flexibilitate
Focus

Flexibilitatea prin ochii diverselor generații

Ce-și doresc candidații astăzi?

În urmă cu câțiva ani, puțini își imaginau că nevoia de flexibilitate va ocupa un loc fruntaș în topul criteriilor după care candidații își aleg viitorul loc de muncă. Astăzi, când o bună parte dintre companii pun la dispoziția angajaților fie munca de acasă, fie modul de lucru hibrid, vrem să aflăm cum definesc, de fapt, flexibilitatea cei care se află în căutarea unui job. Iar pentru a descoperi felul în care se raportează candidații la asta, am trecut subiectul prin filtrul a 4 oameni de HR, fiecare aparținând unei alte generații.

Cum s-a schimbat nevoie de flexibilitate în ultimii ani și ce-și doresc candidații astăzi?

Lavinia Mihăilă – Junior Payroll & HR Consultant la Crowe România

Pandemia a venit brusc și cu multe schimbări atât în ceea ce privește felul în care lucrează angajații, cât și la nivel de piață. Iar după doi ani în care munca de acasă a devenit noua normalitate, candidații au început să pună un accent mai mare pe flexibilitatea la locul de muncă la fel de mult cum pun pe importanța câștigurilor salariale și a celorlalte beneficii extrasalariale care erau deja incluse în pachetele companiilor înainte de venirea pandemiei.

Nevoia de libertate, flexibilitate și de gestionare a timpului după bunul plac al fiecăruia a devenit un statement, mai ales în rândul generațiilor tinere de pe piața muncii. Acestea militează pentru un program de lucru permisiv, fie că este vorba despre munca de acasă, fie în sistem hibrid sau posibilitatea de a pleca mai devreme în zilele de vineri.

 

Alina Soare – People Experience Manager la Endava

flexibilitate

Nevoia de flexibilitate a început să devină mai stringentă cu mult timp înainte de pandemie. Ce s-a schimbat însă cu adevărat în ultimii ani este modul în care ne raportăm acum la ea: dacă înainte ne-ar fi fost greu să ne imaginăm că singura interacțiune pe care o putem avea cu colegii va fi doar prin intermediul platformelor de videoconferință sau că biroul nostru va fi în bucătărie sau în sufragerie, acum lucrurile acestea fac parte din realitatea noastră cotidiană.

Aspectul cel mai important referitor la flexibilitate în relația angajator-angajat este crearea acelui mediu de lucru care să poată acomoda deopotrivă atât nevoile angajatului, cât și cele ale angajatorului: un echilibru între lucratul de acasă, dar și de la birou, astfel încât echipele și proiectele să funcționeze într-un mod optim, iar angajații să beneficieze de un echilibru real între viața personală și cea profesională.

 

Mihaela Surugiu – HR Director la Euromaster România

flexibilitate

În ceea ce privește flexibilitatea, angajatorii au înțeles că măsurile pot fi eficiente atât timp cât se armonizează cu sezonalitatea activității lor. Piața muncii a implementat de dinainte de pandemie munca hibridă. Angajatorii sunt dispuși să ofere posibilitatea de a lucra de oriunde, atât timp cât salariații își realizează sarcinile la timp. În Euromaster am lucrat 100% remote la începutul pandemiei. Încă de atunci ne-am dorit să revenim la birou, dar să păstrăm posibilitatea de a lucra 2-3 zile pe săptămână de acasă. Birourile sunt deschise pentru angajați oricând aceștia doresc să vină la sediu.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Modelul nostru hibrid înseamnă apartenență la organizație, echipe și cultura companiei. E vorba de relații umane, muncă de echipă și colaborare. La nivel de piață, după câțiva ani în care s-a lucrat 100% remote, ne reconectăm pentru a menține și reconsolida încrederea pe care o avem unii în alții, pentru a rezolva rapid problemele, pentru a crea și inova.

 

Daniela Necefor – Managing Partner la Total Business Solution

Daniela Necefor

Cererea flexibilității programului a fost, este și va fi foarte mare. Ea a apărut, în special, din cauza dezvoltării metropolelor și a creșterii timpului petrecut în drum spre birou. Totodată, a stârnit și interesul tinerilor părinți, care optează pentru un program flexibil pentru a-și putea gestiona mai bine timpul între birou și creșterea copilului. Înaintea pandemiei, au existat companii care au acceptat un oarecare program flexibil, însă tot era privit cu o nesiguranță.

Odată cu pandemia, angajatorii au fost obligați să accepte lucrul de acasă și s-a dovedit că acesta, nu doar că funcționează, dar și conduce la creșterea productivității. Angajații au arătat că pot fi de încredere și chiar mai motivați la job. După ridicarea restricțiilor trendul a fost clar, acela de a păstra munca de acasă sau de a trece la un program hibrid.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum testezi sinceritatea candidaților

Cele mai creative întrebări pe care să le adresezi candidaților

Ce frici au candidații români când vor să-și schimbe jobul

Categorii:
FocusHR Challenge

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*