hybrid work
HR Challenge

Poate un program de muncă hibrid să devină toxic?

Cum creezi un mod lucru eficient

Hybrid work devenit o normalitate în ultimii ani și este caracterizată de o serie de particularități. Iar deși cei mai mulți dintre angajați se bucură de avantajele acestui mod de lucru, sunt și persoane care resimt dezavantajele acestui program de lucru. În acest articol vom explora beneficiile și provocările acestui sistem de lucru și vom vedea ce pot face managerii astfel încât acesta să nu devină toxic.

 

Punctele forte ale muncii hibrid

Cele mai importante avantaje ale acestui mod de lucru, potrivit unui studiu realizat de Gallup realizat în 2022, pe un eșantion de peste 8.000 de angajați care lucrează în mod hibrid, sunt:

  • Îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea personală;
  • Utilizarea mai eficientă a timpului;
  • Flexibilitatea și autonomia angajaților de a decide asupra orelor de lucru și asupra locului de unde își desfășoară activitatea;
  • Reducerea burnout-ului și o productivitate mai mare.

 Pe de altă parte, printre provocările muncii hibrid se numără:

  • Accesul deficitar la instrumentele potrivite pentru a fi eficient la locul de muncă;
  • Reducerea sentimentului de conectare la cultura organizației;
  • Un impact negativ asupra colaborării și relațiilor cu colegii, precum și întreruperea proceselor de lucru.

În ciuda aspectelor mai puțin pozitive, dacă hybrid work este atent integrată, dar mai ales constant îmbunătățită și adaptată la nevoile echipei, beneficiile sale pot fi mai numeroase decât provocările.

 

Cum creezi un program de lucru hibrid și eficient?

Managerul trebuie să stabilească de la început care va fi modul în care se vor lua deciziile, care vor fi instanțele în care va fi nevoie de toți membrii echipei, dar și metodele prin care să mențină încrederea, siguranța psihologică și scopul întregii echipe.

Dacă modul de lucru hibrid nu este bine definit, una dintre părți va fi afectată – fie că e vorba de angajați, fie că e vorba de manageri. Așadar, pentru a preveni aceste lucruri și pentru a învăța din ele, este necesar ca tot modul de lucru să fie regândit. Iată câteva puncte de care trebuie să ținem cont:

Ajustarea modului de lucru hibrid la nevoile oamenilor din echipă astfel:

  • Durata ședințelor online să nu depășească 45 de minute, cu 15 minute de pauză până la următoarea;
  •   Fiecare membru participant să poată vorbi pe scurt, la începutul ședințelor despre cum se simte în acel moment și ce speră să obțină de la acea întâlnire. Deseori este mai bine ca fiecare om să spună ce-l apasă în ziua respectivă, decât să ascundă, pentru că astfel se elimină din presiune și se creează un safe space;
  •   Reducerea timpului folosit în fața ecranelor, pentru că prea multă tehnologie duce la oboseală psihică, ceea ce poate fi toxic;

Stabilirea unor întâlniri face-to-face cu echipa în mod regulat

Este necesar ca munca hibrid să fie „condimentată” cu întâlnirile în persoană, la care este important să participe toată echipa. Deși ședințele online au devenit o normalitate, nimic nu poate înlocui interacțiunea umană, care creează coeziune și aduce claritate în anumite cazuri (de exemplu, când echipa are de luat anumite decizii).

Gestionarea așteptărilor echipei

Această componentă este foarte importantă și intră în responsabilitatea liderului. Pe de o parte, a asculta cu adevărat opinia angajaților, și pe de altă parte, a-i alinia pe toți în fața unui obiectiv comun, dar și a crea un sentiment de apartenență sunt cruciale pentru ca modul de lucru hibrid să nu devină toxic.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Tocmai pentru că avem cu toții roluri bine definite în îndeplinirea unui scop mai mare, este important ca oamenii să se întâlnească, să verbalizeze realizările, dar și obstacolele și piedicile cu care se confruntă. Dacă nu se întâmplă acest lucru, atunci ei pot acumula frustrări și insatisfacții care duc la reducerea coeziunii echipei. Nimic nu poate înlocui relaționarea umană, sentimentul că toți suntem utili și importanți, că efortul fiecăruia este recunoscut.

Hybrid work poate aduce mari beneficii și poate crește productivitatea și performanța, cu condiția ca oamenii să rămână conectați, să aibă un sentiment de încredere.

Vedem că modul de lucru hibrid presupune o disciplină individuală, dar și de echipă foarte mare, iar ea trebuie să fie antrenată. Dacă învățăm cum să prevenim toxicitatea, atunci știm că timpul petrecut spre și dinspre birou poate fi transformat într-un timp de calitate, care ne poate reîncărca bateriile. Pentru a integra cu succes modul de lucru hibrid este nevoie să fie setat un nou cadru de lucru, iar liderul să dezvolte noi deprinderi.

 

Ți-a plăcut articolul despre hybrid work? Citește și:

Ce raporturi s-au inversat vara aceasta pe piața muncii

Flexibilitatea prin ochii diverselor generații

Cele mai creative întrebări pe care să le adresezi candidaților

 

 

 

Categorii:
HR Challenge

Contributor // Master Certified Coach, antrenor de minți de business și executive coach. Are o experiență de 16 ani în coaching, timp în care a lucrat cu peste 300 de clienți pe care i-a ajutat să își atingă obiectivele de business, să creeze o cultură organizațională sănătoasă și să transforme provocările în oportunități.

Leave a Reply

*

*