Lecția de Coaching La vremuri noi, soluții noi de Leadership
Focus

Lecția de Coaching: La vremuri noi, soluții noi de Leadership

Cu ce așteptări vin noile generații

Stilul de leadership se transformă o dată cu schimbul de generații. Înainte de a vedea ce formă va lua acesta, hai să vedem cu ce fel de așteptări vin noile generații (care, repet, sunt deja aici și bat din picior).

Noile generații pun mai mult accent pe learning și dezvoltare personală, așteptând de la jobul lor facilități pentru deprinderea de noi skill-uri, un plan de carieră care să le permită salturi frecvente. Mai concret, conform unui studiu workforceinstitute.org, 57% dintre respondenți se așteaptă să facă un salt în carieră la fiecare 12 luni.

Tot ei așteaptă de la managerul direct obiective foarte clare, suport permanent, feedback frecvent, recunoaștere, un mediu de lucru plăcut, și… tot pachetul de beneficii. În același timp una dintre așteptările principale este să aibă un rol. Un rol care să le fie recunoscut, nu de formă. Vor să fie vizibili, să aibă un cuvânt de spus, să fie ascultați.

 

Tipul de leadership pe care îl așteaptă reprezentanții noilor generații este mai degrabă supportive

De fapt, în relația cu managerul direct principalele două atribute cu greutate sunt încrederea (47%) și sprijinul (40%), în timp ce 37% au declarat că nu ar acceptă niciodată un manager unsupportive!

Ajungem din nou la aceeași concluzie: viitorul stil de leadership (începând chiar de azi) are trăsături accentuate de Coaching, nu doar pentru că este eficient, ci și pentru că asta își doresc noii angajați. Iar valul e destul de mare, astfel încât să te pui de-a curmezișul nu pare deloc o idee bună.

Într-un studiu realizat de Human Capital Institute (HCI) și de Internațional Coach Federation (ICF), aproape jumătate (44%) dintre noii leaderi au declarat că își doresc responsabilități de coaching și dezvoltare a celor din echipele pe care le conduc. Conform aceluiași studiu, 61% dintre companiile care au înglobat coachingul pentru angajați că parte a culturii organizaționale raportează rate superioare de engagement față de companiile similare din aceiași industrie, iar 46% declară indicatori generali de performanță superiori.

 

Ce tehnici de Coaching îi sunt utile unui Team Leader?

Pentru a fi acel tip de Leader Supportive, pe care și-l doresc angajații, trebuie mai întâi să aibă un anumit tip de Coaching Mindset. Acesta pune în centrul atenției persoană din fața ta, angajatul din echipa pe care o conduci. Și pentru asta trebuie să știi să asculți altfel. Să fii pregătit să dai un feedback de calitate. Să fii pregătit să lucrezi pe obiective clare. Să știi să creezi relații autentice. Să generezi încredere. Și să te transformi din „șefu`”, în acel izvor de generozitate, gata să te lași pe ține pe locul doi, că să-i poți ajută pe ei să se dezvolte. Așa cum un maestru adevărat, își vede împlinită menirea când elevul sau a devenit mai bun ca el.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Un stil de leadership bazat pe tool-uri de Coaching se poate deprinde, mai ales de către managerii aflați la început, care pot pleca din start cu un stil „curat”. Dar și pentru ceilalți, dacă sunt dornici să învețe și dispuși să se schimbe, chiar dacă asta presupune să mai cedeze din „putere” sau mai exact din exprimarea puterii.

Pentru ca acest proces să se întâmple, și companiile ar putea să își amintească singurul mod autentic în care învățăm: prin expunere, mimetism și practică. Nu știu modalitate mai bună decât să înscriem Managerii într-un proces individual de Coaching și apoi să-i ajutăm să pună în practică ce au învățat, îndrumați de Coach-ul lor.

Pe lângă abilități „tehnice”, un leader adevărat, care îi inspiră pe cei care îl înconjoară, are nevoie de Viziune. Și are nevoie să stea foarte bine pe picioarele lui. Dar nu poți vedea prea departe dacă ai cerul plin de nori. Așadar mai întâi ai nevoie să obții tu însuți, în rolul tău de leader, mai multă claritate, mai mult self-awareness. Ca leader trebuie să știi foarte clar cine eșți, către ce te îndrepți, și de ce! Atunci când cine, unde și de ce, sunt clare va urma și cum. Și apoi te vor urma și oamenii din echipă.

Pe data viitoare. Până atunci nu uita: accelerează-ți succesul!

Dacă eșți în căutarea unui salt determinant te afli la un click distanță de reușită: sorelradu.com!

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Curajul de a învinge frica

Suntem feedback-ul pe care l-am primit

Categorii:
FocusLeadership

În cei 25 de ani de carieră în business a condus spre succes numeroase companii din diverse domenii. Din 2006 este coach specializat în Behavioral Coaching, timp în care a petrecut peste 3.000 de ore de formare și practică în domeniul programării neuro-lingvistice. Astăzi, Sorel este co-fondator al Centre for Effective Coaching și Executive Coach, specializat în Leadership, People management și transformare personală și oferă programe individuale de coaching pentru antreprenori și manageri.

Leave a Reply

*

*