candidați
Update

Cu ce se confruntă angajatorii atunci când vor să recruteze?

Care sunt cei mai vânați candidați

Peste 80% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor disponibile, potrivit ediției 2018 a studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente.

Dificultățile de ocupare a posturilor vacante sunt mai răspândite decât în trecut, ponderea angajatorilor români care întâmpină asemenea greutăți fiind cu 9 puncte procentuale peste cea raportată în ediția din 2016/2017 a studiului, când 72% dintre angajatorii români spuneau că sunt afectați de acest deficit.

Potrivit angajatorilor, principalele cauze ale dificultăților sunt numărul insuficient de candidați disponibili pe piață (41%), lipsa de hard skills (22%) și lipsa experienței necesare pentru postul vizat (16%).

15% dintre angajatori mai spun că așteptările financiare ale candidaților sunt mai ridicate decât oferta.

 

Care sunt cei mai vânați candidați din piață?

Ca și în trecut, meseriașii, (în special electricienii, sudorii, mecanicii) și inginerii (mai ales ingineri chimiști, ingineri civili și ingineri mecanici) ocupă primele două locuri în topul rolurilor pentru care se găsește greu personalul necesar, urmați fiind de șoferi, îndeosebi șoferi de camioane, curierat, mașini-unelte și transport în comun.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Pe locurile 4 și 5 se află reprezentații de vânzări și personalul IT, mai ales experții în securitate cibernetică, administratorii de rețea și personalul de suport tehnic.

În top pătrunde pentru prima dată și personalul medical, atât doctori și asistenți, cât și alte roluri. Sunt greu de găsit și diferite tipuri de profesioniști precum cercetători, manageri de proiect sau avocați, dar și managerii și directorii.

Majoritatea locurilor de muncă pentru care cererea este în creștere necesită un nivel mediu de specializare și educație post-liceală, dar nu neapărat studii universitare.    

Studiul Manpower mai arată că, țara noastră se situează pe locul doi în lume în privința ponderii angajatorilor care se confruntă cu deficitul de talente, fiind depășită doar de Japonia, unde 89% dintre angajatori au probleme la ocuparea posturilor vacante.

 

Categorii:
Update

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*