asertivitate
Dezvoltare personala

Cum arată leadership-ul bazat pe tehnici de asertivitate

Mai aproape de așteptările echipei tale

Sunt momente în rolul tău de lider în care în relația cu oamenii din echipă apar neînțelegeri, mici conflicte sau discuții despre deciziile luate. Și este esențial ca în astfel de momente să-ți susții propriul punct de vedere cu fermitate și curaj, dar fără a deveni agresiv față de colegi. Să fii liderul care se bazează pe asertivitate, dar știe să fie alături de echipă cu o vorbă bună, dar și cu o abordare care denotă siguranță de sine, hotărâre. Poate inițial vor contesta această abordare, dar, probabil nu va fi o reacție pe termen lung. Într-o perioadă în care schimbarea a devenit o normalitate, echipa are nevoie de lideri care pun preț pe asertivitate, pe comunicarea cu onestitate a propriilor idei și sentimente. Iată cum poți dezvolta leadership-ul bazat pe asertivitate. 

 

De ce e nevoie să investești în leadership bazat pe asertivitate?

Asertivitatea este acea cale prin care poți câștiga respect și autoritate, fără a înstrăina niciun membru al echipei tale. Să fii asertiv în mod corect înseamnă să-ți exprimi nevoile legitime, dorințele, ideile și sentimentele mai ales în perioade incerte sau în continuă schimbare și, astfel, să creezi relații oneste cu ceilalți, permițând în același timp colegilor să răspundă cu propriile idei, dorințe, sentimente. Există multe avantaje când alegi să fii asertiv în modul corect. Comunicând constant și exprimând poziția companiei în diferite circumstanțe, vei câștiga respect. Oamenii îi apreciază pe cei care își pot exprima sincer sentimentele și nevoile într-o manieră pașnică.

Poți dezvolta relații autentice cu membrii echipei când împarți reacțiile sincere cu ceilalți și îi încurajezi să facă același lucru. În plus, exprimarea sentimentelor tale cu privire la comportamentul altor persoane contribuie semnificativ la corectarea și îmbunătățirea acestor comportamente.

Liderii care nu sunt suficient de asertivi nu reușesc să se depășească pe ei înșiși și au probleme în a se poziționa în echipă. De multe ori această situație este exploatată de alții – mai curajoși. De regulă, principala temere a liderilor este conflictul și ajung să-și sacrifice integritatea și să-și nege sentimentele personale, iar asta poate duce la resentimente și la relații deteriorate în cadrul echipei.

 

În oglindă: leadershipul bazat pe asertivitate și leadership-ul bazat pe agresivitate


O altă temere pe care o poți avea față de leadership-ul bazat pe asertivitate este aceea de a nu fi perceput agresiv. Însă asertivitatea și agresivitatea sunt două noțiuni complet diferite. Asertivitatea nu înseamnă să fii arogant sau lipsit de respect față de ceilalți, ci este o expresie directă, onestă a propriilor idei și sentimente. Spre deosebire de agresivitate, aceasta nu implică rănirea emoțională a unei alte persoane sau încălcarea drepturilor sale.


Liderii care demonstrează asertivitate cresc:

  • Motivația echipei
  • Colaborarea
  • Productivitatea
  • Angajamentul angajaților față de obiectivele, misiunea și viziunea companiei


Liderii agresivi cresc temerea de a:

  • comunica ideile
  • acționa
  • colabora, tendința oamenilor fiind de a sta în jurul liderului în loc să colaboreze între ei

 

De la leadership la pasivitate


Leadership-ul bazat pe asertivitate e o nouă provocare, ce-i drept, abia ne intrasem în mână cu leadership-ul. Însă leadership-ul poate aluneca ușor în pasivitate și acest lucru nu este deloc benefic pentru o companie mai ales într-o perioadă în care suntem cu privirea pe bugete și punem preț pe performanță. Primele simptome ale leadership-ului pasiv sunt:

 • evitarea conflictelor
 • evitarea feedback-ului constructiv
 • evitarea efectuării evaluărilor de performanță
 • evitarea colaborării în echipă, prin brainstorming
 • evitarea luării deciziilor în echipă
 • evitarea interacțiunii cu angajații

 

Primii pași spre asertivitate


La fel ca multe abilități de conducere, asertivitatea poate fi învățată și întreținută, prin practică regulată.

Joseph Folkman autorul a peste 13 cărți despre leadership, printre care „Drive Leadership Success by Magnifying Your Strengths”, The Extraordinary Leader”, „Turning Good Managers into Great Leaders” povestește în Forbes:

De când copiii mei erau mici, i-am încurajat să devină „mai puternici”. Le-am spus să nu aștepte ca lucrurile să se întâmple, ci să le facă să se întâmple și că una dintre cheile succesului în viață este să fie asertivi. Uneori îmi place să-mi testez propriile sfaturi, așa că m-am hotărât să văd ce impact are asertivitatea asupra leadershipului. Există vreo diferență între acei manageri care își cântăresc cu atenție opțiunile și cei care doar „merg” și „fac”?

