Holcim
HR Pitch

HR Pitch: Cum atragi talentele, dar și cum le reții

Află pe ce abordare mizează Holcim!

Într-o perioadă în care balanța înclină în favoarea candidaților, iar oamenii din echipa ta pot fi tentați să facă o schimbare în carieră, este important să fii cu un pas înaintea lor. Să construiești sau să dezvolți încrederea echipei în management. Și poți face acest lucru mizând pe autenticitate. Implică în comunicare și în recrutare colegi plini de entuziasm, care transmit în mod natural valorile companiei și au abilitatea de a se transpune în roluri diferite, pentru a oferi o experiență pe măsura așteptărilor. Nicoleta Ionilă, Human Resources Manager în cadrul Holcim, îți spune pe ce abordare mizează pentru a atrage talente, dar și pentru a face față provocărilor din planul retenției.

 

 

Nicoleta Ionilă Human Resources Manager Holcim

Nicoleta Ionilă, Human Resources Manager, face parte din echipa Holcim de 15 ani.

 

Ce te-a convins să devii parte din echipa Holcim și să rămâi în această echipă mai bine de 15 ani?

Parcursul meu în Holcim a început în 2006, când aveam doar 2 ani de experiență în domeniul resurselor umane. Am fost atrasă de perspectiva de a face parte dintr-o echipă de HR de la care să învăț și alături de care să mă dezvolt profesional. Am ales să rămân în organizație pentru o multitudine de motive. În primul rând este mediul de lucru bazat pe încredere, colaborare, autonomie și responsabilitate. Mă bucur să lucrez într-o companie pentru care oamenii sunt cu adevărat cea mai de preț resursă, aspect vizibil în toate deciziile managementului și în acțiunile întreprinse. Un alt motiv este preocuparea companiei pentru dezvoltare și inovație, în toate domeniile, de aici rezultând și oportunități diverse prin care angajații pot crește profesional și personal.

 

Prima experiență pe care un candidat o are cu un angajator este de multe ori definitorie pentru recrutare. Cum faci ca această întâlnire să fie una memorabilă?

Încerc să mă pun în locul candidatului. Este un principiu pe care îl folosesc nu numai în recrutarea și selecția candidaților, ci și în celelalte procese de resurse umane. Vreau să-i tratez pe ceilalți așa cum îmi doresc să fiu tratată și eu, dacă aș fi în poziția lor. De asemenea, cred cu tărie că interviul este ocazia în care nu numai angajatorul evaluează potrivirea candidatului cu organizația și postul, ci și ocazia candidatului de a face aceeași evaluare, la rândul său.

 

Cum ai creiona profilul candidatului potrivit pentru echipa Holcim?

La Holcim punem mult accent pe profilul personal al candidatului. Dacă abilitățile și cunoștințele tehnice se pot dobândi, comportamentele, atitudinea și motivația pentru post se schimbă mai greu. Aspectele pe care punem cel mai mult accent în procesul de selecție sunt motivația pentru post, colaborarea cu ceilalți, inițiativa și orientarea către soluții, curiozitatea, dorința de învățare continuă.

 

Cum evaluezi sinceritatea unui candidat la interviu?

Caut să obțin exemple cât mai detaliate și specifice atunci când evaluez o anumită competență. Semnalele de alarmă apar atunci când cineva evită să ofere astfel de exemple, deși ai transmis în mod clar care este așteptarea. Un alt semnal este și atunci când cineva nu admite că a făcut cândva vreo greșeală sau nu își (re)cunoaște ariile unde ar putea face îmbunătățiri.

 

 

Cu ce impresie ai vrea să plece un candidat după primul interviu la Holcim?

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Cu sentimentul că a fost o discuție care a meritat timpul investit și care a reprezentat o ocazie de a afla ceva nou.

2022 este un an în care balanța înclină în favoarea candidaților și-n care e nevoie de strategii de recrutare complexe. Ce soluții aveți în acest sens?
În 2022 vom continua parteneriatele din domeniul educației, atât cu liceele de profil, cât și cu universitățile din domeniul tehnic, prin care ne propunem să fim un partener în procesul de pregătire a viitoarelor generații de angajați. Avem astfel de proiecte educaționale pe care le desfășurăm de câțiva ani, menționez doar câteva dintre ele: Atelierele Holcim, Profesii Bine Cimentate, Exploratori de Viitor, Școala Tehnică. De asemenea, continuăm să investim în pregătirea profesională a noilor angajați, prin accesul la instruiri interne sau cu suportul partenerilor noștri externi.

 

Ce programe aveți pentru a preîntâmpina plecarea oamenilor din companie?

Investim continuu în condițiile de lucru, dar și în programe de sănătate fizică și mentală. Apoi, suntem preocupați să oferim mediul potrivit pentru învățare și dezvoltare continuă, în care fiecare angajat este încurajat să își dezvolte cunoștințele și competențele, să dobândească experiențe noi și să evolueze profesional. Totodată, oferim un pachet de compensații și beneficii care încurajează performanța și îi oferă angajatului flexibilitatea de a alege beneficiile potrivite nevoilor sale. Nu în ultimul rând, avem practici de lucru flexibile, care includ și varianta lucrului de la distanță, acolo unde este posibil.

 

Ce planuri are Holcim pentru a-și motiva oamenii?

La Holcim suntem preocupați să păstrăm competitivitatea pe piața forței de muncă, astfel încât luăm în calcul analize comparative periodice și evoluția pachetelor de compensații și beneficii. În ceea ce privește evoluția în carieră, credem atât în dezvoltarea pe verticală a carierei, dar mai ales pe orizontală, care îi oferă angajatului mult mai multe opțiuni și o diversitate de experiențe. Promovăm intern toate oportunitățile de carieră și acordăm prioritate candidaților interni în procesul de selecție.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

 

HR Pitch. Fan Courier: succesul vine din planificarea angajărilor

 

HR Pitch: Echipa de resurse umane poate da tonul unui mediu creativ

Categorii:
HR Pitch

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*