Există flexibilitate în spațiu?
Dezvoltare personala

Există flexibilitate în spațiu?

Mix & Match: Ușor ca știința spațială

Când ne gândim la spațiu, rachete, tehnologie și știință spațială, ne imaginăm un domeniu de activitate strict, cu reguli bine stabilite și destul de reticent la flexibilitate sau improvizație. Nimic mai greșit. Ozan Varol, expert în rachete și membru al echipei de operațiuni Mars Exploration Rovers din 2003 – care a reușit să trimită roboți spațiali pe Marte -, prezintă în cartea sa, Think Like a Rocket Scientist: Simple Strategies You Can Use to Make Giant Leaps in Work and Life, informații cheie descoperite de el, numai bune de împrumutat, indiferent de domeniul de activitate în care activăm.

 

Dincolo era mai ieftin!

Când Elon Musk a vrut să cumpere pentru prima dată rachete, a fost șocat. Erau mult prea scumpe, chiar și pentru bugetul său. Așa că, asemenea unui copil care pleacă plângând din magazin pentru că nu a primit jucăria pe care o voia, a decis să-și construiască propria lui „jucărie”. Ce avea să descopere? Materiile prime și construirea propriu-zisă a rachetelor costau de fapt aproximativ 2% din prețul total al unei rachete. Instant a ieșit în câștig, doar pentru că a ales să privească schematic tot procesul din spatele construirii unei rachete și intervenit în el mult mai devreme, la creare, și nu la final, la cumpărare. Iar continuarea poveștii… o știm cu toții.

 

Există flexibilitate în spațiu?

 

Regândește problema, nu soluția

În 1999, robotul spațial Polar Lander s-a prăbușit pe suprafața planetei Marte în timp ce încerca să aterizeze. Așadar, era nevoie de o nouă abordare a aterizării înainte de a mai trimite alt rover. Doar că, pentru că voiau să se miște cât mai repede, inginerii spațiali s-au lovit de o întrebare nouă, care le-a schimbat complet perspectiva: „de ce nu trimitem două rover-uri și nu doar unul?”. În loc să se concentreze pe ceva punctual – repararea sistemului de aterizare -, au privit mai larg, s-au axat pe strategia generală – minimizarea riscului – și au descoperit că soluția problemei se afla în tot acest timp chiar în fața lor. Pentru că, adesea, descoperirile nu încep cu un răspuns inteligent, ci cu o întrebare inteligentă.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Repară chiar dacă nu e stricat

Când reușim, de cele mai multe ori presupunem că totul a mers conform planului și ignorăm complet semnalele de alarmă pe care le-am întâmpinat, toate schimbările pe care le-am făcut pe parcurs sau faptul că la un moment dat am fost aproape de a da greș. Privim doar rezultatul final și culegem roadele. Fix din acest motiv, însă, a explodat naveta spațială Challenger. În timpul misiunii, a apărut un defect nou, care… nu era nou, doar că zborurile anterioare care avuseseră aceeași problemă s-au terminat cu bine, așa că au decis să treacă cu vederea aceste „detalii”. De aceea nu este îndeajuns fii doar flexibil în abordare, ci și să analizezi tot procesul la final, indiferent dacă rezultatul este bun sau nu.

 

Ți-a plăcut acest articol despre ce lecții de flexibilitate putem învăța și din domenii ce n-ai crede că sunt flexibile? Citește și:

Pasiune până la limita legii: Ce ne învață Banksy

Ce flexibilitate ne învață stand-up comedy

Ce ne învață Beyoncé despre performanță

Categorii:
Dezvoltare personala

Copywriter // Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și atras încă de mic de arta îmbinării perfecte a cuvintelor. Stabilit în marketing de peste 3 ani, s-a alăturat echipei eJobs din dorința de a ajuta atât candidații, cât și companiile să se familiarizeze cu piața muncii. La We Are HR scrie din 2021 despre tendințele din resurse umane și te ajută să ții pasul cu tot ce e nou.
One Comment
  • Flexibilitate 2.0: Când, unde și cum muncim acum – WeAreHR
    4 July 2023 at 9:46 am
    Leave a Reply

    […] Există flexibilitate în spațiu? Citește […]

  • Leave a Reply

    *

    *