Puterea exemplului în leadership de ce e mai importantă ca oricând
Focus

Puterea exemplului în leadership: de ce e mai importantă ca oricând

O autoevaluare e necesară!

Dacă vrei ca echipa ta să fie mai productivă, să obțină rezultate mai bune și să arate inițiativă, începe prin a te privi în oglindă și adresează-ți următoarele două întrebări:

„Am cu adevărat atitudinea pe care mi-o doresc și de la oamenii mei?”

„Persoana mea – nu doar ceea ce spun – îi inspiră pe oameni să fie mai buni?”

Pentru a conduce prin puterea exemplului nu e de ajuns să afirmi lucruri care-i vor ajuta pe cei din jur să-și depășească anumite limite, ci să practici la rândul tău ceea ce predici. Nu e de ajuns să le soliciți celorlalți să aibă o conduită cât mai bună, ci trebuie, la rândul tău, să te înscrii în tiparele pe care le setezi.

 

De unde începi pentru a conduce prin puterea exemplului

În primă fază întreabă-i pe oamenii din echipă care consideră că sunt atuurile tale și domeniile pe care trebuie să le îmbunătățești. Dorința lor de a-ți împărtăși sincer și deschis ce cred va depinde, în mod evident, de felul în care te-ai raportat până acum la feedback. De asemenea, cu cât personalitatea ta este mai puternică, cu atât oamenilor le va veni mai greu să-ți dea și vești mai puțin plăcute.

Un alt aspect important al leadershipului prin puterea exemplului este transparența. Comunicarea deschisă și sinceră cu echipa ta este cheia pentru a construi încrederea și respectul. Dacă vei face greșeli, recunoaște-le și ia măsuri pentru a le corecta. Un lider care se conformează standardelor ridicate pe care le impune, dar care și înțelege că este doar un om și poate face greșeli, este un lider uman care va încuraja echipa ta să-și asume riscuri și să crească învățând din eșecuri. O altă componentă importantă este să fii implicat activ în activitățile echipei tale. Fii acolo pentru a-i sprijini pe colegii tăi, asigură-te că munca lor este apreciată, dar și că își realizează obiectivele personale și profesionale. Un lider care lucrează împreună cu echipa crează o cultură de colaborare și cooperare care poate conduce la succes în business.

De asemenea, efectuează și o autoevaluare, pentru a obține astfel un feedback care te va ajuta să afli unde excelezi și în ce zone e loc și de mai bine. Un om din exterior te poate ajuta să-ți descoperi și alte potențiale probleme. Ce urmează? Elaborarea, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul unui coach, a unui plan de dezvoltare care să te ajute să crești. Procedând astfel, vei obține în timp rezultate mai bune, îți vei dezvolta în paralel echipa și posibil și business-ul.

 

Scoate la înaintare cea mai bună versiune a ta!

Pentru a obține cele mai bune rezultate de la oamenii tăi, trebuie mai întâi să obții cele mai bune lucruri din tine. Medicul care îi spune pacientului să nu mai fumeze și imediat după ce acesta a părăsit cabinetul iese în fața spitalului la o țigară nu este doar ipocrit; el dă și un prost exemplu pacientului care-l poate vedea.

Același lucru este valabil și pentru liderii de la locul de muncă. Dacă te aștepți ca oamenii să ajungă mereu la timp sau să nu procrastineze, atunci ar fi bine să fii dispus să le dai un exemplu pozitiv în acest sens. Și nu doar o dată, ci în mod repetat. Practicarea a ceea ce predici va crește încrederea și va aduce beneficii culturii companiei.

