concediu carantina
Uncategorized

Ce trebuie să știi despre concediul pentru carantina

Modificări legislative
Dacă te numeri printre companiile a căror activitate a fost suspendată temporar, având în vedere riscul ca angajații să se infecteze cu noul Coronavirus, atunci trebuie să știi exact ce spune legea despre asta, dar și cum procedezi cu contractele individuale de muncă ale angajaților. Îți venim în întâmpinare cu informații actualizate despre concediul pentru carantină. Să vedem!
 
Discuțiile despre concediile medicale pentru carantina sunt din ce în ce mai frecvente, în contextul în care tot mai multe persoane se află în autoizolare din cauza COVID-19. Acest tip de concediu este reglementat în OUG nr. 158/2005 și în normele sale de aplicare, cuprinse în Ordinul ministrului sănătății nr. 15/1311/2018.
 
 

Carantina – ce modificări are acest tip de concediu?

 
Carantină este impusă de autoritățile sanitare și nu vizează un întreg loc de muncă, ci se poate referi
afecta doar la o anumită categorie de angajați dintr-o companie.
 
“Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică”, potrivit informațiilor de la Casa Națională de Sănătate (CNAS).
 
Mai mult, potrivit unui comunicat de presă de la CNAS, de concediul și indemnizația de carantina pot beneficia și persoanele asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet de șase luni. Aceste reglementări sunt valabile pe perioada stării de urgenţă instituită prin Decretul 195/2020 şi au ca scop prevenirea îmbolnăvirilor.
 
 

Ce se întâmplă cu contractul de muncă al angajaților?

 
În reglementarea specifică a concediului medical pentru carantina nu există o prevedere care să lase fără urmă de dubiu că se suspendă de drept contractele de muncă ale angajaților ce află într-un astfel de concediu. 
 
Concediul medical pentru carantina este inclus în ordonanță în categoria “concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă“.
 
 
 
Pentru mai multe informații pe acest subiect, citește articolul complet disponibil pe avocatnet.ro.

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum gestionăm situația actuală din piața muncii?

Cum abordăm prelucrarea datelor personale ale angajaților

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Sfaturi de la un psihoterapeut pentru a menține optimismul în echipă

 

Categorii:
Uncategorized

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*