retentie
Beneficii

Reține-i de la bun început!

Ce poți face pentru ca tinerii să se simtă bine la job

 

Antreprenorul care ar căuta atmosfera plăcută

Andrei Piedemonte are 22 de ani și este în ultimul an de studii universitare la Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor din cadrul Politehnicii București. Deși a absolvit un liceu economic, Andrei spune că a fost mereu atras de tehnologie. Așa că, pe ultima sută de metri, s-a decis pentru facultatea la care azi studiază. Chiar dacă licența bate la ușă, Andrei nu se gândește atât de mult la viitorul job. N-are încă de gând să se angajeze.

El lucrează deja pe cont propriu și face fotografii, filmări și montaj pentru tot felul de evenimente. Se consideră un freelancer și, parțial, un inventator, pentru că lucrează la un produs prin care plasticul reciclat prinde o viață nouă. „Produsul meu nu este neapărat nou, dar este făcut de mine, așa că sunt mândru de el. Vreau să termin prototipul până la examenul de licență, căci aceasta e tema mea. Apoi, aș vrea să-l produc. Cred că ecologia este o temă foarte importantă azi, care pe mine m-a pasionat mereu. Plasticul este printre cele mai periculoase materiale pentru mediul înconjurător, un adevărat inamic”, explică Andrei. Mai spune că mereu s-a descurcat mai bine pe cont propriu decât în echipă. „Eu am felul meu de a face lucrurile și, dacă cineva intervine peste mine. Îmi pierd interesul și nici nu mai am același rezultat. Încă din liceu am simțit chestia asta.”

 

Un loc de muncă trebuie să fie dinamic

La un loc de muncă Andrei ar căuta un mediu dinamic în care să interacționeze cu oamenii și-n care nicio zi să nu fie la fel cu cealaltă. Când a făcut practică în Vama Veche, ca fotograf, în vara trecută i-a plăcut la nebunie că vorbea mereu cu oameni noi. Se deplasa încolo și încoace și nu era rutină. „În niciun caz nu aș vrea job de birou”, râde el. I-ar păsa în egală măsură de relațiile cu colegii, pentru că, spune el, are o fire caldă, prietenoasă și deschisă. Ar vrea să nu fie tratat cu superioritate de cei din jur, „oamenii să fie oameni.”

 

Evoluția profesională – cea mai importantă

Nici pentru el banii nu-s cei mai importanți. Spune că un salariu OK ar trebui să fie pe măsura poziției, a nivelului de stres și a timpului de lucru. Pentru început, un venit mediu pe economie i s-ar părea satisfăcător „E mai important să evoluezi în primă fază învățând lucruri noi” spune Andrei. Povestește că mulți dintre prietenii și colegii lui ar alege mai degrabă o corporație cu renume pentru primul loc de muncă. Totul pentru că aceste locuri le oferă programe prin care pot crește. „Cine nu vrea să fie mai bun mâine decât a fost ieri?”

 

Proceduri clare și-un salariu pe măsura responsabilității

Sorin Cristache are 22 de ani și este student în ultimul an la Facultatea de Energetică din cadrul Politehnicii București. Nu a lucrat până acum în domeniul pe care-l va absolvi în curând. A avut însă experiență în organizarea de evenimente pentru tineret alături de organizații nonguvernamentale și fundații. „Nu știu dacă este muncă relevantă ceea ce am făcut până acum. Contează că am experiență în lucrul cu oamenii”, spune Sorin.

