management defectuos
HR Challenge

Care sunt efectele unui management defectuos?

Tragem linie după un an de pandemie

În ultimul an, multe echipe au avut de suferit din cauza schimbărilor mari cauzate de pandemie, iar presiunea pe lideri a crescut enorm, conducându-i pe mulți către un stil de management defectuos. Dintr-odată au fost nevoiți să demonstreze că pot menține același nivel de productivitate chiar cu o echipă care lucrează de la distanță sau, în unele cazuri, cu o echipă mai mică.

Nu mă mir atunci că în 2020 am auzit o mulțime de povești de la prieteni și cunoștințe despre manageri stresați, supărați sau arțăgoși. E normal, cu toate că e neplăcut. În plus, o astfel de atitudine poate afecta în mod negativ productivitatea echipei. Practic, un manager care se comportă așa de teama unui nivel mai scăzut de productivitate conduce invariabil echipa către rezultatul de care îi este frică.

Ce putem face ca să evităm astfel de situații, în special când majoritatea angajaților evită să ne spună când atitudinea managerului devine o problemă? Urmează acești doi pași:

 

Cum descoperim managerii toxici?

Cel mai simplu mod de a începe o astfel de evaluare a comportamentului liderilor de echipe ar fi să organizăm un chestionar online, anonim, în care să îi întrebăm pe angajați cum ar nota interacțiunile cu managerii direcți în ultimul an; dacă au existat conflicte, cum li s-au părut deadline-urile, dacă s-au simțit presați de manager și dacă simt că aceste schimbări au avut loc din cauza evenimentelor apărute la nivel global sau dacă e pur și simplu o continuare a unei atitudini anterioare.

 

Ce facem pentru a repara acest management defectuos?

Astfel vom putea ajunge la liderii de echipă cu care ar trebui să purtăm o conversație. Să aflăm ce e și în mintea lor. Ce presiuni simt că au acum pe umeri și cum gestionează aceste presiuni. E ceva ce ar trebui să facem anual, oricând, nu doar în timpul unei perioade stresante la nivel global, dar cu atât mai mult acum, când trebuie să funcționăm cu mai multe obstacole.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

E foarte posibil să descoperim că acei manageri problematici nu au realizat cât li s-a schimbat comportamentul. De aceea e important să le retrezim conștiința de sine, fie printr-o serie de discuții, o simulare de conflict sau participând ocazional la ședințele (online sau offline) ale echipei cu probleme.

Iar apoi, după ce îi ajutăm pe ceilalți, poate nu e rău să ne uităm și în propria ogradă. S-a schimbat ceva? Suntem mai stresați? Reacționăm într-o manieră care nu ajută pe nimeni? Îi afectăm emoțional negativ pe ceilalți? Pentru că, înainte de toate, e foarte important să ne înțelegem pe noi înșine, ca să reușim să ne facem înțeleși de alții.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum depistăm dezechilibrul emoțional al echipei?

Sănătatea emoțională intră în topul priorităților

Ce rol are empatia în comunicarea cu angajații?

Categorii:
HR Challenge

Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orientându-se mai degrabă pe ceea ce poate face acest domeniu pentru Industria de Recrutare. După ce a finalizat un masterat în Antropologie la Central European University, a realizat că e fascinată de felul în care se creează adevărate comunități în interiorul companiilor. De aici a pornit pasiunea pentru People Management & Company Culture, o pasiune pe care a transformat-o în job în cadrul echipei eJobs România, devenind chiar Specialist acreditat în Brandingul de Angajator în 2019, după ce a absolvit Academia de Employer Branding al Universum Global.

Leave a Reply

*

*