decizie
Dezvoltare personala

Analiza deciziei bazate pe criterii multiple

Între logică și puțină detașare

În luarea deciziilor de afaceri ajungem la un compromis între analiza logică și intuiție. Sau uneori e chiar mai bine să ne detașăm și apoi să venim cu un suflu nou care să ne inspire în a face alegeri bune. Iată două tehnici prin care putem să cântărim mai bine lucrurile și să luăm o decizie bună.

Analiza deciziei bazate pe criterii multiple are o parte logică și îți permite să evaluezi diverse opțiuni pe baza unui set de criterii, cum ar fi: costul/prețul, nivelul calității, satisfacția, randamentul. Seamănă într-o oarecare măsură cu o analiză cost/beneficiu, cu excepția faptului că nu se limitează doar la costuri.

Luăm mii de decizii în fiecare zi – deseori intuitiv, dar în funcție de context criteriile pe care le folosim sunt diferite. De exemplu, când alegem un candidat, criteriile sunt: să aibă pregătirea academică necesară jobului, să aibă experiență, să se potrivească echipei. În schimb, când alegem un laptop cântărim costul, dotările tehnice, autonomia și designul. Ce criterii ar trebui să urmezi în luarea deciziilor în funcție de situație? Care dintre criterii ar trebui să primeze?

 

Iată cei 5 pași pe care trebuie să-i urmezi atunci când ai de luat o decizie:

Pasul 1 — Precizează contextul
Pasul 2 — Identifică opțiunile disponibile
Pasul 3 — Stabilește obiectivele și selectează criteriile
Pasul 4 — Măsoară fiecare dintre criterii pentru a afla importanța lor relativă
Pasul 5 — Calculează diferitele valori prin medierea scorurilor și ponderare

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Walk away/Wanderer

După un exercițiu de logică, trebuie să-ți spunem secretul acestui articol. Nu l-am scris dintr-o singură suflare, ci am avut și noi momente în care poate ne-a lipsit inspirația sau am stat puțin la îndoială și ne-am întrebat ce metode de găsire a soluțiilor ți-ar plăcea să descoperi. Iar cea mai inspirată decizie a fost să ne detașăm o zi-două și apoi să venim cu o nouă perspectivă.

Poți folosi aceeași abordare, numită Walk Away sau Wanderer. Să fim sinceri: de câte ori nu ai simțit nevoia să pleci puțin la plimbare tocmai când aveai de luat o decizie importantă? Ei, bine, acum poți să faci asta în mod oficial și să spui că ai și o tehnică, esențială pentru procesul creativ. Odihnește-te, fă o plimbare sau urmărește câteva videoclipuri cu animale simpatice pe YouTube. Când ai intrat complet în starea de relaxare, este posibil să descoperi răspunsul care rezolvă problema.

Ți-a plăcut articolul despre Analiza deciziei bazate pe criterii multiple? S-ar putea să-ți placă și:

Design Sprint sau cum să scapi de o problemă în 5 zile

Joc și joacă în luarea deciziilor

Categorii:
Dezvoltare personala

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.
2 Comments on this post.
  • Ana
    29 December 2020 at 12:18 am
    Leave a Reply

    Foare bun articolul. As vrea sa primesc articolele pe email.

  • Leave a Reply

    *

    *