 

O capcană în care mulți tind să cadă

Dacă viziunea ta despre „a conduce prin puterea exemplului” înseamnă să-i transformi pe cei din echipa ta în mini versiuni ale tale, nu ești pe drumul cel bun. Nu ai cum să ajungi la rezultatele dorite, chiar dacă comportamentul tău este unul demn de urmat.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ceea ce ar trebui să însemne „a conduce prin puterea exemplului” este că acțiunile noastre îi influențează pe ceilalți să se comporte și să răspundă în moduri pe care le considerăm valoroase și adecvate pentru rezultatele organizației. Cu alte cuvinte, deși trebuie să ne concentrăm asupra comportamentelor noastre, nu are legătură cu ego-ul tău, ci cu beneficiul organizației.

 

Ce se întâmplă când nu conduci prin puterea exemplului

Când liderii nu practică ceea ce predică, poate fi aproape imposibil ca o echipă să dea rezultate remarcabile. Cum poate cineva să aibă încredere într-un lider care vorbește despre un lucru, dar face complet opusul?

Crezi că soldații lui Alexandru cel Mare ar fi luptat cu aceeași dăruire dacă acesta ar fi stat pe vârful unui deal, ferit de luptă? Probabil că nu. El ar fi fost doar un alt general mediocru din cărțile noastre de istorie, în locul liderului de succes pe care îl știi astăzi.

Și cam așa merg lucrurile și cu echipa ta. Dacă spui un lucru și faci complet altceva, probabil că în timp membrii acesteia nu te vor urmări cu entuziasm. Și de ce ar mai face-o? Tot ce le spui după aceea poate fi privit cu suspiciune și îndoială. Este posibil să nu aibă încredere că faci ceea ce trebuie sau că știi despre ce vorbești. Este posibil să nu mai creadă în tine.

Liderii buni își împing oamenii să meargă mai departe folosindu-se de emoții și având o viziune. Însă, dacă ești în fruntea unei echipe care nu are încredere în tine, productivitatea poate scădea, iar entuziasmul poate să dispară. Viziunea pe care încerci atât de mult să o transpui în realitate poate să se năruie pentru că echipa ta nu mai crede în ea.

 

Ascultă și…

… câteva episoade ale podcastului By Example, găzduit de Carly Fiorina. În cadrul acestuia vei avea ocazia de a descoperi varii figuri celebre din lumea business-ului și de a explora exemple de leadership real, dar și calitățile celor care reușesc să soluționeze probleme arzătoare. Carly, alături de echipa ei, îi aduc în prim-plan pe adevărații lideri: pe cei care se concentrează pe schimbarea lucrurilor în bine și pe depășirea obstacolelor reale care se află chiar în fața lor.

 

Ți-a plăcut acest articol despre puterea exemplului în leadership? Citește și:

Meseriile viitorului: realitatea virtuală câștigă teren în industria HR

Ce ne-a învățat criza generată de pandemie

Cum să dezvolți leadership-ul bazat pe curaj

Categorii:
FocusLeadership

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.
One Comment
  • Madalina
    26 November 2023 at 12:28 am
    Leave a Reply

    Bună seara!
    Avem un ONG unde activitatea se desfășoară zi și noapte, 7 zile din 7.

    De exemplu un angajat de-al nostru lucrează 12 ore(din care 1 h pauza de masa), apoi are liber 12 ore, lucrează inclusiv în weekend(au spor de weekend).

    1. Dacă unul dintre angajați cere zile libere din concediul de odihna doar sâmbăta și duminica(având în vedere ca pt el și acelea sunt zile lucrătoare), noi cum îl putem ponta în zile de concediu când în România zilele lucrătoare sunt considerate doar de luni pana vineri?

    2. Dacă un angajat, de exemplu, ar fi trebuit sa fie la lucru luni și apoi miercuri, marți fiind ziua lui libera de drept, dar îmi cere concediu și luni și miercuri, ziua de marți care le unește pe celelalte doua, se considera zi de concediu sau nu? Deci va avea pontate 2 zile de concediu sau 3(sau 4,inclusiv joi, urmând sa vina abia vineri la lucru)?

    Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  • Leave a Reply

    *

    *