Cum depășești din postura de manager o pană de inspirație
Focus

Cum depășești din postura de manager o pană de inspirație

Și liderii își pierd creativitatea câteodată

Creativitatea este o abilitate esențială pe care ar trebui să orice manager. Însă spre deosebire de alte abilități care rămân constante în timp, aceasta fluctuează. Sunt momente, în care pur și simplu simți că ea nu este acolo, la dispoziția ta, iar vraja pentru invocarea ei îți este necunoscută. Este un sentiment teribil de frustrant, dar cu el se confruntă chiar și cei mai buni dintre noi.

Și tocmai de aceea, am adunat toate informațiile de care ai nevoie pentru a trece peste o pană de inspirație. Continuă să citești pentru a afla mai multe!

 

Rutina, soră de cruce cu inovația

Deși ai fi tentat să crezi că rutina și creativitatea nu fac casă bună împreună, studiile tind să te contrazică. Spre exemplu un studiu realizat de specialiștii din cadrul departamentului de psihologie de la State University of New York at Albany a examinat 3 grupuri compuse fiecare din 9 scriitori care se confruntau cu blocaje creative. Acesta a constatat că persoanele care au scris constant au avut și cel mai înalt nivel de creativitate. Adoptarea unei rutine nu numai că le-a crescut productivitatea, dar le-a sporit și generarea de noi idei creative. Pe de altă parte, scriitorii care au așteptat inspirația divină și s-au abținut complet de la scris au remarcat doar o mică îmbunătățire a nivelului de creativitate sau deloc.

Odată ce ai dedicat un anumit interval de timp pentru munca ta de creație, indiferent de domeniul în care activezi, cel mai bun mod de a începe este pur și simplu să începi! Dă-ți permisiunea să vii și cu idei proaste, dar fă un scop din a pune ceva pe hârtie. Vei avea suficient timp pentru a revizui ulterior și, cel puțin, crearea a ceva preliminar poate conduce la apariția unor idei mai bune mai târziu.

 

Când ai făcut ultima dată o plimbare?

Steve Jobs, regretatul co-fondator al Apple, era cunoscut pentru întâlnirile sale care îmbinau discuțiile cu… plimbarea. Și Mark Zuckerberg a fost, de asemenea, văzut adeseori ținând întâlniri la o plimbare. Și poate că și tu te-ai plimbat înainte și înapoi ocazional prin birou pentru a găsi o soluție salvatoare. Beneficiul acestei strategii a fost chiar atestat de cercetătorii de la Stanford în 2014, iar creativitatea a crescut în medie cu 60% pentru persoanele care au decis să se plimbe în loc să stea pe scaun, pironite în fața unui laptop sau a agendei.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Cine nu riscă, nu iese din pana de inspirație

Frica de nou și, prin urmare, respectarea tradițiilor și a regulilor esențiale – chiar dacă sunt iremediabil depășite – reprezintă unul dintre cei mai mari dușmani ai creativității. Pentru mulți manageri, nu este ușor să renunțe la controlul absolut pentru un minut și să privească toate lucrurile noi cu o minte deschisă. Și totuși este mare nevoie de asta. Este o contradicție interesantă: se proclamă intens cât de importantă este creativitatea, dar când vine vorba de ea, te temi să o îmbrățișezi.

Această viziune nu ar trebui aplicată doar la nivel de management. Și oamenii din echipe ar trebui să poată părăsi zona de confort cu ușurință atunci când caută soluții sau pentru dezvoltarea de noi produse, servicii, proceduri. Curajul de a privi peste linia de demarcație pentru a găsi inspirație în alte sectoare și culturi este necesar. Pe scurt, părăsește drumurile deja străbătute în lung și lat, renunță la preconcepții și, mai ales, nu te teme să sari în apă rece.

Raportează-te la creativitate ca la o plantă ce trebuie constant îngrijită. Nu e de ajuns doar să plantezi sămânța și-i urmărești dezvoltarea. E nevoie de un ritual amplu de îngrijire și atenție constantă, cum ar fi udarea periodică, schimbarea vasului când planta crește și oferirea nivelului optim de lumină. Nu e ajuns un singur artificiu pentru a-ți retrezi creativitatea. E necesară dăruire și răbdare pentru a te asigura că obții un flux constant de idei creative care curge continuu înspre tine.

 

Ți-a plăcut acest articol despre cum depășești o pană de inspirație? Citește și:

Cum atragi oameni creativi în echipa ta

Tendințe 2022. Tot ce trebuie să știi despre piața muncii

Cum se prezintă provocările muncii remote

Categorii:
FocusLeadership

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.

Leave a Reply

*

*