motivatie
HR Trends

Cum recompensezi angajații performanți

De ce e important să mizezi pe motivatie intrinsecă

Să luăm scenariul în care ai identificat colegul potrivit care se va alătura echipei, iar acesta confirmă așteptările și obține performanțe. Cum îi premiezi reușitele? Recompensele financiare, cum ar fi bonusurile, măririle de salariu, sunt adesea primele lucruri care îți vin în minte pentru a oferi oamenilor motivatie și pentru a le recompensa performanța.

Un studiu eJobs, desfășurat în aprilie 2022, arată însă că nu doar banii contează pentru oameni, ci și posibilitățile de a evolua în carieră și flexibilitatea. Astfel, întrebați de ce ar schimba actualul job, peste jumătate (52%) dintre respondenți au menționat un salariu mai mare, în timp ce 16% ar alege un loc de muncă unde să poată evolua în carieră și cu proiecte care să-i motiveze. În același timp, 15% ar schimba angajatorul pentru mai multă flexibilitate, iar 8,5% pentru mai multă stabilitate. De asemenea, 4,5% ar alege un job pentru mediul de lucru, manageri și colegi, iar 4% pentru mai multe beneficii extrasalariale.

Un alt studiu realizat de data aceasta de Pollfish în 2021, și citat de Bloomberg, arată că 65% dintre angajații, care au spus că munca lor poate fi făcută în întregime de la distanță, au fost dispuși să accepte o reducere de 5% din salariu pentru a lucra de acasă.

Și apare întrebarea: dacă banii nu reprezintă singurul aspect care contează pentru colegii mei, ce recompense să ofer pentru a-mi menține oamenii implicați?

Biroul de resurse umane al Universității Minnesota menționează că printre cei mai puternici factori de motivare se află recompensele intrinseci – plăcerea personală și satisfacția de a face progrese către obiective semnificative. Însă acești factori sunt adesea trecuți cu vederea. Iată cum îți poți menține motivați oamenii: 

 

Flexibilitatea, factorul care oferă motivatie

Conform unui studiu efectuat de eJobs în 2022, ea este al doilea motiv (după o mărire salarială) care i-ar întoarce din drum pe angajații deciși să-și dea demisia. Pentru a oferi flexibilitate, ia în considerare specificul fiecărui post – unele poziții necesită, de exemplu, ca oamenii să se afle la birou, la un anumit timp. Dar sunt și joburi care pot fi făcute de oriunde. Corect este să găsești variante flexibile pentru toți colegii, indiferent de specificul jobului lor.

Mic chestionar pentru tine:

  • Care sunt locurile și momentele care îi fac pe oamenii din echipa mea productivi?
  • Cum pot sprijini mai mult angajații care au probleme personale sau de familie de rezolvat?

 

Planificarea carierei și suport

Pentru a rămâne motivați și productivi, colegii trebuie să se dezvolte în plan profesional sau să promoveze. Cunoaște-ți oamenii! Întreabă-i despre obiectivele lor și despre recompensele pe care le consideră semnificative. 

Mic chestionar pentru tine:

  • Am discutat cu oamenii din echipa mea despre dorința lor de avansare și dezvoltare în carieră și despre oportunitățile care există în companie?
  • Cum susțin dezvoltarea carierei lor?

Întreabă colegii:

  • Ce planuri de viitor ai?
  • Ce te împlinește în munca ta?
  • Ce simți că te împiedică să ai rezultatele dorite?
  • Ce resurse de dezvoltare poți folosi?
  • Ce aștepți cu nerăbdare când vii la job în fiecare zi?

 

Extinderea responsabilităților și a autorității

Stabilirea de obiective semnificative și drumul către atingerea acestora este foarte motivant și trezește sentimente de satisfacție și implicare. Discută cu oamenii din echipa ta despre interesele lor profesionale și lucrează cu ei pentru a crea obiective provocatoare. Oferă-le încredere pentru a lua decizii cu impact.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Mic chestionar pentru tine:

  • Ce sarcini consideră colegii mei ca fiind provocatoare? Ce îi împlinește?
  • Ce fac pentru a ajuta colegii să rămână implicați și mulțumiți de jobul lor?
  • Oamenii din echipa mea știu ce decizii pot lua?
  • Cum pot încuraja luarea deciziilor și de către colegii care nu au funcții de conducere?
  • În ce moduri deleg munca dificilă și ofer oamenilor autoritatea pentru a finaliza munca?

 

Feedback-ul, o sursă importantă de motivatie

Oferit în mod regulat, este unul dintre cei mai mari factori ai performanței, este modul în care îți ajuți oamenii să progreseze în direcția obiectivelor și priorităților lor. În timpul acestor sesiuni de feedback, fii specific cu privire la comportamente și explică de ce un comportament a fost eficient sau ineficient. Descrie situația, comportamentul și impactul acestuia asupra progresului către obiective.

Mic chestionar pentru tine:

  • Ce fel de feedback le ofer colegilor și cât de des îl dau? Cum știu dacă este eficient?
  • Cât de des discut despre performanță și ofer feedback?
  • De unde știu că feedback-ul meu este corect, oportun și specific


În motivarea oamenilor mergi mai departe de beneficiile financiare. Află ce și-ar dori, ce i-ar face mai fericiți și mai productivi. Prin atenție, dar și prin răspunsul la câteva întrebări-cheie care testează stilul tău de leadership poți fi mai aproape de colegii tăi. Și poți contribui în mod autentic la creșterea gradului de retenție, fără a acorda un buget mare pentru această miză importantă.

Ți-a plăcut articolul despre metodele prin care poți creste motivatia oamenilor performanți? Citește și:

 

5 din 10 angajați și-au schimbat jobul cel puțin o dată în ultimii doi ani

 

Merită să clonezi angajatul ideal?

 

Categorii:
HR Trends

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*