Cum te sprijină OIM în recrutarea unor lucrători migranți
Știri

Soluția pe care nu știai că o ai pentru integrarea lucrătorilor migranți

Află ce este OIM și cum te ajută gratuit în acest proces

A sosit momentul să vorbim despre una dintre cele mai fierbinți teme din lumea resurselor umane: importul de forță de muncă. Cu o piață a muncii schimbătoare și nevoi în continuă evoluție ale angajatorilor, aducerea lucrătorilor migranți reprezintă o soluție atractivă. Însă drumul până acolo nu pare nici simplu și nici clar.

Procesul de aducere a lucrătorilor migranți în România este adesea un labirint birocratic. De la obținerea vizelor și permiselor de muncă la respectarea tuturor regulamentelor fiscale și de ocupare a forței de muncă, te poți simți copleșit de complexitatea acestor proceduri. De asemenea, integrarea angajaților străini în cultura organizațională românească poate reprezenta o provocare. Diferențele culturale pot conduce la conflicte și la dificultăți în echipă, în special dacă nu există eforturi semnificative pentru adaptarea reciprocă. Iar barierele lingvistice pot ridica la rândul lor probleme. 

 

Cum rezolvi problemele legate de integrarea lucrătorilor migranți

Vestea bună e că există totuși o soluție pentru toate aceste potențiale obstacole care te împiedică să-ți completezi echipele. OIM sau Organizația Internațională pentru Migrație, înființată în anul 1951, este principala organizație internațională și interguvernamentală activă în domeniul migrației, parte din sistemul Organizației Națiunilor Unite (ONU). Iar ea activează și în România. Cu ce se ocupă mai pe scurt? Fix, cu ce te doare pe tine: 

  • Dă gratuit consultanță juridică pentru companii
  • Te sprijină pe parcursul procesului de integrare
  • Oferă cursuri de limba română pentru noii oameni din echipa ta

 

Dar să vorbim puțin despre fiecare în parte: 

 

Primești consultanță juridică 

După cum punctam și mai sus, navigarea peisajului legislativ al angajării lucrătorilor migranți poate fi un subiect complex. Această organizație îți simplifică procesul oferind servicii de consultanță de specialitate. Iar această consultanță este dedicată companiilor care au angajat sau intenționează să angajeze lucrători migranți. Vei primi prezentări, clarificări, explicații și bune practici cu privire la cadrul legal de încadrare în muncă a cetățenilor străini, drepturile și obligațiile angajatorilor, precum și ale angajaților. De asemenea, OIM România oferă informații privind regimul juridic al străinilor în România asigurând astfel premisele unor practici de angajare etice și legale.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ești susținut în procesul de integrare al lucrătorilor migranți

Un prim pas pentru integrare este cunoașterea limbii țării în care lucrezi, iar OIM fix asta oferă printre altele: cursuri de limba română adaptate atât la nevoile angajaților, cât și ale angajatorilor, dar și metodologia de cursuri și pregătirea personalului companiei angajatoare în vederea formării și incluziunii angajaților non-UE. Numai așa lucrătorii migranți vor dezvolta abilitățile lingvistice necesare pentru o comunicare eficientă atât la locul de muncă, cât și în viața de zi cu zi. Pe lângă asta, procesul de integrare include și sesiuni de orientare culturală. Acestea sunt o componentă-cheie a integrării de succes și efective. Programele OIM de orientare culturală îi ajută pe lucrătorii migranți să se familiarizeze cu nuanțele culturii românești, pentru a se putea adapta mai ușor la locul de muncă, dar și în timpul liber.

 

Business-ul tău are numai de câștigat

În primul rând vorbim despre diversificarea forței de muncă. Iar îmbrățișarea diversității la locul de muncă îmbogățește perspectivele și abilitățile celor din echipă, promovând inovația și adaptabilitatea. Un alt plus al unui astfel de demers este accesul la un grup global de talente. Angajarea lucrătorilor migranți deschide porțile unui grup divers de persoane calificate, soluționând deficitul de forță de muncă. Iar serviciile OIM de consiliere juridică ajută companiile să respecte legile privind imigrația și munca, reducând riscurile legale.

 

Dacă-ți dorești să pui bazele unei societăți incluzive în care lucrătorii migranți și organizațiile prosperă împreună, poți contacta OIM pe adresa de mail [email protected] sau la numerele de telefon: +4021.211.45.65 / +4021.210.30.50. Astfel, poți afla mai multe despre programele OIM și despre modul în care compania ta poate beneficia de serviciile acestei organizații.

 

Ți-a plăcut articolul Cum te sprijină OIM în procesul de integrare a lucrătorilor migranți? Citește și:

Toamna se numără evenimentele pe care nu trebuie să le ratezi

Poate un program de muncă hibrid să devină toxic?

Ce salarii se oferă în sistemul privat de învățământ

Categorii:
ȘtiriUpdate

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*