piata muncii
Uncategorized

Candidații iau cu asalt piata muncii

1 milion de aplicări la joburi au fost înregistrate în ultima lună

Cu aproape 1 milion de aplicări la joburi, ultima lună a egalat recordurile ultimilor ani, în ceea ce privește dorința românilor de a-și găsi un loc de muncă. După o primă jumătate a lunii aprilie în care, pe piata muncii, atât angajatorii, cât și candidații au bătut în retragere, odată cu apropierea finalului stării de urgență, și unii, și ceilalți au reluat procesele de recrutare și căutare activă a unui loc de muncă.

Numai în perioada 1-15 mai au fost înregistrate aproximativ 650.000 de aplicări pentru joburile disponibile pe eJobs.ro. Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut au fost 570.000 de aplicări depuse de candidați.

 

Spre ce domenii de pe piata muncii se orientează candidații

Domeniul care a atras cele mai mult atenția candidaților a fost Comerțul – peste 200.000 de aplicări numai în ultima lună, urmat de IT / Telecom, Prestări servicii și Call-center / BPO. Fiecare dintre aceste industrii a depășit pragul de 100.000 de aplicări, în ultimele 30 de zile. Cel mai puțin căutate domenii au fost Protecția mediului, sectorul Naval și Aeronautic, Pază și Protecție sau Drept.

”Această criză i-a făcut pe candidați să fie mult mai atenți la ce se întâmplă pe piata muncii. Unii pentru că vor să fie pregătiți pentru orice eventualitate, iar alții pentru că s-au trezit în situația de a rămâne fără job, chiar și de pe o zi pe alta. Să nu uităm că sunt aproape 400.000 de contracte de muncă încetate și peste 600.000 suspendate. Deci, oamenii au nevoie de joburi, iar asta s-a văzut în comportamentul lor din ultima lună, pe platformă. Spre deosebire de o perioadă ”normală”, acum, candidații caută să se angajeze în industriile care par că vor rămâne în picioare indiferent de ce se întâmplă în economie și caută cu predilecție companiile care pot să le ofere, mai mult decât orice altceva, stabilitate”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Tot în această perioadă a crescut și numărul candidaților foarte tineri care vor să se angajeze. Astfel, aproximativ 150.000 de aplicări au venit din partea tinerilor cu vârste cuprinse 18 și 24 de ani. Cu toate acestea, segmentul de vîrstă care a căutat cel mai intens un nou loc de muncă a fost cel al candidaților cu vârste între 25 și 35 de ani. Peste 150.000 de aplicări au depus și cei din categoria 36-45 de ani.

”Tinerii au reprezentat categoria de candidați pe care această perioadă i-a schimbat cel mai mult, atunci când vine vorba de felul în care abordează piata muncii. Până nu demult, aveau suficientă încredere în numărul mare de joburi disponibile în piață și amânau momentul primei angajări chiar până după absolvirea facultății sau a masteratului. Acum lucrurile nu mai stau așa – văd că lupta este destul de acerbă între candidați și nu vor să mai piardă timp. Aș spune chiar că a fost categoria care s-a mobilizat cel mai repede”, mai spune Bogdan Badea.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

În acest moment, peste 17.000 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Criza economică sau cum se vor schimba regulile jocului în recrutare

1 din 2 angajați vrea o schimbare în carieră în următorul an

Recesiune în HR: cum ne ajută employer branding-ul

Categorii:
Uncategorized

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*