Care sunt rolurile care ridică probleme în recrutare
Știri

Care sunt rolurile care ridică probleme în recrutare

Soluția la care poți recurge

Dacă în acest moment, multe anunțuri atrag un număr-record de candidați, în cazul unor roluri punctuale procesul de recrutare poate dura chiar și 5 luni. Identificarea și atragerea candidaților potriviți pentru aceste poziții dificile reprezintă o sarcină critică pentru echipele de HR. 

Potrivit unui comunicat emis de Skilld, agenția de recrutare a eJobs Romania specializată pe poziții white collar și gold collar, printre cele mai dificile roluri de ocupat se numără inginerii din domeniul construcțiilor, oamenii de vânzări, contabilii și inginerii din zona de producție. Aceste domenii se confruntă cu un deficit de talente, iar găsirea candidaților potriviți poate dura între o lună și 5 luni.

Olivia David, Recruitment Manager în cadrul Skilld, detaliază contextul: „Începând cu anul trecut, am observat o cerere în creștere pentru specialiști din domeniul construcțiilor, ingineri cu experiență în proiecte de infrastructură, instalații ori construcții civile. Totodată, specialiștii cu profil de vânzări (sales representative, area sales representative / manager, account manager, regional sales manager, key account manager), cei din financiar – contabil (contabil / economist, financial analyst, financial controller), dar și specialiștii din zona de producție (inginer de proces, inginer automatist, inginer mecanic, inginer electronist etc.) rămân în topul celor mai căutați candidați. Pe anumite segmente, chiar și anul acesta, cererea companiilor este mai mare decât ce oferă piața, de aici și dificultatea în a identifica și a atrage candidații vizați pentru pozițiile deschise în companie”.

În ciuda eforturilor depuse de angajatori pentru a atrage talentele necesare, procesul de recrutare pentru aceste roluri se dovedește a fi unul laborios. În 2024, au fost postate deja pe eJobs.ro peste 40.000 de joburi pentru absolvenții cu studii superioare, cea mai mare platformă de recrutare online din România. Printre domeniile care au scos cele mai multe joburi care vizează acești candidați se numără serviciile, call center / BPO, financiar – bancar, construcții și IT / telecom. Cu toate acestea, găsirea oamenilor potriviți pentru rolurile specializate rămâne un obstacol major pentru mulți angajatori.

 

Află și media salarială pentru rolurile greu de ocupat

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net la nivel național pentru angajații care ocupă poziții de specialiști este de 5.000 de lei. Cu toate acestea, pentru rolurile cu cerințe ridicate, angajatorii sunt adesea nevoiți să ofere pachete de beneficii atractive și salarii peste medie pentru a convinge talentele să se alăture echipei lor.

Un alt aspect important de luat în considerare este comportamentul candidaților pe piața muncii. Potrivit informațiilor furnizate de Skilld, specialiștii cu un nivel de senioritate mai mare de 5 ani sunt printre cei mai puțin activi candidați, fiind considerați în mare parte candidați pasivi. Acești profesioniști au deja un loc de muncă și sunt mai puțin dispuși să caute activ oportunități de carieră. Din acest motiv, ai nevoie de o strategie de recrutare mai complexă și personalizată pentru a-i convinge să facă o schimbare în carieră.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

În concluzie, recrutarea pentru rolurile specializate și de nivel senior reprezintă un proces dificil, care consumă timp. Cu toate acestea, adoptarea unor strategii de recrutare inovatoare și adaptate la nevoile specifice ale pieței muncii poate facilita identificarea și atragerea candidaților potriviți pentru aceste poziții esențiale în cadrul organizațiilor.

 

Ți-a plăcut articolul Care sunt rolurile care ridică probleme în recrutare? Citește și:

Cum se redefinește peisajul joburilor part-time

De ce e important să dezvolți acum reziliența

2 tendințe în HR pe care le poți testa primăvara asta

 

Categorii:
ȘtiriUpdate

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*