zile-libere
Codul Muncii

Zile libere 2020: Când va fi următoarea minivacanță?

Cu câte zile ne întâmpină 2020

Dacă nu ți-ai planificat vacanțele pentru anul acesta și încă nu ești hotărât cu perioada în care poți să-ți organizezi un concediu, atunci acest articol despre zile libere 2020 îți vine în ajutor.

Până să-ți alegi destinația în care vrei să ajungi, fie că e vorba despre o escapadă de un weekend la munte sau mai multe zile libere undeva la soare, trebuie să-ți pui la punct calendarul pentru anul acesta. Să știi câte zile libere, sarbatori legale ai, pe lângă cele de concediu.

Și astfel, îți poți face chiar și punți care să te ajute să te bucuri de și mai multe zile libere, fără să-ți consumi prea multe din zilele de concediu pe care le ai la dispoziție anual.

 

Hai să vedem cu câte sarbatori legale ne întâmpină anul 2020! 

Anul nou vine cu 15 zile libere legale, declarate prin lege până în acest moment. Unsprezece dintre acestea vor pica în timpul săptămânii. Uite lista cu sarbatori legale:

zile libere

 • 1 ianuarie (Anul Nou) – miercuri,
 • 2 ianuarie (A doua zi după Anul Nou) – joi,
 • 24 ianuarie (Ziua Principatelor Române) – vineri,
 • 17 aprilie (Vinerea mare) – vineri,
 • 19 aprilie (Paște Ortodox) – duminică,
 • 20 aprilie (A doua zi de Paște Ortodox) – luni;
 • 1 mai (Ziua Muncii) – vineri,
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – luni,
 • 7 iunie (Rusalii) – duminică,
 • 8 iunie (A doua zi de Rusalii) – luni,
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – sâmbătă,
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – luni,
 • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – marți,
 • 25 decembrie (Crăciunul) – vineri,
 • 26 decembrie (A doua zi de Crăciun) – sâmbătă.

Calendarul cu zile libere pentru anul acesta nu arată deloc rău, căci ne întâmpină cu 15 zile libere legale, pe care le poți folosi cum vrei tu, fie pentru city break-uri în Europa, fie pentru vacanțe mai mari, profitând și de weekenduri.

Veștile bune în ce privește zilele libere 2020, din păcate, se cam termină aici, căci sunt câteva luni în care nu avem nicio zi liberă. Printre acestea se numără: februarie, martie, iulie, septembrie și octombrie. Restul lunilor au între una și trei sărbători legale pe lună.

Pentru angajații a căror muncă nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității nici în zilele precizate mai sus, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sarbatori legale, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, potrivit datelor din Codul Muncii.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare și sunt altele decât cele de weekend. În aceste zile de sărbătoare legală nu lucrează nimeni, în afară de unitățile sanitare sau de companiile în care activitatea nu poate fi întreruptă. Un exemplu de astfel de companii sunt anumite fabrici sau cele cu activități specifice.

Zile libere bugetari

Angajații din România care lucrează în companiile de stat numără anual mai multe zile libere față de cei care lucrează la privat.

Spre exemplu, în 2018, zilele libere de Crăciun și Anul Nou au fost prelungite pentru angajații de la stat. Astfel, ei avut cinci zile libere, cu tot cu weekend-uri, de sărbătorile de iarnă.

O situaţie similară a fost şi în 2012, când Guvernul a decis ca cele două zile – 24 decembrie şi 31 decembrie – să fie nelucrătoare.

Aceste exemple ne arată că atunci când sunt zile lucrătoare de legătură între weekend şi zilele de sărbătoare, executivii țării aleg să le ofere angajaţilor o zi de odihnă în plus.

Nu și anul trecut! Căci, angajații de la stat au stat acasă pe 25 și pe 26 decembrie, adică miercuri și joi. Vineri, însă, pe 27 decembrie, ei au fost nevoiți să se întoarcă la muncă.

 

Câte zile libere au angajații din alte țări?

România stă destul de bine în ce privește zilele libere legale față de alte țări din UE. Spre exemplu, cu un număr mai mare de zile libere sunt doar Germania, cu 18 zile libere, și Bulgaria, cu 17 zile de sarbatori legale. La același nivel cu România se mai află și Cipru, Lituania, Slovacia și Slovenia. Fiecare dintre aceste cinci țări are 15 zile libere pe an, potrivit datelor centralizate de We Are HR pe baza informațiilor de la Public Holidays Global.

Pe următorul loc se clasează țări precum Ungaria, Malta și Grecia, unde angajații au parte de 14 zile nelucratoare pe an.

Și Spania oferă angajaților 14 zile libere pe an, însă doar opt dintre acestea sunt sărbători naționale comune, patru sunt la alegerea comunităților autonome, iar două sunt locale.

Printre țările cu câte 13 sărbători legale pe an se numără: Suedia, Austria, Cehia, Finlanda, Letonia, Polonia și Portugalia.

La polul opus, angajații care primesc cele mai puține zile libere pe an sunt cei din Irlanda, cu 9 sărbători legale.

Totodată, angajații din Luxemburg numără în momentul de față 11 sărbători legale. Anul trecut fiind promulgată o nouă zi liberă, mai exact, 9 aprilie. Localinicii sărbătoresc Ziua Europei.

 

Ai angajați care aparțin altor culte religioase? De ce sarbatori legale au parte?

Cei care aparțin altor culte religioase legale beneficiază, pe lângă cele 15 sărbători legale în care nu lucrează, de două zile nelucrătoare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, potrivit informațiilor din Codul Muncii.

Mai exact, angajații care aparțin altor culte religioase decât cel creștin ortodox au dreptul la zilele libere pe care le au și ortodocșii, dar și de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Câte zile libere au avut angajații în 2018?

Câte zile de concediu își iau românii?

Cadouri de Crăciun pentru angajați? O nouă abordare!

Categorii:
Codul MunciiUpdate

Leave a Reply

*

*