schimbări anduranță
HR Challenge

Schimbări de perspectivă: pune anduranța pe primul loc

E timpul să ne pregătim pentru cursa lungă

Eu nu alerg, decât poate după autobuz, dar am un respect imens pentru alergătorii de maratoane și pentru toată munca și strategia lor din spate. În cazul în care procesul nu îți este familiar, pentru un maraton trebuie, în general, să te antrenezi undeva între patru luni și un an, în funcție de condiția ta fizică.

Trebuie să ieși la alergat de 3-5 ori pe săptămână, să îți crești treptat numărul de kilometri, să alergi ocazional o cursă mai lungă, dar să îi permiți corpului 7-10 zile de odihnă după, compensând cu ieșiri mai scurte, și, printre toate astea, să îți construiești și o rutină de cardio, și de stretching ca să îți obișnuiești corpul pentru tot efortul unui maraton propriu-zis, atât fizic, cât și mental.

Cam așa cred că ar trebui să ne pregătim și noi pentru ce urmează, pentru valurile de dubii și schimbări care par inițial temporare, dar care se dovedesc a fi permanente. Trebuie să ne pregătim de cursă lungă.

 

Cum ne adaptăm la schimbări după o pandemie?

Am auzit, în rândul multor prieteni, vești contradictorii venite de la joburile lor:

De săptămâna viitoare ne întoarcem la birou! Ba nu, stai, nu ne mai întoarcem. Poate luna viitoare… Hai că ne întoarcem, dar pe rând, în grupuri, ca să limităm numărul de oameni. Stai, nu, se pare că stăm acasă în continuare.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Și poveștile continuă tot așa, fie că e vorba de măsuri de siguranță, de posibile team building-uri, de beneficii sau de planuri de carieră. Ne dorim atât de mult să ne întoarcem la vechiul mod de a face lucrurile, încât pierdem din vedere faptul că ce se întâmplă acum e noul normal și că strategia noastră de cursă scurtă trebuie transformată într-una de cursă lungă.

Uită de viteza pe care ai prins-o din inerția adaptării la schimbări și dezvoltă-ți, în schimb, anduranța, pentru că devine din ce în ce mai clar că nu ne vom întoarce la ceea ce știam înainte. Iar asta nu e un lucru rău neapărat.

Munca remote avea să devină o realitate din ce în ce mai clară pentru mulți, indiferent de pandemie. Digitalizarea multor domenii era și ea subiect presant de mult. Așa că oprește-te, respiră și fă-ți un plan sustenabil pentru ce urmează. Nu peste noapte, ci în timp, cu eforturi constante și cu pauze binemeritate. Maratonul de schimbări și adaptări de abia acum începe.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Uneori al doilea început contează

Cum îi ajuți să-și depășească reticența la nou

Categorii:
HR ChallengeUpdate

Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orientându-se mai degrabă pe ceea ce poate face acest domeniu pentru Industria de Recrutare. După ce a finalizat un masterat în Antropologie la Central European University, a realizat că e fascinată de felul în care se creează adevărate comunități în interiorul companiilor. De aici a pornit pasiunea pentru People Management & Company Culture, o pasiune pe care a transformat-o în job în cadrul echipei eJobs România, devenind chiar Specialist acreditat în Brandingul de Angajator în 2019, după ce a absolvit Academia de Employer Branding al Universum Global.

Leave a Reply

*

*