planurile de angajare
Update

Care sunt planurile de angajare ale companiilor pentru anul viitor

Câteva previziuni

Angajatorii români sunt cei mai optimiști din regiunea EMEA în ceea ce privește planurile de angajare în perioada ianuarie-martie 2018, arată un studiu despre Perspectivele Angajării de Forță de Muncă realizat de furnizorul de soluții privind forța de muncă ManpowerGroup.

Situația se îmbunătățește la începutul anului 2018 față de perioada similară a acestui an, previziunea netă de angajare ajustată sezonier fiind de +17%, mai mare cu 3 puncte procentuale față de 2017 și cea mai puternică de la începutul anului 2009 până în prezent.

Potrivit cercetării, 22% dintre angajatorii români estimează o creștere a numărului de angajați, doar 12% prevăd scăderi de personal și 64% nu anticipează nicio modificare.

„Perspectivele de angajare la început de an sunt pozitive în toate regiunile și sectoarele de activitate și, indiferent de dimensiunea organzației, făcând excepție doar micro-organizațiile, adică cele cu până la zece angajați, unde angajatorii raportează o previziune netă de angajare negativă de -2%”, se arată în comunicatul Manpower.

Pe de altă parte, cele mai optimiste în ce privește recrutarea pentru începutul anului viitor sunt organizațiile mari, cu peste 250 de angajați. Acestea raportează o previziune netă de angajare de +30%.

Totodată, apropo de cota de optimism în funcție de sectoarele din economie, aceasta este cea mai ridicată din cei aproape zece ani de desfășurare a studiului în România în rândul angajatorilor din industria prelucrătoare.

Cea mai amplă îmbunătățire de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, se înregistrează în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, însă previziunea raportată în acest sector este mai slabă decât cea din anul precedent.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Planurile de angajare pe regiuni

În ce privește previziunile în funcție de regiunile țării, angajatorii din Nord-Vest sunt cei mai optimiști, unul din trei intenționând să angajeze în primul trimestru din 2018 și doar 6% prognozând o scădere de personal.

Cei mai puțin optimiști sunt angajatorii din regiunea Sud-Vest, însă previziunea netă de angajare de +6% este totuși mai puternică decât în trimestrul patru al acestui an.

Cele mai semnificative îmbunătățiri de la trimestru la trimestru și de la an la an, de 17 puncte procentuale, se raportează în regiunea Nord-Vest, urmată de regiunea Nord-Est, în care previziunea netă de angajare se consolidează față de trimestrele IV și I din 2017 cu 13, respectiv 10 puncte procentuale.

Previziunea netă de angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locația lor, în trimestrul următor.

Cercetarea Manpower despre planurile de angajare a companiilor din România s-a derulat pe parcursul lunii octombrie pe un eșantion reprezentantiv de peste 600 de angajatori.

Categorii:
Update

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*