pontaj-alfabetul-tehnologiei
Update

Alfabetul tehnologiei: digitalizare de la A la Z

Onboarding, Pontaj, Queen bee syndrome

Departamentului de HR nu ar trebui să-i lipsească soluțiile digitale existente în piață. Aceastea vin cu o mulțime de avantaje: de la realizarea task-urilor mai simplu și mai rapid, până la salvarea timpului pentru strategii pe termen mediu și lung. Descoperă câteva soluții din alfabetul tehnologiei pentru: onboarding, pontaj și Queen Bee Syndrome.

 

O – Onboarding

Se știe că integrarea unui angajat nou în echipă nu e cel mai ușor proces din lume. Mai mult decât atât, conform unui studiu Gallup, 88% dintre companii nu fac onboarding-ul așa cum ar trebui.

Asta înseamnă că doar 1 din 10 angajați consideră că angajatorul lui face treabă bună în etapa de primire a noilor colegi. E interesant și că 1 din 5 români decide să plece din companie în primele 100 de zile de angajare, conform HPDI.

Ce putem face? Să luăm exemplul celor care fac lucrurile mai bine. Companii americane precum Canva sau Hubspot oferă încă de la onboarding o plimbare virtuală prin birourile companiei sub forma unui video, pentru ca noul angajat să se simtă încă de la început integrat. Ceea ce poți face și tu. Prezintă membrii echipei, povestea plină de inspirație a CEO-ului și pune accent pe valorile noilor generații care vor un mediu prietenos, relaxant la job și caută beneficii extrasalariale cât mai out-of-the-box.

Există și tool-uri pentru onboarding creativ, precum Lesson.ly, care transformă toată documentația despre un job în tutoriale video, sau Bloomfire, care conectează noii angajați cu mentorii. Setează un onboarding bazat pe gamificare și training virtual.

 

P – Pontaj

Oricât ai vrea să controlezi ora la care vin colegii și pleacă, este imposibil. Să-ți muți biroul la intrarea în clădire sau să faci poliție nu e o soluție care să stea în picioare. Așa că mai bine te orientezi spre un ajutor de nădejde, mai vigilent decât orice angajat, evident digital.

Un tool de pontaj online care îți permite să selectezi intervalul de lucru al colegilor, orarul, tipul de muncă precum și să monitorizezi dacă sunt respectate de colegi. Astfel de tool-uri sunt ușor și intuitiv de folosit și au funcții multiple, ceea ce înseamnă că poți seta programul pentru mai mulți angajați.

Câteva exemple care să te ajute cu pontajul digital? Foaiedepontaj.ro, SVTech și LeaveBoard.com sunt doar câteva soft-uri de pontaj care țin evidența timpului lucrat de angajații tăi, fac pontajul automat și completează condica de prezență. În plus, îți dau și rapoarte pentru concedii și tichete de masă. O bucurie la casa omului de HR! Cu doar câteva click-uri scapi de partea administrativă a jobului tău, fără tabele și dosare.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

 

Q – Queen bee syndrome

Există un tip de intimidare la birou despre care vorbim mai puțin, pentru că îl considerăm mai puțin grav. Două treimi dintre femei spun că au întâmpinat piedici în evoluția profesională din partea altor femei, conform unui studiu britanic. Se numește Queen Bee Syndrome și „se manifestă prin demoralizarea, nerecunoașterea meritelor, bârfă și excludere socială a femeilor la locul de muncă de către alte femei”, spune Cecilia Harvey, consultant londonez și autoarea studiului. Harvey a aflat că 70% dintre femeile chestionate au fost victime ale intimidării la job sau ale subminării de către o șefă. Cifrele sunt similare cu cele oferite de Workplace Bullying Institute, care spune că femeile sunt autoarele a 58% dintre cazurile de intimidare la locul de muncă. Queen Bee Syndrome reduce productivitatea la locul de muncă și demotivează.

Ce poți face pentru a evita acest sindrom la tine în companie? O variantă la îndemână este să încurajezi relațiile bazate pe empatie și susținere în echipă. În plus, poți veni și cu recomandări de cărți, precum „7 Skills for the Future”, disponibilă și pe Kindle. Iar o strategie de schimb de roluri în companie ajută colegii să înțeleagă mai bine ce presupune fiecare job, fie el de execuție sau de coordonare. Foarte eficiente sunt și sistemele de evaluare a angajaților care țin cont de obiective, de feedback-ul mai multor colegi și nu lasă loc subiectivismului.

 

Articolul a fost realizat de: Diana Mărășoiu, Steluța Lupu-Năstase, Iulia Văcăroiu și Mihaela Pascari. 

 

Ți-a plăcut articolul? Urmărește și restul soluțiilor din alfabet:

Alfabetul tehnologiei: automatizare, Big Data

Alfabetul tehnologiei: Colorful.HR, dezvoltare personală, externalizare

Alfabetul tehnologiei: feedback, Gig Economy, The Great Hack

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*