Pasiunea, combustibil pentru productivitate
Dezvoltare personala

Pasiunea, combustibil pentru productivitate

Și cum îți alimentează creierul și gândirea

Când am luat primul meu contact cu piața muncii, viața mea era pe alt făgaș. Tânăr, la final de studii universitare, mă visam fotograf de renume. Teorie știam, la practică mă descurcam, talentul mi-l cultivam, dar ceva lipsea cu desăvârșire: fondurile. Aparatura necesară domeniului era la vremea aceea atât de scumpă pentru mine, încât eram dispus să renunț, pentru că din banii de buzunar nu puteam economisi niciodată astfel de sume, iar la un job bine plătit, dar unde să nu fac fotografie, nici nu mă gândeam! La urma urmei, trebuia să-mi transform pasiunea în job, nu? Ei bine, ce aveam să descopăr după ce am mai schimbat câteva locuri de muncă era că… nu, nu este obligatoriu. Și hai să-ți povestesc ce am învățat din asta.

Pasiunea, combustibil pentru productivitate

La nivel teoretic, pasiunea este un angajament personal pe termen lung de a descoperi, explora, experimenta și crește într-un anumit domeniu de interes. Iar, în mod evident, a-ți urma pasiunea și a face ceea ce îți place te face mai fericit și mai puternic. Atât mental, cât și emoțional. Și nu doar ipotetic, la nivel filozofic, ci realmente, la nivel chimic! De ce? Pentru că odată descoperită o pasiune, prin intermediul acesteia ne hrănim două laturi personale:

  • explorarea – în cadrul căreia căutăm noi provocări, trecem gândurile printr-un filtru critic, apoi unul creativ și dezvoltăm noi abilități pentru a face progrese.
  • conectarea – unde creăm legături cu oameni care împărtășesc aceeași pasiune sau una similară și dezvoltăm relații cu aceștia, pentru a dezbate și a dezvolta cunoștințele împreună.

Revenind puțin la povestea mea, am observat că atunci când îmi exercitam pasiunea, creierul și mintea mea literalmente intrau într-o altfel de stare. De reverie, combinată cu împlinire, dar și motivație și productivitate. După ce mă jucam puțin cu camera și mă bucurau rezultatele, mă simțeam productiv și motivat să fac și mai mult!

Apoi, când a intervenit jobul, nu am renunțat la pasiune, ci îmi făceam timp pentru ea în afara programului. Iar în timp am realizat că, în mod ciudat, deveneam mai productiv și la muncă. Motivația și dorința de productivitate depășeau granițele pasiunii și „afectau” deja și alte laturi ale vieții mele. Și pentru că am fost curios să aflu de ce are loc acest fenomen, am început să mă documentez. Iar partea interesantă abia acum începe, pentru că aici intervine neuroștiința.

Printre cei mai puternici și cei mai cunoscuți neurotransmițători ai creierului – dopamina și oxitocina – sunt interconectați și recompensează și întăresc explorarea și conexiunea când vine vorba de pasiuni.

  • dopamina – când explorăm și ne asumăm provocări dificile, creierul nostru eliberează dopamină, care ne dă un sentiment de plăcere și ne crește motivația de a urmări recompensa anticipată. Dopamina ne entuziasmează și ne menține pe drumul lung, dar plăcut, al pasiunii noastre.
  • oxitocina – atunci când ne conectăm cu alți oameni cu gânduri, opinii și pasiuni similare, creierul nostru eliberează oxitocină, care oferă o senzație de calmare și liniștire. Oamenii cu niveluri mai ridicate de oxitocină sunt mai încrezători, mai empatici, mai generoși.

Pasiunea, combustibil pentru productivitate

Pe scurt, odată eliberați în creier acești neurotransmițători în urma exercitării pasiunii, ia naștere un ciclu benefic pentru motivație și productivitate la nivel personal:

  • Pasiunea oferă scânteia pentru a ne concentra pe ceea ce vrem să explorăm.
  • Dopamina intervine și susține concentrarea asupra acțiunilor și obiectivelor interdependente de pasiunea aleasă.
  • Pasiunea stârnește dorința de a căuta să ne conectăm cu oameni care împărtășesc aceeași pasiune.
  • Apare oxitocina și oferă sentimente de satisfacție, încredere, generozitate și conexiune umană.
  • În urma muncii colective a celor doi neurotransmițători, ne simțim mult mai împliniți și motivați și devenim mult mai productivi. Atât în cadrul pasiunii, cât și în afara ei, în viața de zi cu zi.

Iar ce mi se pare cel mai important este că, dacă reușim să menținem repetitivitatea acestui ciclu pentru o perioadă mai lungă de timp, creierul își dezvoltă și menține aceste tipare. Pe măsură ce acești doi neurotransmițători sunt eliberați mai des în creier, acesta devine mai adaptat și adaptabil pentru a-ți urmări pasiunea din ce în ce mai eficient. Așadar, a avea o pasiune literalmente schimbă chimia creierului. În bine!

Doar că asta nu a pus capăt decât întrebărilor mele, legate de pasiunea mea și cariera mea. Situația la nivel general poate fi total diferită. Relația pasiune – job diferă de la om la om, la fel ca liniile în matematică: cele două fie se află pe două linii ce se suprapun, fie pe două linii ce se intersectează la un moment dat, fie pe două linii paralele. Hai să le explorăm pe rând!

