joburi resurse umane
Fisa postului

Joburi resurse umane: cum și de ce să-ți construiești o carieră în HR

Cine e și cu ce se ocupă omul de HR?

Creativ, orientat spre rezultate, știe să comunice atât cu membrii boardului, cu angajații actuali sau cu colegii, cât și cu potențialii angajați. Acestea sunt doar câteva abilități pe care ar trebui să le dețină o persoană care-și vânează poziția ideală printre joburi resurse umane. Despre ce trebuie să cunoască viitorul omul de HR, cum poate să evolueze și unde găsim joburi resurse umane, vorbim în continuarea articolului.

Angajații care ocupă HR jobs au cunoștințe de psihologie sau sociologie, iar dacă nu au terminat o facultate de profil pot învăța din mers noțiuni esențiale în cadrul diverselor cursuri sau traininguri. Indiferent de activitatea pe care o desfășoară, fie că este vorba despre recrutare, evaluarea performanțelor sau motivarea angajaților sau de administrarea de personal, omul de HR trebuie să știe foarte bine să comunice și să transmită mesaje clare. 

În general, persoanele care ocupă joburi in HR știu câte puțin din mai multe domenii. Cunosc marketing pentru că trebuie să creeze cele mai bune anunțuri de angajare, dar și social media, pentru a le promova cu succes. Sunt flexibili, căci trebuie să se adapteze tuturor generațiilor, dar știu și cum să construiască employer branding-ul companiei în care lucrează. 

 

Joburi resurse umane: zona administrativă sau munca cu oamenii?

E important să deții un minim nivel de cunoștințe teoretice, dacă vrei să-ți cauți un job în HR, acestea te vor ajuta la elaborarea unor strategii, dar și la alinierea strategică a proceselor de resurse umane. Cât despre direcția în care să te orientezi, aceasta depinde foarte mult de ceea ce-ți place să faci. Spre exemplu, dacă te înțelegi bine cu cifrele, atunci poți alege joburi resurse umane în activitatea de salarizare sau administrare de personal. Dacă îți place să comunici cu oamenii și ești empatic, atunci zona de motivare și retenție ar fi potrivită pentru tine.

Cine este omul de HR și cu ce se ocupă el?

Domeniul HR s-a transformat destul de mult în ultimii ani. Dacă până acum câțiva ani munca omului din resurse umane era asociată cu serviciile de payroll, adică adeverințe sau acte adiționale, HR-ul de azi și-a direcționat atenția spre dezvoltarea oamenilor, dar și spre conturarea traseului lor profesional. Percepția angajaților a rămas însă aceeași, asta se observă și dintr-un studiu eJobs care arată că 67% dintre angajați cred că departamentul de HR se ocupă doar de procesul de recrutare și evaluare a angajaților.

În realitatea, principalele activități ale celor care ocupă joburi in resurse umane se numără salarizarea, recrutarea, organizarea training-urilor pentru noii angajați. Responsabilitățile și sarcinile se schimbă când vine vorba de managerii departamentelor de HR, deoarece ei planifică strategia, dar concep și sistemul de salarizare și compensații. 

 

Joburi HR: Primii pași pentru o carieră de succes în HR?

Un program de internship în HR îți este la îndemână în orice moment, chiar dacă ești proaspăt absolvent sau lucrezi în alt domeniu și ai hotărât să te reprofilezi. Aceste internshipuri te vor ajuta să-ți faci intrarea în domeniu mai ușoară. Marius Marusca profesează în acest domeniu de aproape doi ani și este unul dintre tinerii care a intrat în domeniul HR printr-un program de internship. El a urmat cursurile Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor, secția Management, și a făcut practică la firma de recrutare Gi Group mai întâi în departamentul administrativ, apoi pe recrutare.

„Am mai avut joburi de vară, dar în departamentul de Resurse Umane mi s-a părut cu totul altceva. În timpul procedurii de recrutare, sunam oameni, vedeam cum decurg interviurile, învățam cum să mă raportez la ceilalți colegi și angajați”, spune Marius. Deși a primit o ofertă de muncă să rămână la compania la care a făcut practică, el a preferat să-și termine studiile și abia apoi a revenit la Gi Group. 

