vaccinare obligatorie
Coronavirus

Poate angajatorul să solicite oamenilor din echipă vaccinarea obligatorie?

Prevederile legale pe care ar trebui să le cunoști

Am depășit pragul de 4 milioane de persoane vaccinate în România, iar numărul cazurilor de coronavirus scade pe zi ce trece. În aceste condiții perspectivele pentru reluarea activității la birou sunt tot mai optimiste. Săptămâna trecută autoritățile guvermanentale au discutat chiar despre posibilitatea ca într-un birou persoanele vaccinate să nu mai poarte mască și au dat în acest sens un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne publicat pe 14 mai în Monitorul Oficial. Au revenit însă cu un nou ordin 700/68/2021 pe 15 mai care aduce o modificare importantă ordinului anterior: doar angajatul care stă singur în birou poate renunța la mască, decizie care nu depinde așadar de vaccinare și nu aduce în discuție o vaccinare obligatorie. La 1 Iunie decizia va fi reevaluată.

Potrivit ordinului, medicul de medicina muncii ar fi trebuit să evalueze riscurile și să decidă dacă se poate renunța la mască într-un birou cu mulți angajați. Sunt deja excepţii de la purtarea măștii, pentru cei care lucrează în condiţii grele sau au probleme de oxigenare.

Pentru a susține revenirea la o activitate normală, Ministerul Sănătății a permis deschiderea centrelor de vaccinare în sediul companiilor. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, 30 de companii au apelat până pe 29 aprilie, la echipele mobile pentru efectuarea vaccinării.

Deciziile de revenire a oamenilor la birou și de reluare a activității, în condiții mai relaxate, depind poate și în compania ta de gradul de vaccinare și de deciziile autorităților. Însă în acest context, nu pune presiune pe colegi, ci ține cont de drepturile lor. Orice încălcare a acestor drepturi este o formă de discriminare.

 

Teodora Mănăilă Senior Associate în cadrul Suciu I The Employment Law Firm prezintă punctul de vedere al firmei de avocatură și îți oferă răspunsuri la întrebările legate de vaccinare obligatorie în relația cu angajații.

Teodora Mănăilă Senior Associate Suciu I The Employment Law Firm

 

 

Pot angajatorii să ceară oamenilor din echipă vaccinare obligatorie? Sau să le condiționeze obținerea anumitor beneficii de efectuarea vaccinului?

În prezent, vaccinarea se realizează exclusiv în baza consimțământului persoanei fizice. Întrucât nu există dispoziții legale care să instituie obligativitatea vaccinării din perspectiva grupei de risc/categoriei profesionale (spre exemplu, obligativitatea vaccinării personalului medical sau din învățământ), iar decizia vaccinării constituie o decizie eminamente personală, angajatorii nu pot solicita/impune salariaților să se vaccineze.

Din perspectiva legislației securității și sănătății la locul de muncă, angajatorii, cel mult, pot organiza și sprijini informarea salariaților cu privire la beneficiile aduse de vaccinare și/sau mijloacele disponibile de programare/efectuare a vaccinului.

Eventualele condiționări sau diferențieri în acordarea unor drepturi salariaților care (nu) au efectuat vaccinul nu este permisă de legislația română. Atragem atenția că o astfel de diferențiere, în lipsa unui scop legitim dovedit de angajator, poate echivala cu un act de discriminare pe motive medicale.

 

Pot angajatorii să condiționeze revenirea la birou de vaccinare obligatorie?

Angajatorii au în continuare obligația de a respecta prevederile adoptate de Guvern în cursul anului trecut privind triajul epidemiologic înainte de intrarea în spațiile organizate de angajator, purtarea măștii și distanțarea socială între salariați pe durata prezenței acestora în acest spațiu.

Prin urmare, numai în măsura în care se identifică un interes legitim și obiectiv, angajatorii vor putea să condiționeze revenirea la birou de efectuarea vaccinului de către salariat. În caz contrar, o astfel de condiție poate echivala cu un act de hărțuire la locul de muncă.

 

Au angajatorii dreptul de a întreba angajații dacă au făcut vaccinul?

În măsura în care angajatorii prezintă un interes legitim care să prevaleze asupra intereselor și drepturilor fundamentale ale salariatului, se apreciază ca angajatorii pot solicita astfel de informații. Trebuie subliniat că rolul demonstrării acestui interes legitim revine angajatorului, și, deși se recunoaște, cel puțin la nivel teoretic, existența posibilă a unei astfel de situații, în practică, nu au fost identificate astfel de cazuri.

O altă posibilitate este ca această solicitare să se întemeieze pe prevederi legale în vigoare însă angajatorii trebuie să se limiteze exclusiv la utilizarea acestei informații numai în scopul reglementat de lege. Spre exemplu, în prezent, în comisiile din Senat există un proiect de lege în lucru prin care se vor acorda, la cerere, persoanelor care se vaccinează împotriva Covid-19 o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în baza documentelor justificative. În plus, acest drept se dorește a se acorda și unuia dintre părinți în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani. Adoptarea acestui proiect ar reprezenta un exemplu în care colectarea acestei informații se va putea realiza de către angajator, însă, numai în scopul acordării zilei libere. 

 

Care ar trebui să fie abordarea corectă și legală a unui angajator față de vaccinarea oamenilor din echipa sa?