 

„Ajutorul contează mult, să aibă răbdare, să îți dea feedback, să te respecte. Nu-mi place să pedalez în gol. Să mă întreb dacă fac bine ceea ce fac.” – Sorin Cristache

Atmosferă plăcută și înțelegere

El își dorește ca primul lui loc de muncă să aibă legătură cu zona de energie pentru care s-a pregătit. „Ar fi mișto un job care să aibă o perspectivă clară asupra energiei electrice și energiei verzi în România.” Dacă în facultate a văzut ce presupune teoria și care-s structurile pentru producerea energiei. La locul de muncă și-ar dori să facă, în sfârșit, practică. Să vadă cum se aplică în realitate tot ce-a învățat din cărți la facultate. Și el își dorește, în primul rând, să muncească într-o atmosferă plăcută, iar colegii cu mai multă experiență să fie înțelegători și să-l ajute. „Pentru orice om, indiferent de vârstă, începutul e un moment greu. Trebuie să te obișnuiești cu practici noi și cu persoane noi. Anxietatea și îndoiala de sine s-ar putea să fie puternice în acest context. Așa că ajutorul celor din jur contează mult, să aibă răbdare, să îți dea feedback, să te respecte”, e de părere Sorin.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Ce beneficii contează

Pentru el contează și beneficiile precum abonament la sala de sport, la un sistem privat de sănătate sau invitațiile la conferințe ori programe de dezvoltare profesională. „Transpuse în bani, toate astea au o valoare mare. Tocmai de aceea nu m-ar deranja, pentru început, un salariu de 1.500 de lei. E mai important să vină cu multe astfel de oportunități”, explică Sorin. Crede totuși că un salariu mediu între 2.000 și 2.500 de lei ar fi mulțumitor ca start. Și pentru el posibilitatea de a urca în ierarhia companiei și de a câștiga mai bine e un aspect important. L-ar motiva să rămână cât mai mult timp acolo.

 

Claritatea este apreciată

Pe lângă toate acestea, lui Sorin îi place claritatea. Ar vrea ca oamenii să se exprime concis când vor ceva de la el. În plus, șefii să aibă grile precise despre ce înseamnă o treabă bine făcută și care aduce apoi beneficii. „Nu-mi place să pedalez în gol. Să mă întreb dacă fac bine ce fac și nici nu vreau să fiu supus unei prea mari subiectivități.” Și flexibilitatea de a putea lucra de acasă din când în când contează. „Înțeleg că vor fi perioade mai aglomerate și sunt dispus să muncesc mai mult când e nevoie. Nu aș vrea însă ca statul peste program să fie încurajat sau să devină obișnuință. Sunt unul dintre acei oameni care țin la timpul personal.”

 

Atitudinea față de muncă și colegi, mai importantă decât banii

Gabriela, Andrei și Sorin sunt doar trei dintre tinerii care sunt pe cale să intre, cu forțe proaspete, în rândul angajaților cu normă întreagă. Poate că, adesea, în media citim despre oameni ca ei care au pretenții prea mari în raport cu ceea ce știu, de fapt, să facă. Este însă foarte simplu să decupăm o anumită bucată din realitate în funcție de mesajul pe care ne dorim să îl transmitem.

În cazul de față, Gabriela, Andrei și Sorin cred că respectul, colegialitatea și oportunitățile de învățare sunt mai importante decât salariile cu multe cifre.

Care e concluzia pe care profesioniștii din HR ar putea s-o tragă? Că o atitudine pozitivă, un mediu de lucru plăcut și sentimentul că sunt valorizați atrag tinerii. Acestea contează mai mult decât o ofertă financiară de nerefuzat. Aceasta nu ar conta într-un mediu toxic și neprietenos, cu pretenții infinite și fără nicio vorbă bună.

 

Ți-a plăcut articoul? Citește pe aceeași temă:

Unde se duc angajații când se duc

Cum să evităm ca o plecare să se transforme în 10

Tot ce trebuie să știi despre fișa postului!

Categorii:
BeneficiiFisa postuluiFocus

Storyteller // A decis că scrisul e pasiunea ei acum mai bine de zece ani, iar astăzi pune pe hârtie povești cu și despre oameni. Pe parcursul carierei și-a lăsat amprenta pe mai multe publicații, iar astăzi deapănă povești pe andreeavasile.ro.

Leave a Reply

*

*