zile libere 2021
Codul Muncii

Zile libere 2021: Când va fi următoarea minivacanță?

Care este noua zi liberă de care te poți bucura

Anul 2020 a fost unul atipic, în care planurile ne-au fost date peste cap, dar care a venit cu multe lecții importante pentru companii, manageri și angajați. Mai exact, am învățat că putem deveni prieteni cu incertitudinea, că ne putem adapta ușor la schimbare și că găsim cele mai bune soluții chiar și în situațiile de criză.

Lucrurile însă au început să se aranjeze pe piața muncii. Tot mai multe joburi au fost scoase la bătaie în ultima perioadă, iar o mare parte dintre restricții au fost eliminate. Deci, este un moment numai bun să ne planificăm vacanțele pentru vara asta. Cu toții avem nevoie de momente de respiro, de timp pe care să-l petrecem cu oamenii dragi nouă și poate chiar să explorăm mai mult destinațiile grozave ale României.

 

Care este noua zi liberă de care te poți bucura

O nouă lege a intrat în vigoare fiind promulgată și publicată în Monitorului Oficial. Aceasta prevede ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de o zi liberă plătită, care să nu se includă în durata concediului de odihnă.

Totodată, aceasta mai prevede că poate beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, unul dintre părinți în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilități cu vârste de până la 26 de ani.

Această zi liberă însă trebuie justificată cu adeverința de vaccinare, iar în cazul însoțirii copiilor și cu o declarație pe propria răspundere de la celălalt părinte că doar unul dintre părinți a cerut ziua liberă.

 

De ce alte zile libere te poți bucura în următoarea perioadă?

Iar dacă încă nu ți-ai planificat vacanțele pentru următoarea perioadă și nu ești hotărât cu zilele pe care dorești să le petreci în concediu, atunci acest articol despre zile libere 2021 îți vine în ajutor.

Până să-ți faci planuri despre cum să-ți petreci timpul liber, trebuie să-ți pui la punct calendarul pentru 2021. Să știi câte zile libere (sarbatori legale) ai, pe lângă cele de concediu.

Și astfel, îți poți face chiar și punți care să te ajute să te bucuri de și mai multe zile libere, fără să-ți consumi prea multe din zilele de concediu pe care le ai la dispoziție anual.

Până să trecem la zilele libere care au mai rămas până la finalul lui 2021, e important să-ți reamintim că următoarea zi liberă ce ne întâmpină este 15 august (Adormirea Maicii Domnului). Doar că aceasta pică într-o zi de duminică.

 

Câte sarbatori legale mai avem până la final de an! 

2021 a venit cu 15 zile libere legale, declarate prin lege, fără ziua oferită recent pentru cei care se vaccinează. Iar dacă 2020 a fost un an darnic cu angajații și unsprezece zile libere au picat în timpul săptămânii, în 2021, 8 sărbători legale vor pica în weekend, care oricum sunt zile libere. Iată lista cu sarbatori legale în 2021:

zile libere 2021

 • 1 ianuarie (Anul Nou) – vineri,
 • 2 ianuarie (A doua zi după Anul Nou) – sâmbătă,
 • 24 ianuarie (Ziua Principatelor Române) – duminică,
 • 30 aprilie (Vinerea mare) – vineri,
 • 1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă,
 • 2 mai (Paște Ortodox) – duminică,
 • 3 mai (A doua zi de Paște Ortodox) – luni;
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – marți,
 • 20 iunie (Rusalii) – duminică,
 • 21 iunie (A doua zi de Rusalii) – luni,
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – duminică,
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – marți,
 • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – miercuri,
 • 25 decembrie (Crăciunul) – sâmbătă,
 • 26 decembrie (A doua zi de Crăciun) – duminică.

După cum poți remarca sunt câteva luni în care nu avem nicio zi liberă. Printre acestea se numără: februarie, martie, iulie, septembrie și octombrie. Restul lunilor au între una și trei sărbători legale pe lună. Pentru angajații a căror muncă nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității nici în zilele precizate mai sus, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sarbatori legale, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, potrivit datelor din Codul Muncii.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare și sunt altele decât cele de weekend. În aceste zile de sărbătoare legală nu lucrează nimeni, în afară de unitățile sanitare sau de companiile în care activitatea nu poate fi întreruptă. Un exemplu de astfel de companii sunt anumite fabrici sau cele cu activități specifice.

