metodologia Agile
Focus

Ce putem învăța din metodologia Agile

Mix & Match: o lecție de agilitate în HR

Mai repede, mai bine, mai mult – cam asta cere prezentul de la noi. Timpul se comprimă, dar munca se dublează, iar industria de HR trebuie cumva să țină pasul cu ceasul. Nu e o misiune imposibilă, dar e una care devine din ce în ce mai dificilă, iar pentru a te îndruma ți-am pregătit o lecție scurtă și de impact din Software Development. Află cum te poate ajuta metodologia Agile ca profesionist și nu numai.

Dacă ai făcut vreodată recrutări în domeniul IT ori dacă ai petrecut timp cu developeri sau dacă ai chiar tu un background în programare, cu siguranță ai auzit de metodologia Agile. Dar ce e ea mai exact și de ce își doresc 70% dintre specialiștii în business să o integreze la locul de muncă, conform studiului KMPG?

 

Cum a fost dezvoltată metodologia Agile?

Prin anii ’90, odată cu boom-ul industriei de IT, durata dezvoltării unui element de software era de trei ani, de la validarea conceptului la producția finală a unei soluții. Vina, dacă putem să-i spunem așa, nu era neapărat a programatorilor, care ar fi putut fi acuzați că sunt lenți, ci aparținea mai multor factori. Pe de o parte existau proceduri învechite, care cereau dezvoltarea elementelor de hardware înainte de a începe lucrul la software. Iar pe de altă parte erau specialiștii care nu puteau răspunde cu promptitudine la schimbările rapide ale industriei care producea noi limbaje de programare și noi sisteme de lucru. Astfel, în momentul lansării produsului, acesta era deja învechit tehnologic.

În 2001, 17 developeri frustrați de această situație s-au întâlnit și au trasat manifesto-ul dezvoltării agile de programe, ale cărui 12 principii, cu mici adaptări, pot fi implementate în orice domeniu.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Cum arată valorile Agile pentru industria de HR?

  1. Satisfacția top managementului e esențială și poate fi asigurată prin livrarea continuă de rezultate. Măsoară ceea ce faci în HR și nu ezita să comunici indicatorii de performanță!
  2. Îmbrățișează schimbările, chiar și atunci când un proiect a ajuns într-un stadiu avansat.
  3. Încearcă să livrezi rezultate cât mai des. Gândește în termen de săptămâni, nu luni.
  4. Cooperează constant, atât cu echipa ta, cât și cu top management-ul.
  5. Ai încredere în oamenii tăi și caută să îi motivezi în fiecare zi.
  6. Menține legătura cu fiecare membru al echipei și asigură-te că înțelege ce are de făcut.
  7. Măsoară progresul și renunță la soluțiile care nu funcționează.
  8. Optează pentru soluții și metode de lucru sustenabile pentru tine și echipa ta.
  9.  Nu uita de detalii și optimizează constant metoda de lucru.
  10. Dacă există moduri sau soluții simple de a rezolva ceva, alege-le întotdeauna.
  11. Permite-le oamenilor din echipa ta să își organizeze singuri programul și task-urile.
  12. Discută cu echipa ta despre cum puteți deveni mai eficienți și implementați împreună propunerile.

La prima vedere par niște reguli de bun simț, pe care ar trebui să le respectăm cu toții deja. Dar dacă le iei rând pe rând, cu siguranță vei găsi zone unde merită să investești mai mult timp pentru a obține randamentul dorit.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum rescriem valoarea HR-ului

Mai funcționează programul de 8 ore?

Categorii:
Focus

Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orientându-se mai degrabă pe ceea ce poate face acest domeniu pentru Industria de Recrutare. După ce a finalizat un masterat în Antropologie la Central European University, a realizat că e fascinată de felul în care se creează adevărate comunități în interiorul companiilor. De aici a pornit pasiunea pentru People Management & Company Culture, o pasiune pe care a transformat-o în job în cadrul echipei eJobs România, devenind chiar Specialist acreditat în Brandingul de Angajator în 2019, după ce a absolvit Academia de Employer Branding al Universum Global.

Leave a Reply

*

*