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Pentru a afla, Folkman a chestionat liderii din cercetare și dezvoltare, pentru a vedea gradul lor de asertivitate și gândire. Liderii care au fost calificați ca având o gândire bună, dar mai puțină asertivitate au avut doar 4,2% șanse să fie considerați lideri eficienți.

Pe de altă parte, liderii care s-au clasat pe poziții ridicate în ceea ce privește asertivitatea, dar mai puțin în ceea ce privește gândirea bună, au avut șanse de 12,5% să fie calificați ca lideri buni. Cu toate acestea, liderii care s-au clasat la nivel înalt, atât în ceea ce privește asertivitatea, cât și gândirea bună au avut 71% șanse să fie considerați unii dintre cei mai buni coordonatori de echipe.

În sine, asertivitatea nu poate fi trăsătura singulară a unui lider, dar este o caracteristică extrem de valoroasă. Cercetările arată că liderii care sunt percepuți ca fiind mai asertivi sunt, de asemenea, percepuți ca fiind mai cinstiți și având o integritate mai mare decât cei care nu sunt asertivi.

 

Tehnici de asertivitate


Joseph Folkman propune câteva tehnici pentru a dezvolta asertivitatea, pe care le poți transforma într-o practică zilnică:

 1. Conectează-te și comunică cu toată lumea. Liderii extrem de asertivi sunt asociați cu vaporii de abur care pătrund peste tot într-o încăpere. Misiunea ta este să te împrietenești cu oamenii de la toate nivelurile organizației. Să fii accesibil tuturor. Să-ți petreci timpul pentru a comunica clar și personal schimbările.
 2. Dă feedback într-un mod util. Contează mult cum pui problema atunci când evaluezi un proiect sau un task. Feedback-ul oferit cu sensibilitate poate încuraja și îndruma oamenii spre succes. Feedback-ul negativ poate descuraja, demotiva și mânia un angajat.
 3. Gândește bine ânainte de a lua decizii. Liderii asertivi care sunt percepuți ca având o judecată bună au o mare probabilitate de a avea succes. Dar ce poate face un lider pentru a-și îmbunătăți judecata?  Să aduni informații din mai multe surse, să le analizezi atent, să implici colegii în procesul de luare a deciziilor. Prin încurajarea lor să comenteze, să nu fie de acord sau să conteste ipotezele, apar deciziile mai bune.
 4. Începe schimbarea cu tine. Uneori, liderii simt nevoia ca alți oameni să își schimbe comportamentul, dar ei înșiși sunt imuni la schimbare. Liderii asertivi încep cu ei înșiși.
 5. Muncește cot la cot alături de oameni. Un lider care este respectat, admirat și apreciat de alții poate exercita influență și poate cere celorlalți să-și asume sarcini dificile. Un manager care nu este respectat poate încerca cu toată puterea să-și exercite influența, însă poate primi rezistență din partea echipei. Relațiile puternice, construite prin muncă alături de oameni, te ajută să fii un lider asertiv.

Coaching pentru a dezvolta leadership-ul asertiv

Perioada aceasta ne determină să ne șlefuim și mai bine abilitățile și să le dăm aripi în noi direcții. Să fim mai siguri, mai hotărâți atunci când vorbim oamenilor din echipă. Ca în orice început nou, ai nevoie de ghidare, de cineva aproape care să te îndrume când întâmpini dificultăți în drumul spre leadership asertiv.

Lucrând cu un coach înveți să:

 • Identifici convingerile, atitudinile, experiențele anterioare, gândirea care te determină poate să manifești un comportament pasiv sau agresiv.
 • Schimbi sau atenuezi aceste comportamente pasive sau agresive.
 • Înțelegi ce este asertivitatea și cum arată. Un coach te va îndruma în alegerea tonului vocii, în alegerea gesturilor și expresiilor faciale, astfel încât să poți avea un comportament asertiv atunci când este potrivit.
 • Practici comportamente asertive în situații de zi cu zi și în situații mai puțin tipice.
 • Analizezi tipurile de situații și relații pentru a determina noi moduri de comportament.


Dacă ar fi să alegi o abilitate la care să lucrezi pentru a o îmbunătăți, asertivitatea ar trebui să fie pe lista ta. Și nu pentru că a fi asertiv este o trăsătură atât de minunată sau în trend acum, ci pentru că te ajută să dezvolți și alte abilități de coordonare a echipei precum: comunicarea eficientă, încurajarea lucrului în echipă și a colaborării, crearea unei culturi a inovației, crearea unui mediu de lucru bazat pe siguranță. Cel mai bun antidot atunci când simți lipsă de încredere în sine sau teamă, este să vorbești deschis oamenilor. E primul pas spre leadership-ul bazat pe asertivitate.

Ți-a plăcut articolul? S-ar putea să-ți placă și:

Puterea exemplului în leadership: de ce e mai importantă ca oricând

Cum să dezvolți leadership-ul bazat pe curaj

Categorii:
Dezvoltare personala

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*