O abordare corectă și legală implică respectarea dispozițiilor legale în vigoare, iar dacă prevederile legale nu impun distincții sau proceduri de lucru distincte pentru salariații vaccinați/nevaccinați, angajatorii nu ar trebui să facă astfel de distincții decât în baza unor motive obiective și temeinic justificate adaptate obiectului lor de activitate. 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Având în vedere că acest risc epidemiologic nu se limitează doar la spațiul de lucru, în practică, am observat o atitudine flexibilă a angajatorilor atât în ceea ce privește fluxurile de lucru interne (spre exemplu, telemuncă prestată alternativ sau pe bază de programare pentru lucrul la birou), dar și în ceea ce privește procedurile de limitarea a răspândirii virusului (spre exemplu, furnizarea de teste rapide salariaților anterior venirii la birou, izolarea preventivă la domiciliu în caz de contact cu persoane suspecte de infectare sau cu simptome ușoare asociate unei afecțiunii respiratorii).

În activitatea noastră, ne sfătuim clienți să se raporteze la întreaga structură de lucru și nu doar la anumite elemente de lucru (i.e. salariat vaccinat/nevaccinat). Având în vedere că fiecare salariat are un aport distinct pentru furnizarea unui serviciu/produs final, sănătatea întregului colectiv trebuie avută în vedere, iar măsurile prin care se atinge acest scop trebuie să fie specifice și adecvate fiecărei categorii de salariat.

 

Ce sancțiuni poate primi un angajator care cere vaccinare obligatorie și pune presiune în acest sens pe angajați?

În funcție de modalitatea în care aceste „presiuni” se realizează de către angajatorii (spre exemplu, prin transmiterea de e-mail-uri cu instrucțiuni privind vaccinarea, interzicea accesului la locul de muncă salariaților nevaccinați sau condiționarea continuării relațiilor de muncă de efectuarea vaccinului), aceștia pot fi sancționați pentru săvârșirea de acte de discriminare sau pentru fapte de hărțuire la locul de muncă.

În raport de particularitățile fiecărei situații de fapt, sancțiunile variază de la aplicarea de amenzi contravenționale între 1.000 RON – 100.000 RON, dacă discriminarea vizează un grup de persoane, și până la obligarea angajatorului la plata către angajat a unor daune compensatorii și/sau morale.

 

 

Își mai doresc salariații să revină la birou? Cât de mult rămâne munca la distanță o opțiune fezabilă pentru angajatori?

De la debutul pandemiei și până în prezent, angajatorii care au implementat telemunca/munca la domiciliu au putut evalua modul în care salariații au răspuns acestui nou mod de lucru și în ce măsură el este potrivit specificul activității societății/funcției îndeplinite de salariat. 

Odată cu venirea primăverii și a măsurilor de relaxare adoptate, context care a generat o creștere a mobilității în general a populației, activitatea noastră s-a axat mai degrabă pe definitivarea programelor de lucru hibride, în care activitatea de la distanță prevalează. 

Noile modificări aduse Legii nr. 81/2018 privind telemunca prin care s-au eliminat condiționările privind listarea locului(rilor) din care salariatului poate să își desfășoare activitatea, respectiv eliminarea obligativității furnizării de instruire specifică locului de desfășurare a activității de telemuncă, au încurajat angajatorii sa integreze astfel de practici în modul de lucru.

Prin urmare, estimăm că un interes pentru revenirea la birou se va concretiza mai degrabă în toamnă, odată cu reînceperea cursurilor, când salariații vor fi nevoiți să fie mai aproape de casă/școala copiilor.

 

În contextul în care există posibilitatea ca business-ul să-și poată relua activitatea la nivel normal, posibilitate care ține și de gradul de vaccinare al oamenilor, conform autorităților care iau măsuri de relaxare pentru companii pe baza gradului de infectare și de vaccinare al populației, este important să ai abordarea corectă și legală față de oamenii din echipa ta.

Obligația ta, ca angajator, este de a respecta în continuare prevederile adoptate de Guvern în cursul anului trecut privind triajul epidemiologic înainte de intrarea în spațiile organizate de angajator, purtarea măștii și distanțarea socială între salariați pe durata prezenței acestora în acest spațiu. De asemenea, poți sprijini informarea angajaților cu privire la beneficiile aduse de vaccinare și/sau mijloacele disponibile de programare/efectuare a vaccinului.

Prin urmare, așa cum specifică Teodora Mănăilă, Senior Associate în cadrul firmei de avocatură Suciu I The Employment Law Firm, numai în măsura în care se identifică un interes legitim și obiectiv, angajatorii vor putea să condiționeze revenirea la birou de efectuarea vaccinului de către salariat.


Ți s-au părut de interes informațiile din articolul Angajatorul poate cere oamenilor din echipă vaccinare obligatorie? S-ar putea să-ți placă și:

Q&A despre Regulamentul intern în starea de alertă

 

Cum poți crea un mediu de lucru bazat pe egalitate în companie

Categorii:
Coronavirus

Am ales un job pe care îl iubesc și, da, zâmbesc pentru că nu simt că muncesc. După 7 ani de peregrinări în PR, jurnalism și marketing pentru HR, a venit momentul meu să dau ce e mai bun pentru oameni pe www.wearehr.ro

Leave a Reply

*

*