Zile libere bugetari

Angajații din România care lucrează în companiile de stat numără anual mai multe zile libere față de cei care lucrează la privat.  Spre exemplu, în 2018, zilele libere de Crăciun și Anul Nou au fost prelungite pentru angajații de la stat. Astfel, ei avut cinci zile libere, cu tot cu weekenduri, de sărbătorile de iarnă. O situaţie similară a fost şi în 2012, când Guvernul a decis ca cele două zile – 24 decembrie şi 31 decembrie – să fie nelucrătoare. Aceste exemple ne arată că atunci când sunt zile lucrătoare de legătură între weekend şi zilele de sărbătoare, executivii țării aleg să le ofere angajaţilor o zi de odihnă în plus.

 

Câte zile libere au angajații din alte țări?

România stă destul de bine în ce privește zilele libere legale față de alte țări din UE. Spre exemplu, cu un număr mai mare de zile libere sunt doar Germania, cu 18 zile libere, și Bulgaria, cu 17 zile de sarbatori legale. La același nivel cu România se mai află și Cipru, Lituania, Slovacia și Slovenia. Fiecare dintre aceste cinci țări are 15 zile libere pe an, potrivit datelor centralizate de We Are HR pe baza informațiilor de la Public Holidays Global.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Pe următorul loc se clasează țări precum Ungaria, Malta și Grecia, unde angajații au parte de 14 zile nelucrătoare pe an. Și Spania oferă angajaților 14 zile libere pe an, însă doar opt dintre acestea sunt sărbători naționale comune, patru sunt la alegerea comunităților autonome, iar două sunt locale. Printre țările cu câte 13 sărbători legale pe an se numără: Suedia, Austria, Cehia, Finlanda, Letonia, Polonia și Portugalia. La polul opus, angajații care primesc cele mai puține zile libere pe an sunt cei din Irlanda, cu doar 9 sărbători legale. Totodată, angajații din Luxemburg numără în momentul de față 11 sărbători legale. Anul trecut fiind promulgată o nouă zi liberă, mai exact, 9 aprilie. Localinicii sărbătoresc Ziua Europei.

 

Ai angajați care aparțin altor culte religioase? De ce sarbatori legale au parte?

Cei care aparțin altor culte religioase legale beneficiază, pe lângă cele 15 sărbători legale în care nu lucrează, de două zile nelucrătoare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, potrivit informațiilor din Codul Muncii.

Mai exact, angajații care aparțin altor culte religioase decât cel creștin ortodox au dreptul la zilele libere pe care le au și ortodocșii, dar și de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

 

Trei podcasturi pe care să le asculți în zilele libere

În această perioadă, fiecare dintre noi încearcă să fructifice zilele libere. Unii citesc mai mult sau petrec mai mult timp cu familia, iar alții se conectează cu natura. Noi însă îți venim în întâmpinare cu câteva podcasturi numai bune pentru zilele de vară. E absolut necesar să investești în dezvoltarea ta personală și profesională, ca apoi, să transmiți toată energia și sfaturile bune angajaților tăi. Hai să le luăm pe rând!

 

Mind Architect

Este un podcast despre neuroștiință și psihologie aplicate în viața de zi cu zi. Acesta explorează subiecte legate de neuroștiință și de domenii conexe, folosind limbajul de zi cu zi și exemple care să ușureze înțelegerea conceptelor. Mind Architect este găzduit de Paul Olteanu, specializat în training, coaching, comunicare și neuroștiință.

 

HR Happy Hour

HR Happy Hour este unul dintre cele mai ascultate podcasturi de resurse umane. Este alcătuit dintr-o serie de emisiuni în care sunt dezbătute subiecte din domeniu, dar și din management, leadership sau tehnologie. Gazdele podcastului, Steve Boese și Trish McFarlane, vorbesc despre provocările actuale cu care se confruntă omul de HR.

 

The Vast and Curious 

Gazda acestui podcast este Andreea Roșca, co-autoarea cărții „Cei care schimbă jocul”. Aceasta cuprinde interviuri cu antreprenori, inovatori, oameni cu povești frumoase de viață, despre gândirea strategică și resursele care stau în spatele performanței.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre zile libere? Citește și:

Vrei să devii inspector de resurse umane?

Talent acquisition în social media 

Care sunt efectele unui management defectuos?

Categorii:
Codul MunciiUpdate

Editor // Absolventă de Relații Economice Internaționale (ASE Bucureşti), scrie de peste patru ani despre provocările cu care se confruntă piața muncii. Pasiunea pentru nevoile angajaților și ale companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu HR-ul. Ulterior, a ocupat poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*