absenteism
Focus

Cu ce consecințe vine absenteismul

Câteva soluții eficiente pentru a-l combate

Lipsa frecventă și fără motiv a angajaților de la job (absenteism) poate avea un impact semnificativ asupra performanței echipei și a modului în care se desfășoară toată activitatea din cadrul unei companii. Lipsa unui angajat poate încetini munca celorlalți membri din echipă dacă activitățile acestora sunt interconectate sau poate duce la task-uri neîndeplinite și la scăderea calității muncii. Despre consecințele pe care le poate aduce absenteismul, dar și cum să combatem lipsa oamenilor din echipă, vorbim în continuarea acestui articol!

 

Absenteism. Care sunt efectele?

Creșterea costurilor pentru înlocuirea temporară a angajaților absenți

Pentru a găsi angajați temporari potriviți este necesar să investești timp, resurse financiare și energie, toate conducând la creșterea costurilor totale pe care le are o companie. Task-urile angajatului care lipsește frecvent trebuie duse la bun sfârșit și, de regulă, de acestea se ocupă un coleg care, pe lângă sarcinile sale, mai trebuie să îndeplinească o serii de noi atribuții.

 

Afectează relațiile cu partenerii sau clienții

Numărul redus de angajați la locul de muncă poate contribui la scăderea calității serviciilor oferite, iar asta nu face decât să creeze o imagine negativă asupra companiei.

 

Scade motivația angajaților prezenți la job

Deoarece cineva trebuie să se ocupe și de task-urile celor care absentează, angajații prezenți la birou se pot simți frustrați că li se oferă atribuții în plus în timp ce alții sunt scutiți de ele prin simplul fapt că lipsesc de la job. 

 

Absenteism. Cum să combați?

Promovează o comunicare deschisă

Ascultarea nevoilor și preferințelor angajaților îi face pe manageri mai conștienți de provocările acestora. În acest mod, superiorii pot veni cu soluții pentru rezolvarea lor, pentru a crea un mediu cât mai plăcut și relaxant la job. 

O comunicare eficientă poate fi realizată prin chestionare periodice, spre exemplu, lunar, în care se poate cere feedback-ul angajaților pe anumite probleme pentru a ști unde este nevoie de intervenție și de soluții. 

O altă modalitate de comunicare eficientă sunt discuțiile deschise înainte de ședințe. Conversațiile deschise ajută și la cunoașterea colegilor de muncă, dar și la îmbunătățirea relațiilor dintre membrii echipei.

 

Creează o politică de prezență la job

Pentru a nu lăsa loc de interpretări, fiecare companie are nevoie de câteva reguli care să explice clar comportamentul unui angajat, dar și consecințele pe care le implică acesta. 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Este absent un angajat care, de fapt, a întârziat o oră, din cauza traficului, dar totuși a venit la muncă? Sau a fost nevoit să meargă în timpul programului la veterinar cu animalul de companie?

O politică clară trebuie să cuprindă un număr cât mai mare de situații și să le încadreze clar în categoria de absenteism la locul de muncă. Desigur, fiecare companie își poate personaliza politica în funcție de valorile organizaționale, dar și de programul de lucru.

Absenteismul reprezintă o provocare în orice organizație, iar acesta ar trebui eradicat de la primele semne. Cu strategii implementate corect, cu o comunicare eficientă și crearea legăturilor în echipă, mediul de lucru va fi unul optim pentru ca fiecare angajat să fie prezent și să își desfășoare activitatea într-un mod cât mai plăcut.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre absenteism? Citește și:

„The Great Resignation” se apropie și de România

Hai să nu mai punem atâta presiune pe umerii creativității

Ghid complet de salarizare: ce trebuie să știi

 

Categorii:
Focus

Contributor // Geanina este Online Marketing Specialist în echipa Azimut și Content Creator pentru updateED. A descoperit pasiunea pentru marketing din întâmplare și de atunci încearcă să profite de fiecare oportunitate de a activa în acest domeniu. Dinamica tendințelor oferă spontaneitate activității din această industrie și tocmai din acest motiv o face atât de interesantă.

Leave a Reply

*

*