Există însă și persoane pe care experiențele din programele de internship le ajută să descopere că acest domeniu nu este pentru ele. „Am lucrat timp de o lună în recrutare, după care m-am reprofilat către marketing. Deși recrutarea mi-a fost prezentată în mod corect, nu era pentru mine. Bănuiesc că aveam nevoie de un loc în care să îmi revărs creativitatea și cineva a fost acolo și mi-a oferit această șansă”, își amintește Evelin Florea care a făcut un internship în cadrul companiei de recrutare Temps. 

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Joburi resurse umane: unde să aplici?

În prezent, pe eJobs, găsești diverse joburi resurse umane. Acestea pornesc de la rolul de recruiter cu circa 2.800 de oportunități de muncă, dar și poziții din zona de payroll cu peste 300 de joburi disponibile. Aici poți să găsești joburi in HR pentru toate preferințele și nu doar în București, ci în toată țara.

Iar ca să ai o evidență a celor mai tari joburi din HR, ne-am gândit să le adunăm pe toate la un loc special pentru tine. Aici găsești cele mai noi joburi în HR. De partea ta rămâne să-l alegi pe cel potrivit!

 

Ce salarii se câștigă în HR

Un specialist în recrutare câștigă în medie 3.000 de lei net pe lună, în timp ce un manager în resurse umane are un venit, în medie, de 5.000 de lei net pe lună. Aceste cifre sunt disponibile prin Salario, comparatorul de salarii lansat de platforma de recrutare online eJobs.

 

Cum să-ți construiești cariera de succes în HR? 

Poți să începi oricând să-ți construiești traseul în HR. Iar dacă ești hotărât, poți să începi cu o poziție de Junior Recruiter. Același lucru este valabil și pentru cei care lucrează în alte domenii și doresc să se reprofileze în HR. Un exemplu demn de admirație este cel al Sorinei Donisa care în prezent este CEO la firma de recrutare APT.

În trecut, ea a ocupat poziția de director economic în cadrul companiei. „Nu a fost o schimbare planificată, pur și simplu am avut oportunitatea să îmi schimb cariera de pe zona financiară pe cea de resurse umane. Primul contact a fost cu activitățile de payroll și admin. Mi-a plăcut foarte mult interacțiunea cu oamenii, faptul că puteam sa-i ajut răspunzând la întrebarile lor, dar și interesul unor candidați pentru domeniul resurselor umane”, își amintește Sorina Donisa. 

Domeniul HR este unul dintre cele mai dorite de candidați, în special de cei care au abilități de comunicare și care iubesc să lucreze alături de oameni. Nu e foarte greu să-ți contruiești un traseu profesional în acest domeniu dacă vrei să descoperi lucruri noi și ești deschis pentru a învăța. Dacă ești hotărât să-ți începi o carieră în HR sau chiar să te reprofilezi uite ce joburi te așteaptă!

Descoperă cele mai bune joburi în HR

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cât timp ar aloca românii cursurilor de calificare

Cum arată un lider din industria recrutării

Recrutarea și bunăvoința

Categorii:
Fisa postuluiRecrutare

Editor // Absolventă de Relații Economice Internaționale (ASE Bucureşti), scrie de peste patru ani despre provocările cu care se confruntă piața muncii. Pasiunea pentru nevoile angajaților și ale companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu HR-ul. Ulterior, a ocupat poziția de editor la Ziarul Financiar.
One Comment
 • Geo Mihalache
  9 January 2021 at 5:56 pm
  Leave a Reply

  Internship-ul este o varianta win-win. Companiile, de multe ori lipsite de bugete adecvate, sunt disperate dupa o mana de ajutor iar stagiarii au ocazia sa invete “the hard way”ce inseamna HR, cu bune si cu rele. Si de multe ori, un stagiar bun ajunge sa fie angajat chiar in departamentul in care a inceput daca isi da silinta. Junior recruiter de multe ori cere si ceva experienta, internship-ul nu. Cu asta ar trebui sa inceapa cei lipsiti de orice experienta. Chiar daca nu sunt anuntate asemenea pozitii online, se poate incerca o discutie si o propunere catre companiile vizate. Poate cei din HR de acolo nici nu s-au gandit ca pot obtine o mana de ajutor gratuit.

 • Leave a Reply

  *

  *