job HR
Cursuri de formare

Din culisele primului job în HR

Ce rol joacă internship-ul pentru un start bun în carieră

Ce au în comun Camelia Mihaela Bălșanu, HR Admin în cadrul Adevărul Holding, Cătălina Luncașu, IT Recruiter la Temps HR și Mădălina Toader, recruiter la Bombardier? Sunt specialiști în recrutare care au ales să experimenteze înainte de a-și lua un job cu normă întreagă în HR. Au vrut să vadă care sunt provocările meseriei și mai ales dacă sunt potrivite pentru așa ceva. Căci fără vocație este dificil să ai rezultate și să ții pasul cu schimbările. Este abordarea pe care te încurajăm să o ai dacă plănuiești să obții un job HR sau dacă vrei să-ți mărești echipa cu oameni care să se plieze obiectivelor de business. Un program de internship sau 100 de zile de workshop în companie te vor ajuta să ai o viziune de ansamblu, iar dacă lucrezi deja în HR, să-i alegi pe cei mai buni. Iată ce poți învăța din primele experiențe ale specialiștilor în HR:

 

Internship-ul îi arată pe cei potriviți pentru un job HR

După o primă conversație cu Camelia Mihaela Bălșanu, HR Admin în cadrul Adevărul Holding, n-ai cum să nu te încarci cu energie pozitivă. Are acel aer fresh al unui tânăr de 24 de ani care vrea să cucerească lumea și al cărui entuziasm este contagios. Camelia a terminat Facultatea de Administrație și Management Public ASE București și a făcut și un master în acest domeniu.

În anul trei de facultate, și-a dat seama că nu este de ajuns să învețe teoria care se predă în cadrul școlii și că vrea să-și dea seama dacă, într-adevăr, este făcută pentru această meserie. Așa a ajuns să facă un internship de jumătate de an în cadrul companiei la care lucrează în acest moment. „Mi-am dorit să fac internship în Resurse Umane pentru că am vrut să văd ce presupune, în viața de zi cu zi, acest job, care sunt provocările, dacă eu mă potrivesc acestui profil și, mai ales, dacă mă pot adapta. A fost o alegere foarte bună, pentru că mi-am dat seama că astfel am luat contact cu realitatea dintr-o companie și mi-am dat seama că e exact traseul profesional pe care mi-l doresc‟,  povestește Camelia.

 

Un simulator – cea mai bună școală de HR

100 Days of HR a fost o provocare în cadrul agenție de recrutare Temps HR, la care am luat parte neștiind ce mă va aștepta cu exactitate și ulterior am devenit captivată de maniera în care lucrurile evoluau, întrucât accentul a fost pus întotdeauna pe diversitate și practică‟,  povestește Cătălina Luncașu, IT recruiter la Temps HR. 

În urmă acestui program a preluat rolul de recrutor IT, unde a aplicat și aprofundat cunoștințele acumulate la școală, învățând să gestioneze un proces end-to-end, de la preluarea unui rol, discuții de calibrare cu clienții până la pasul final și anume angajarea candidaților. Un alt aspect care i-a fost de ajutor în activitate a fost faptul că urma cursurile Facultății de Informatică Economică și era deja familiarizată cu termenii tehnici.

Ceea ce îi oferă satisfacție în acest domeniu este entuziasmul pe care candidații îl au în momentul în care acceptă o ofertă. Este ocazia ei de a realiza că a contribuit într-o mică măsură la evoluția carierei lor. „Desigur, sunt multe provocări pe care le întâlnim, de la candidați care nu se prezintă la interviu, până la proiectele pe care nu reușim să le finalizăm din diverse motive precum: calibrarea incorectă a rolului, sau lipsa unei comunicări eficiente‟, spune Cătălina.

Pentru a trata astfel de situații, mereu își amintește ce a învățat-o proiectul 100 Days of HR: HR-ul în esență este cu și despre oameni și despre legăturile interumane pe care le creăm.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Un mentor ajută în formarea pentru un job HR

Mădălina Toader are 25 de ani, este din Cluj-Napoca și lucrează ca recrutor în cadrul Bombardier, una dintre cele mai mari companii producătoare de avioane și trenuri din lume. A ajuns aici, pentru că în 2018, la finalul masterului în resurse umane, s-a înscris la un internship de șase luni. După numai trei luni, a fost angajată și se declară foarte mulțumită de jobul ei.

Am întrebat-o de ce a ales să își înceapă astfel cariera: „Știam informațiile de care aveam nevoie pentru a mă angaja în resurse umane, dar nu am mai făcut practică în acest domeniu și am vrut să văd cum e ca zilnic să faci asta. La început, mi s-a părut dificil să țin eu primele interviuri și să învăț să testez competențe, precum și să evaluez candidații, dar am învățat meserie de la cei mai buni. Colega mea, Alexandra, mi-a fost mentor și mi-a insuflat pasiunea pentru recrutare și, pe această cale, țin să-i mulțumesc pentru tot efortul ei‟, povestește ea. 

Mădălina spune că își dorește să rămână în continuare în acest domeniu. Îi place cultura organizațională a companiei în care este angajată, faptul că lucrează într-un mediu cu oameni pasionați și deschiși, care au adoptat-o repede, dar și că are șanse reale de promovare.

 

Pentru că tot vorbeam la începutul articolului despre asemănările dintre cei trei specialiști în recrutare, după ce le-am descoperit poveștile, ne-am dat seama că fac HR, dar totuși rolurile și misiunile lor sunt atât de diferite. Nicio școală nu ar putea practic să acopere cerințele atât de variate din culisele companiilor, fiecare cu specificul său și cu planul său de business. 

Soluția pentru a trata lipsa de aliniere dintre școala românească și ce se întâmplă efectiv în companii, unde rolul HR-ului poate varia, sunt programele de formare: fie că sunt internship-uri, simulatoare sau programe de mentorat. Toate ajută tinerii să afle ceea ce își doresc în carieră, să fie realiști în așteptări și să se dezvolte frumos pentru un job HR. Îi pregătesc să întâmpine cu soluții micile sau marile provocări dintr-o zi de recrutare și să fie umani în abordare. Iar compania câștigă timp în recrutare, precum și o imagine bună, care se reflectă în atragerea și retenția oamenilor. 

Un articol de Steluța Năstase-Lupu și Adela Barbu.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și despre:

Ce programe de training să oferi angajaților

Cum învățăm prin experiență?

Categorii:
Cursuri de formareRecrutare

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*