brainstorming
Dezvoltare personala

De ce eșuează multe sesiuni de brainstorming

Descoperă cauzele și idei pentru optimizare

Inovația este esențială pentru a construi un business memorabil. Cu toate acestea, ideile originale pot fi greu de generat, la fiecare pas – mai ales din postura de lider cu numeroase alte responsabilități pe masă. Din fericire, nu trebuie să inovezi singur. Implică echipa și folosește-te de brainstorming! Iar dacă simți că nu obții maximul din fiecare astfel de întâlnire, atunci parcurge acest material pentru a descoperi anumite sfaturi ce te pot ajuta să faci lucrurile mai bine, dar și tehnici de brainstorming care și-au dovedit deja eficacitatea în cazul altor companii! 

Simți că membrii echipelor se crispează când li se propune o întâlnire pentru brainstorming? Toată lumea e cu ochii pe ceas în astfel de meeting-uri sau caută să rezolve în paralel alte task-uri pentru ca timpul să treacă mai repede? E clar că anumite lucruri nu funcționează bine și iată care ar putea fi câteva dintre cauze:

Nu este setat un obiectiv clar pentru brainstorming

O sesiune de brainstorming cu un scop vag sau neclar va divaga negreșit de la obiectiv. Scopul unei sesiuni de brainstorming este acela de a genera multe idei creative pentru a răspunde unui obiectiv specific. Ideal ar fi să exprimi obiectivul ca o întrebare. Un obiectiv general nu este de ajutor. De exemplu, „Cum putem face lucrurile mai bine?” nu este la fel de bun ca o întrebare de genul „Cum putem dubla vânzările în următoarele 12 luni?”. Cu toate acestea, întrebarea nu ar trebui să fie prea detaliată, altfel poate anula anumite scenarii creative.

Grupul este prea omogen

Dacă toată lumea face parte din același departament, atunci creativitatea individuală ar putea fi inhibată și s-ar putea ajunge la o „gândire în grup”. Alege cu atenție membrii pentru o sesiune de brainstorming: numărul ideal este situat undeva între 6 și 12 persoane. Prea puțini oameni nu vor genera suficiente idei. Prea mulți vor fi greu de controlat și de ținut implicați în discuție.

Te mulțumești cu câteva idei

Celebrul dicton Less is more nu se potrivește în cazul brainstormingului. Cantitatea este binevenită. Cu cât sunt mai multe idei, cu atât e mai bine. Brainstormingul este una dintre puținele activități din viață în care cantitatea îmbunătățește calitatea. Gândește-te la el ca la un proces darwinian. Cu cât sunt generate mai multe idei separate, cu atât mai mare este șansa ca unele să fie suficient de apte pentru a supraviețui. Ideile nebunești care sunt imposibil de realizat pot reprezenta deseori punctul de pornire pentru alte gânduri ce se pot materializa în soluții noi și grozave.

Text: Mihaela Pascari, Steluța Năstase-Lupu, Diana Mărășoiu

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ți-a plăcut articolul despre brainstorming? S-ar putea să-ți placă și:

 

Hai să nu mai punem atâta presiune pe umerii creativității

 

Cu ce beneficii să vii în 2022 pentru oamenii din echipa ta

Categorii:
Dezvoltare personala

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*