Topul joburilor căutate de candidați în luna ianuarie
HR Trends

Topul căutărilor efectuate de candidați care setează tendințele pentru 2023

Locurile de muncă remote își păstrează dezirabilitatea

Aproximativ 500.000 de căutări au fost înregistrate, de la începutul anului, pe platforma eJobs, acestea fiind efectuate de diverșii candidați aflați în căutarea unui loc de muncă. Numărul lor în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, evoluție reflectată și în nivelul aplicărilor înregistrate în luna ianuarie, când a fost depășit pragul de 1 milion.

Ești curios ce joburi au căutat românii la început de an? Îți putem dezvălui faptul că pozițiile de șofer, inginer și asistent medical apar pe primele locuri în preferințelor candidaților. Cu aproape 10.000 de căutări, joburile remote rămân în continuare atractive pentru candidați și în 2023. De asemenea, crește numărul căutărilor după cuvântul cheie „salariu”, ceea ce înseamnă că afișarea salariului în cadrul anunțului te poate ajuta în atragerea celor mai potriviți candidați.

Peste 35.000 de căutări au înregistrat în platformă joburile de șofer, cele de inginer 16.500, iar cele de asistent medical. De asemenea, locurile de muncă remote au înregistrat 10.000 de căutări și rămân astfel în topul celor mai căutate de candidații care vor să se angajeze. „Vedem un număr mai mare de interogări în platformă pentru cuvintele cheie „remote” sau „de acasă” decât anul trecut pe vremea aceasta, în condițiile în care angajatorii se orientează mai degrabă către readucerea angajaților la birouri. Candidații nu vor însă în mod neapărat joburi exclusiv remote, ci mai degrabă caută acele variante care le permit să lucreze și de acasă. Mai exact, joburi care pot fi făcute într-un regim hibrid”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă online de recrutare din România.

 

Ce alte joburi au mai atras un număr-record de căutări de la candidați

Și joburile de contabil au avut peste 10.000 de interogări pe parcursul lunii ianuarie, în timp ce pozițiile de operator call center au avut 7.500. În ceea ce-i privește pe șoferi, cei mai mulți candidați vor să afle ce joburi disponibile sunt pentru șoferii de categoria B, șoferii de tir sau șoferii livratori. Pentru segmentul de ingineri, cele mai multe căutări s-au înregistrat pentru ingineri constructori, ingineri mecanici, ingineri chimiști și ingineri de instalații.

„Un fenomen foarte interesant pe care l-am remarcat în ultima perioadă ține de faptul că în foarte puține cazuri vedem candidați care caută un anumit angajator, iar acolo unde apar totuși nume, cel mai frecvent aparțin angajatorilor din retail. Deși atunci când primesc o ofertă sunt atenți și investighează reputația de angajator pe care și-a construit-o o anumită companie, în etapa inițială, cea în care prospectează ofertele din piață, numele companiei contează mult mai puțin decât aspecte precum salariul, programul sau descrierea atribuțiilor din fișa postului”, explică Roxana Drăghici.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net al celor care lucrează în inginerie este 4.300 de lei, 3.700 de lei pentru angajații din contabilitate și 3.600 de lei pentru cei din transporturi/distribuție. În call-center-e, media salarială netă, la nivel național, este de 3.100 de lei.

Alte poziții care au generat, cumulat, peste 10.000 de căutări au fost manager, asistent manager, electrician ori agent de vânzări. De asemenea, comparativ cu anii anteriori, a crescut numărul de căutări în care este specificat cuvântul „salariu”. „Candidații devin din ce în ce mai specifici când vor să-și schimbe jobul. Dacă acum îi vedem că fac o preselecție în funcție de salariul afișat în anunț sau stilul de lucru decis de companie (de la birou, hibrid sau remote), foarte curând este probabil să vedem căutări în care se menționează beneficiile dorite”, mai spune Roxana Drăghici.

 

Ți-a plăcut articolul Topul joburilor căutate de candidați în luna ianuarie? Citește și:

5 perspective asupra motivației la job

Cum se monetizează pasiunea pentru gastronomie

Cărți pentru reaprinderea pasiunii la job

Categorii:
HR TrendsUpdate

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*