tehnologie
HR Challenge

Implementezi o nouă tehnologie în companie?

Cum susții angajații în procesul de schimbare

Avem tendința să privim cu reticență orice este nou, fie că vorbim despre schimbările din viața personală, fie că ne referim la cele de la job. Cu toate acestea, într-o companie care dorește să evolueze schimbările sunt inevitabile, mai ales cele ce privesc implementarea noilor tehnologii menite să eficientizeze munca echipelor. Dar cum să planifici o strategie de adaptare la tehnologie bine pusă la punct? Despre asta vorbim în continuarea acestui articol! 

 

Cum îi ajuți pe angajați să se adapteze la o nouă tehnologie

Implică echipa în procesul decizional 

Adoptarea unei noi tehnologii în companie ar putea să aibă un impact semnificativ asupra modului de lucru al angajaților. Iar pentru echipă asta înseamnă o ieșire bruscă din zona de confort. De aceea, e important să iei în considerare opinia fiecărui membru al echipei, încă din etapa de selecție a noii tehnologii. Spre exemplu, atunci când te afli în căutare unei soluții tehnologice, poți prezenta oamenilor trei opțiuni ce ți se par mai relevante. Această strategie este în avantajul tău, având în vedere că echipa va testa fiecare instrument tehnologic în parte și va oferi feedback legat de buna funcționalitate, dar și de modul de utilizare a acestora. 

 

Oferă-le training personalizat 

Perioada de familiarizare cu o nouă tehnologie poate varia de la un angajat la altul, la fel este și în cadrul procesului de învățare. Unii angajați preferă cursurile online de instruire, alții doresc să aibă un mentor care să le fie alături pe toată perioada de adaptare la noua tehnologie. Așa că, în primă instanță, află ce metodă de învățare preferă fiecare membru al echipei în parte. Pe larg despre cele mai eficiente metode de training, am vorbit în acest articol!

 

Prezintă impactul pe care-l are noua tehnologie asupra bunul mers al companiei

Uneori, angajații sunt atât de concentrați pe sarcinile zilnice, încât le este greu să aloce timp pentru a învăța să folosească un instrument tehnologic nou. Iar atunci când se întâmplă acest lucru e important să le prezinți imaginea de ansamblu, mai exact impactul pe care-l are schimbarea asupra bunului mers al companiei. 

Fă-ți timp pentru a pregăti o prezentare cuprinzătoare despre cum răspunde noul instrument tehnologic nevoilor organizației, care sunt rezultatele pe care le poate câștiga managementul companie, dar și ce procese pot fi eficientizate cu ajutorul acestuia. 

 

Nu uita să amintești de beneficiile individuale 

Dincolo de avantajele cu care vine noua tehnologie pentru companie, ar fi bine să subliniezi care sunt beneficiile pe care le va obține fiecare persoană în parte. Modul în care prezinți schimbarea are un impact important asupra atitudinii angajaților față de aceasta.

Pentru început, identifică nevoile, provocările oamenilor și apoi, precizează cum pot fi acestea soluționate cu ajutorul noii tehnologii. Ar fi bine să oferi exemple concrete, spre exemplu, în cazul angajaților care nu vor mai fi nevoiți să realizeze munca de rutină, subliniază faptul că noua tehnologie le va oferi mai mult timp pentru sarcinile creative. 

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Acordă-le timp pentru a se adapta la noua tehnologie 

Oamenii opun rezistență la nou, mai ales atunci schimbarea le impactează modul de lucru și poate chiar  eficiența, în primă instanță. De aceea, ar bine să nu ceri rezultate de la bun început, ci mai degrabă să-i ajuți să se familiarizeze în totalitate cu noul proces de lucru. Desigur, dacă observi că trece prea mult timp pentru adaptarea la noua tehnologie, iar rezultatele nu apar, ar fi bine să-ți regândești strategia sau să iei în calcul faptul că aceasta nu este potrivită pentru compania în care lucrezi. 

Mai multe despre cum să ajuți oamenii să depășească reticența la nou, am povestit în acest articol!

 

Cere constant feedback-ul echipei 

Feedback-ul echipei te poate ajuta să vezi impactul pe care îl are tehnologia asupra proceselor de lucru. Desigur, cifrele sunt importante, dar la fel de importante sunt și satisfacția și împlinirea oamenilor la job. Dacă oamenii nu se simt confortabil sau, din punctul lor de vedere, lucrurile nu funcționează așa cum trebuie, s-ar putea să ai de pierdut pe partea de motivație în rândul echipei. Astfel, setează discuții one to one constante, pregătește sondaje sau e-mail-uri prin care să soliciți feedback-ul echipei.

 

Creează o cultură organizațională bazată pe schimbări

Business-urile se schimbă de la o zi la alta, la fel și tehnologia, de aceea e important ca oamenii să fie obișnuiți cu schimbările și să înțeleagă nevoia implementării noilor instrumente de optimizare a performanței. Iar ca să creezi o cultură bazată pe schimbări, ar fi bine ca acestea să vină chiar din partea oamenilor. Lasă-i să cercetezi singuri noi software-uri care ar putea să le îmbunătățească task-urile. Acest lucru îi va face să se simtă apreciați și implicați în tot ceea ce face compania. 

Procesul de adaptare la noi tehnologii poate fi destul de anevoios, însă tranziția către un nou mod de lucru poate fi mai ușoară dacă sunt implicați cei din managementul companiei, dar și oamenii de HR. Aceștia se pot asigura că schimbarea are un impact pozitiv atât asupra cifrelor, cât și asupra satisfacției angajaților la job. 

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum poți îmbunătăți experiența candidaților cu ajutorul tehnologiei 

Opt mituri despre tehnologie 

Alfabetul tehnologiei: digitalizare de la A la Z

Categorii:
HR Challenge

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*