Focus

Kit de supraviețuire în era Generației Z

VIDEO: Față-n față cu angajații de mâine

Vlad are BAC-ul anul ăsta, însă nu se grăbește să dea la facultate. Vrea să mai stea puțin. Nu degeaba, ci ca să-și construiască o carieră într-un domeniu care acum câțiva ani nu doar că nu exista, ci în care nimeni n-ar fi crezut că poți să-ți faci o carieră: vlogging.

A cunoscut-o pe Tequila (Bianca Adam), vloggerița cu cei mai mulți abonați de la noi pe Youtube, într-un club acum câțiva ani. Acum Bie îi e cea mai bună prietenă. La ea a văzut ce înseamnă să faci vlogging, câtă muncă e în spate, de la scenariu și filmări, la editat și montat, și i s-a aprins și lui beculețul. I-a plăcut munca asta „de birou” de acasă, așa că s-a lansat și el în vlogging. Acum are aproape 57.000 de abonați pe Youtube, 28.300 followeri pe Instagram și 15.500 pe Facebook. Toți acești tineri îi urmăresc zi de zi jurnalul video în care Vlad își pune viața pe net, face farse și se bucură de libertatea de a face ce vrea el.

Pentru o persoană care n-a avut niciodată contact cu un astfel de tânăr, care se dedică 200% vloggingului, ce face Vlad ar putea să pară o copilărie. Și-a întrerupt studiile ca să stea degeaba pe banii părinților. Nu e chiar așa. Pe lângă faptul că Vlad face bani din Youtube, muncește și până târziu în noapte (exact ca la un job full time, lucrează și peste program de multe ori), având însă avantajul că tot ce face face pentru el și că în timpul ăsta se și distrează.

 

kit de supravietuire

Vlad Grigore, 18 ani, vrea să-și ia o perioadă de pauză de la studii pentru a se dedica vlogging-ului, foto: Alex Gâlmeanu

Ce-am aflat de la Vlad despre noua generație de viitori angajați:

Au încredere în ei

„Dacă aș fi la un interviu pentru un job, pe care aș vrea foarte mult să-l iau, iar cel din fața mea mi-ar spune să mă prezint în câteva fraze, i-aș zice pur și simplu atât: «Domnilor, doamnelor… vă prezint cel mai bun viitor angajat al vostru!» Unei persoane pe care n-o cunosc dintr-un grup de prieteni i-aș zice mai direct: «Hai la o bere!» sau: «Eu sunt Vlad, vii la un party?»”

 


Învață din mers

„Sincer, nu m-am gândit că o să mă apuc de vlogging. Am început să lucrez cu Bianca (Tequila), o ajutam la filmări și pur și simplu mă uitam la ea cum editează un clip. Mi-a plăcut foarte mult această muncă de birou doar că de acasă. Am prins un pic de curaj și, cu ajutorul ei, am reușit sa îmi înșir ideile într-un jurnal virtual al vieții. Comunitatea mea a crescut încet, încet, abonat cu abonat. A fost foarte greu la început. Îmi puneam întrebări: «Oare e bine să am atâtea vizualizări?», «Vaaai, de ce comentariul ăsta?», dar cu timpul am înțeles cu ce se mănâncă. Bianca a contribuit foarte mult și m-a ajutat în creșterea canalului. Practic, ne-am ajutat reciproc, formăm o echipă, una chiar foarte bună.”

Nu se iau în serios

„Sunt schimbător ca vremea. Azi îmi place aia, mâine altceva. Însă, pe de altă parte, sunt foarte previzibil. Prietena mea cea mai bună voia să îmi facă o farsă punând mâncare de câini într-o clătită și a reușit exact după cum a intuit. Cu două-trei ore înainte să mănânc clătita «magică», mâncasem deja multe clătite. Și ce s-a gândit ea: dacă va lăsa o clătită pe masă, o voi mânca. Așa a fost. A fost «delicioasă».”

„Sincer, nu prea mă încântă pe mine ideea de șef. Îmi place șeful din mine. Dar dacă ar fi nevoie, sigur, sunt deschis și la așa ceva. Ceea ce fac acum mi se pare jobul ideal și mă văd făcând asta și peste 10 ani, doar că voi fi mai bătrân și voi avea mai mulți abonați. Dar un sfat pentru oricine ar fi să își aleagă job-ul după suflet. Nu vrem oameni triști la job, așa-i?”

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Nu pun preț pe bani

„Primii bani i-am câștigat din Youtube. M-am dus în primul SH și mi-am luat haine de pe vremea bunicii. Știu că o să mă întrebi de ce, așa că o să fiu rapid și o să-ți răspund. Mă consider o persoană underground, îmi plac anumite stiluri vestimentare. Dacă despre borsetă spuneam în anii precedenți că e de mers la piață, acum spun că e party.”

Se dedică trup și suflet muncii dacă le place

„Pfaaai, pot spune că dedic vlogului fiecare minut. Pentru că efectiv eu îmi văd viața ca pe un scenariu, tot ce se întâmplă în viața mea în momentul de față poate fi pus într-un episod. De exemplu, dacă sunt afară (în afara job-ului) cu prietenii mei și bem o cafea și se trezește unul din ei cu o conversație interesantă, eu extrag o idee pentru un nou vlog. Mereu se ivește câte ceva. Cred că cel mai frumos moment al zilei este când pot să îmi fac treaba din pat editând un nou clip.”

Trăiesc acum, își fac griji mai târziu

„Îmi place foarte mult ceea ce fac. Când e vorba de pasiunea mea, inevitabil o pun pe primul loc pentru că asta mă face fericit. Vlogging-ul e singurul lucru făcut 100% din plăcere. Dacă ar mai exista ceva pe capul meu, nu m-aș mai dedica la fel din cauza timpului. De asta am și hotărât să întrerup studiile o vreme, ca să mă concentrez pe carieră. Chiar văd multă lume nefericită la job-ul lor și asta mă face să-l ridic în slăvi pe al meu. Evident că mama mea nu prea a fost fericită când a aflat că vreau să întrerup studiile. Dar părinții mei mă susțin 100% în ceea ce fac și au mare încredere în mine. Sunt unicul lor copil, doar nu o să mă dea afară din casă. Ar putea, e adevărat, dar am chei de la casă. Mă adaptez din mers.”

 

 

Mai multe despre Generația Z:

Interviu din viitor

Mezinii s-au făcut mari

Generația „Vreau să fiu propriul șef” intră în câmpul muncii

Categorii:
Focus

Head of Marketing // Cu 14 ani de experiență în marketing și comunicare, dobândită lucrând în resurse umane, jurnalism și ecommerce, la eJobs e responsabilă de crearea și implementarea strategiei de marketing B2B și B2C și alinierea ei cu obiectivele de business. Expertiză în: Brand Marketing, Job boards, Strategie, Employer Branding, Comunicare Corporate și Internă, Resurse umane

Leave a Reply

*

*