 

În intersecția pasiune – job, virați la…

Oricât am încerca să evităm, odată ajunși la vârsta primului job, aceeași dezbatere internă apare în mintea tuturor: pasiune sau job bine plătit? Rețeta succesului pare să fie diferită de la caz la caz. Pe de o parte oamenii din jurul tău te îndeamnă să-ți găsești un loc de muncă bine plătit și să-ți practici pasiunea în timpul liber, pe de altă parte majoritatea oamenilor de succes pe care-i consideri exemple și-ți plac pretind că a-ți urma pasiunea este de fapt secretul. Iar asta nu face decât să ne lasă cu și mai multe întrebări. Oare este neproductiv să urmez o carieră care mă pasionează? Dar dacă din pasiunea mea nu fac bani? Și dacă nu pot fi productiv la un job obișnuit?

 

…stânga: jobul meu este pasiunea mea

În lumea în care trăim acum, banii devin încet-încet cel mai puternic instrument. Iar alegerea de a-i urmări vine la pachet, de cele mai multe ori, cu a face ceva ce nu îți place și, în final, cu a fi nefericit. Pe de altă parte, când alegi să-ți urmezi pasiunea și să o transformi în job, zilele de lucru nu mai par la fel de monotone, iar alarma de dimineață nu mai e la fel de iritantă. Cu toate acestea, o zi de muncă este o zi de muncă, fie că îți place sau nu ceea ce faci, așa că hai să facem o recapitulare a avantajelor și dezavantajelor acestei rute.

Să ai o carieră de succes este mult mai probabil atunci când iubești ceea ce faci, dar asta înseamnă să-ți iei rămas bun de la un program de lucru fix. Nu mai „rupi ușa” la fix, nu mai termini task-uri și uiți de ele pe vecie, ești mult mai atent la detalii și verifici și a 5-a oară dacă e nevoie. Pe de altă parte, a fi pasionat de ceea ce faci îți oferă unul dintre cele mai mari nivele de productivitate. Mereu vei fi motivat, mereu îți vei dori mai mult, mereu vei avea un motiv să continui să faci ceea ce ai ales. Altfel te ridici din pat pentru ceea ce iubești! Și altfel te simți, pentru că munca impactează în primul rând starea ta de bine.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Iar acum partea în care spulber visele: deși se poate transforma în ceva frumos și care îți schimbă viața, există și posibilitatea de a nu fi în ton cu piața actuală a muncii și riști să nu câștigi cât ai vrea în mod ideal sau, în cazuri mai rele, să nu-ți câștigi existența din asta. La fel de riscant atunci când îți transformi pasiunea în job este că… nu mai poți fugi. Nu te mai poți refugia în pasiune pentru a scăpa de grijile create de job. Când pasiunea ți-e job, job-ul ți-e stil de viață. Nu are oră de start, nu are oră de sfârșit.

Însă, atunci când le spunem oamenilor să-și urmeze pasiunea, presupunem că aceștia au una, ceea ce nu este întotdeauna cazul. Sunt oameni ale căror pasiuni se schimbă în timp. La fel ca joburile.

Pasiunea, combustibil pentru productivitate

 

…dreapta: jobul meu nu este pasiunea mea

Pentru unii oameni, a face ceea ce le place și a câștiga suficienți bani pentru un trai decent nu merg mână în mână. În cazul altora, este vorba fie de a nu avea o pasiune, fie de a o considera doar un vis pe care l-au avut cândva, iar alegerea unui job obișnuit oferă mai multă stabilitate.

A-ți urma visele are recompense emoționale pe care este puțin probabil să le ofere un loc de muncă ce îți plătește facturile, dar dacă lipsa banilor îți afectează din ce în ce mai grav viața, poate că este timpul să pui pasiunea pe locul doi și să te concentrezi pe soluții.

Un factor important în a alege un loc de muncă bine plătit și a păstra pasiunea în afara programului sunt, din păcate, banii. A avea un venit constant și stabil ne influențează sănătatea mentală și fizică. Priviți dintr-o altă perspectivă, banii investiți în pasiune nu trebuie neapărat făcuți din pasiune. În plus, o carieră cu venituri mari este adesea plasată într-o industrie mare și potentă, ce nu va dispărea, așa că puteți găsi oportunități de angajare aproape oriunde, în timp ce fructifici, pe fundal, și pasiunea.

Însă, trecând peste anecdota personală, trecând peste comparația cu liniile matematice și trecând și peste faimoasa intersecție pasiune – job, rămânem cu o singură concluzie, vastă, atotcuprinzătoare și definitivă: depinde. De circumstanțe, de preferințe, de avantaje și dezavantaje, de riscurile pe care suntem dispuși să ni le asumăm. Pentru că, până la urmă ce rost ar avea alegerea unei vieți în alb sau negru, atâta timp cât ne putem crea una după bunul plac în nuanțe de gri?

 

Ți-a plăcut acest articol despre cum pasiunea poate fi combustibil pentru productivitate? Citește și:

Performanța ca val al mării organizaționale

Cum încurajezi creativitatea în echipă

5 lecții de autenticitate de la supereroi

Categorii:
Dezvoltare personala

Copywriter // Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și atras încă de mic de arta îmbinării perfecte a cuvintelor. Stabilit în marketing de peste 3 ani, s-a alăturat echipei eJobs din dorința de a ajuta atât candidații, cât și companiile să se familiarizeze cu piața muncii. La We Are HR scrie din 2021 despre tendințele din resurse umane și te ajută să ții pasul cu tot ce e nou.

Leave a Reply

*

*