reconversie profesională
HR Challenge

HR Start: cum să calci pe un nou tărâm, tărâmul numit HR

Cum gestionezi o reconversie profesională

Oricâte cărți motivaționale și citate despre schimbare am citi, nu e ușor să o luăm de la zero, nici la job, nici în viața personală. Cu toții avem temeri, când vine vorba despre reconversie profesională, ne gândim de zece ori dacă e o decizie bună sau nu și încercăm să ne definim obiectivul cât mai bine, ca să fim siguri că merită efortul.

Andrei Tauc este un tânăr care, dincolo de curaj, a știut să identifice oportunitatea și să calce pe un nou tărâm, tărâmul numit departamentul de HR, iar asta după ce avea deja construită o bază în vânzări. Este modest și spune că lucrurile s-au legat de la sine, însă cu toții știm chiar de la candidați ce presupune o reconversie profesională și că pașii acestui proces nu sunt atât de simpli.

Reconversie profesională sau cum arată începutul în HR?

reconversie profesionala

Cum ți-ai început cariera și în ce domenii ai mai lucrat până să optezi pentru reconversie profesională în HR?

În vacanțele de vară din timpul liceului am început să lucrez la un parc acvatic din România. În timpul facultății, am avut diverse joburi în domeniul HoReCa. După facultate, am renunțat la acestea și am făcut tranziția către domeniul vânzărilor.

 

Cum ți-ai dat seama că nu mai vrei să lucrezi în domeniul vânzărilor?

Nu a fost tocmai o idee revoluționară, ci mai degrabă o necesitate impusă de circumstanțe. Lucram în vânzări pentru o companie de recrutare, iar recruiterul de la acea vreme a plecat spontan. Asta s-a dovedit a fi o bună oportunitate pentru mine.

 

Cum a fost această trecere?

Trecerea a fost bruscă, nu am avut timp să mă gândesc la o reprofilare, ci doar am făcut ceea ce trebuia să fac la acel moment. Managerul companiei a decis că sunt cea mai bună soluție, pentru că a văzut că știu să interacționez cu oamenii.

Am început cu un proiect în care trebuia să mă ocup de angajarea muncitorilor necalificați la o fabrică de betoane. Din 7 candidați care au fost selectați, 6 au spus că se vor prezenta la job începând cu săptămâna care urma. Ziua de luni începuse, iar din cei șapte se prezentase unul singur. La acel moment, am resimțit o mare frustrare.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Care sunt principalele lecții pe care le-ai învățat la început de drum în HR?

În primul rând că încrederea se câștigă greu, profesional vorbind, mai ales dacă ești tânăr. Și în al doilea rând, că toți facem greșeli, important e să le recunoaștem și să învățăm din ele.

 

Ce sfat i-ai da unei persoane nemulțumite de jobul actual, care ar dori să opteze pentru o reconversie profesională în HR?

Din exterior pare simplu să lucrezi în acest departament. Însă ca om de HR ai o responsabilitate imensă asupra bunului mers al companiei, de la angajarea colegilor potriviți până la interacțiunile cu autoritățile și/sau partenerii externi. Așa că nu îți permiți să faci greșeli, pentru că știi că vor avea un impact imens asupra companiei, atât la nivel de echipă, cât și la nivel de business. Sfatul meu este să se reconvertească, mai ales dacă-i place să lucreze cu oamenii, însă să nu uite că acest job nu este ușor.

 

Dacă ai putea să schimbi ceva în domeniul HR-ului, care ar fi acest lucru?

Mi-aș dori să văd un HR mai puternic, un jucător cu o reală autoritate, nu doar cu o funcție de suport.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

HR Start: cum e să fii recruiter la început de drum?

Pentru toate începuturile lumii!

Cum încurajezi creativitatea în echipă?

Categorii:
HR Challenge

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*