și să poată opri candidatul pentru a-i cere mai multe amănunte. Este important și ce anume caută să ascundă un candidat. Trebuie ținut cont de faptul că dorința de a ascunde 3 luni de pauză între 2 joburi nu este la fel de gravă ca inventarea unui loc de muncă. În primul caz putem avea de-a face cu un om timid și nesigur, în cel de-al doilea, cu o trăsătură de caracter pervazivă care impactează întreaga personalitate și activitate a individului”, spune psihologul Georgeta Savu, de la Clinica Oana Nicolau.

 

Cere detalii sau clarificări

Atunci când primești răspunsuri prea vagi la întrebări, gândește-te la întrebări specifice care te pot ajuta să evaluezi cât de sincer este candidatul. De exemplu, dacă afirmă „am gestionat cu succes un proiect de implementare a noului CRM în companie”, l-ai putea întreba ce a făcut concret în cadrul acestui proiect, de ce a ales să lucreze într-un anumit fel, ce KPI-uri a avut, ce rezultate a obținut. Sau poți folosi expresii care redau într-un mod diplomat nevoia de clarificare:
„Mi-aș dori să știu mai multe despre…”, „Mi-a atras atenția faptul că…”.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Testează

„Recomand ca pe lângă întrebări să fie folosite teste și chestionare de personalitate. Ele sunt tool-uri complementare extrem de valoroase pentru recrutor, care îl pot ajuta să își confirme sau infirme ipoteza sau bănuielile legate de un anume candidat, oferind o apreciere obiectivă”, subliniază psihologul. Dacă detaliile despre calificări nu te conving, poți alege un scurt test pentru a dovedi veridicitatea afirmațiilor sale. De exemplu dacă un candidat îți spune: „Vorbesc fluent în engleză”, îi poți propune: „Putem continua discuția în engleză?”

„Recrutorul nu trebuie să se transforme în judecător, ci să păstreze o atitudine calmă, caldă, să invite la clarificări suplimentare, cu zâmbetul pe buze”, spune psihologul Georgeta Savu, din cadrul clinicii Oana Nicolau.

 

Analizează limbajul corpului

Pe tot parcursul discuției, atenția ta trebuie să fie atât la răspunsurile candidatului, cât și la gesturile sale. „Limbajul non-verbal ne poate ajuta să demascăm o persoană care minte. Sunt o serie de elemente la care trebuie doar să fim atenți, pentru a nu ne lăsa păcăliți”, spune psihologul Georgeta Savu. Iată ce aspecte recomandă să iei în considerare:

Fața. Oamenii care mint transpiră, adeseori. Surâsul des, forțat, poate să fie și el un semn că persoana încearcă să ne mintă. De asemenea, evitarea unui contact vizual este un alt semnal al lipsei de sinceritate.
Poziția corpului: Adesea, oamenii care trișează își schimbă postura brusc. Stau tensionați, cu umerii aduși în față și capul înclinat.
Respirația. O persoană care minte va avea un ritm al respirației oscilant permanent. Mișcările respiratorii se vor observa mai puțin la nivelul abdomenului și mai mult la nivelul umerilor și pieptului.

 

Oferă a doua șansă

Dacă ai impresia că ai în față un candidat valoros, îi poți oferi o a doua șansă, invitându-l să-și ia 3-5 minute în care să încerce să se relaxeze și să își pună-n ordine ideile. Îi oferi astfel șansa de a-și structura discursul și de a conștientiza acele informații neadevărate pe care le poate elimina din prezentare. Sau poți cere unui coleg să intervieveze candidatul pentru a avea o a doua opinie.
Din păcate, există persoane cu adevărat talentate în ascunderea adevărului, care s-ar putea să nu-ți dea deloc indicii despre ceea ce înfloresc. Tot ceea ce poți face este să asculți și să urmărești cu atenție și să fii vigilent atunci când simți că ți se prezintă o realitate deformată. Descoperirea informațiilor adevărate și utile este cheia pentru a lua o decizie sigură atunci când recrutezi. Folosirea acestor strategii te poate ajuta să creezi un proces deschis și transparent, care va atrage în echipe numai persoane cu adevărat potrivite pentru rol.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Angajați stresați? Află ce impact au asupra companiei

Cărți care-ți redau direcția în carieră

Categorii:
HR Challenge

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*