salarii
Update

Cum te pregătești pentru transparentizarea salariilor?

Avantajele publicării câștigurilor financiare

De aproape un an acorzi probabil o atenție tot mai mare transparentizării salariilor, în contextul în care piața muncii aștepta adoptarea directivei europene privind publicarea salariilor în anunțurile de joburi. Săptămâna trecută Parlamentul European a adoptat această directivă, care reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de pe piața muncii din ultimii ani, cu efecte care se vor resimți atât în rândul angajaților, cât și al angajatorilor. Noua directivă urmărește să asigure aplicarea efectivă a egalității de remunerare între bărbați și femei, iar acest lucru este posibil doar prin transparentizarea salariilor. Astfel, angajatorii trebuie să furnizeze informații despre salarii sau despre intervalul salarial în anunțul jobului sau înainte de interviul de angajare.

Transparentizarea salariilor, atât în mediul privat, cât și la stat, este una dintre schimbările pe care angajații le așteptau de ani buni, dar, pentru care, 40% dintre angajatori se declară în continuare nepregătiți. Află câte joburi au salariul publicat pe eJobs.ro, ce avantaje îți aduce transparentizarea salariilor și domeniile care au ales să publice câștigurile financiare.

„Se vorbește de mai bine de un an despre apropierea momentului în care salariile nu vor mai fi confidențiale, ceea ce, desigur, a generat multe păreri pro și contra, însă acum, odată adoptată directiva și cu un termen destul de clar în ceea ce privește implementarea ei, pare că angajatorii încep să facă pași concreți și tot mai hotărâți în această direcție”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

 

Joburi cu salarii publicate pe eJobs.ro

Pe acest fond, în momentul de față, aproape 10.000 de joburi postate pe eJobs.ro au salariul afișat. Numărul reprezintă aproximativ 30% din totalul de joburi disponibile. De la anunțarea adoptării directive și până acum, peste 1.500 de joburi cu salariul menționat în anunțul de angajare au fost postate de recrutori în platformă. Iar, de la începutul anului și până acum, 29.000 de astfel de joburi au fost scoase în piață de către angajatori.

 

Avantajele transparentizării salariilor

„Dincolo de faptul că va trebui să se alinieze la o măsură obligatorie, companiile înțeleg că o astfel de măsură va avea o serie de efecte pozitive, de la reducerea timpului necesar închiderii unei poziții – pentru că, știind salariul, candidații vor aplica mult mai țintit -, până la crearea unui avantaj competitiv pentru cei care oferă salarii peste media pieței. În plus, cei care deja au început să facă acest lucru, câștigă încrederea candidaților, care își doresc să lucreze pentru o companie pe care o asociază cu ideea de transparență. Datele noastre arată că anunțurile cu salariul afișat generează cu 40% mai multe aplicări decât celelalte”, detaliază Roxana Drăghici.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Domeniile care afișează salariul

Până acum, domeniile care au manifestat cea mai mare deschidere din acest punct de vedere au fost retail, servicii, entertainment (cu precădere angajatorii din zona de cazinouri și jocuri de noroc), industria alimentară, turism, logistică și transport, dar și call center / BPO. „Este adevărat faptul că, în primă fază, angajatorii publică salariile în special pentru pozițiile entry level, iar acestea sunt sectoare de activitate în care cea mai mare parte a angajărilor se face tocmai pentru această categorie de candidați, respectiv cei entry level. O altă categorie de angajatori care publică în mare măsură salariile sunt cei din afara țării”, mai spune Roxana Drăghici.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, pentru aceste domenii, mediile salariale nete la nivel național variază între 3.000 și 4.600 de lei, astfel: angajații din turism câștigă în medie, 3.000 de lei pe lună, cei din call – centere 3.400 de lei, în vânzări, media netă la nivel național este de 3.900 de lei. 3.700 de lei este salariul mediu net pentru angajații din logistică, 3.500 pentru cei din industria alimentară, 4.000 pentru transport / distribuție, 4.200 pentru crewing / casino / entertainment și 4.600 pentru industria auto.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 30.000 de locuri de muncă. 

 

Ți-a plăcut articolul despre salarii transparente? S-ar putea să-ți placă și:

Cum arată piața muncii după primul trimestru al anului

Majorări salariale în 2023. Află cât vor plusa angajatorii la salarii

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*